Hyaluronsyra Vad är hyaluronsyra och vad gör den för din hud?

Hyaluronsyra produceras naturligt i ung hud och spelar en avgörande roll för hudens fuktnivåer och är därför en populär ingrediens i hudvårdsprodukter. Den här artikeln går igenom vad hyaluronsyra är, hur den verkar och hur Eucerin använder den som en aktiv ingrediens i rengörings-, hudvårds- och solskyddsprodukter för att öka fuktnivåerna i huden och fördröja ålderstecken. 

Vad är hyaluronsyra?

Hyaluronsyra (hyaluronan) är en polysackaridmolekyl (en stor och komplex kolhydrat). Den bildas av våra celler och förekommer naturligt i kroppen. Tillsammans med kollagen och elastin är det en av huvudkomponenterna i bindväven som omger våra hudceller, där den förser huden med fukt och spänst.

Ung och frisk hud innehåller mycket hyaluronsyra, men när vi åldras producerar huden mindre mängder och befintliga reserver töms.

Vad gör hyaluronsyra? Fyller ut huden.
Ung hud är spänstig, fast och naturligt fylld av hyaluronsyra

Varför är hyaluronsyra bra för min hud?

Hyaluronsyra är en kraftfull fuktbevarare, vilket innebär att den fungerar som en magnet som drar till sig vatten i huden. Den kan binda mellan 1 000-10 000 gånger sin egen vikt i vatten (dvs. ett gram binder mellan 1-10 liter). Hyaluronsyra skyddar också huden mot att förlora för mycket fukt och är därför helt avgörande för att huden inte ska torka ut. Att upprätthålla en optimal fukthalt är avgörande för frisk hud: utan rätt mängd vatten torkar huden ut och blir mindre effektiv som skyddsbarriär. Utseendemässigt förlorar den sin lyster och spänst. 

När huden åldras tillverkar hudcellerna mindre hyaluronsyra och den befintliga hyaluronsyran börjar brytas ner. Det kan leda till åldersrelaterad torrhet och är en av de faktorer som orsakar synbara tecken på hudens åldrande, såsom fina linjer och rynkor, minskad volym och minskad elasticitet.

Forskning har visat att vissa former av hyaluronsyra är värdefulla som en ingrediens i topisk hudvård där den hjälper till att öka hudens återfuktning och fylla ut huden och därmed minska synliga rynkor. Hyaluronsyra har också testats och används av dermatologer och hudläkare som en ingrediens i fillerinjektioner i huden för att minska synliga tecken på hudens åldrande.

Alla hudtyper drar nytta av hudvårdsprodukter som innehåller en verksam sammansättning med hyaluronsyra, men de är särskilt effektiva på hud som är torr och från mitten av 20-årsåldern när huden börjar uppvisa de första åldertecknen.

Vad gör hyaluronsyra för min hud
Effektiv återfuktning från 20-årsåldern och framåt bidrar till att fördröja ålderstecken

Vilka typer av hyaluronsyra finns det?

Hyaluronsyra finns i olika molekylvikter och storlekar och vissa sammansättningar är mer verksamma än andra. Det räcker därför inte att säga att en produkt "innehåller hyaluronsyra" – se alltid till att köpa produkter från ett märke du litar på med forskningsresultat som bevisar deras effektivitet och hudkompatibilitet.

Det finns tre huvudsakliga former av hyaluronsyra som används inom topisk hudvård:

 • Högmolekylär hyaluronsyra (även känd som långkedjad). Den stannar kvar på hudens yta och arbetar för att förbättra vätskebalansen i överhudens yttre lager – där fina linjer och rynkor uppstår.
 • Medelmolekylär hyaluronsyra (mellankedjad) fungerar på ett liknande sätt som högmolekylär hyaluronsyra.
 • Lågmolekylär (kortkedjad) Med molekyler som är 40 gånger mindre¹ än de i högmolekylär hyaluronsyra kan lågmolekylär hyaluronsyra tränga ännu längre in i överhuden, där den stimulerar hudens egen produktion av hyaluronsyra och fyller på med fukt där de djupare rynkorna uppstår.
How does high molecular Hyaluronic Acid work?/How does low molecular Hyaluronic Acid work?
Högmolekylär hyaluronsyra / Lågmolekylär hyaluronsyra

Så här använder Eucerin hyaluronsyra i sina produkter

Eucerin använder sig av både hög- och lågmolekylär hyaluronsyra i produkterna i silverserien Hyaluron-Filler2, guldserien Hyaluron-Filler + Elasticity, Anti-Pigment Dual Serum  och Sun Photoaging Control för att effektivt motverka och fylla ut rynkor inifrån och ut.

Rengöringsserien DermatoClean och röda serien Hyaluron-Filler + Volume-Lift innehåller lågmolekylär hyaluronsyra.

Alla Eucerin-produkter är ett resultat av innovativ forskning och utveckling samt 130 års erfarenhet av hudvård. Alla är kliniskt och dermatologiskt testade för att vara både mycket effektiva och väl tolererade av huden.

¹ Standardenheten för att mäta massan hos en atom är kilodalton (kDa). Högmolekylär hyaluronsyra har ett kDa på 2000 och lågmolekylär hyaluronsyra har ett kDa på 52.

² Med undantag av Hyaluron-Filler Moisture Booster, som kombinerar medelmolekylär (istället för högmolekylär) hyaluronsyra  med lågmolekylär hyaluronsyra

Daglig rengöring, återfuktning och solskydd med hyaluronsyrerika produkter kommer att hålla din hud fuktad och frisk och fördröja synliga ålderstecken.

Rengöring med hyaluronsyra

DermatoClean är en serie bestående av återfuktande rengöringsprodukter (gel, mjölk, micellärt skum och micellärt vatten) plus en toner och en ögonmakeup-remover.

Alla produkterna har kliniskt och dermatologiskt bevisat att de rengör varsamt och effektivt, och de kombinerar ett extra milt rengöringskomplex med hyaluronsyra och andra fuktgivande ingredienser som skyddar hudens naturliga fukthalt och inte torkar ut den. De passar alla hudtyper och ger huden en känsla av att vara ren, len och återfuktad.

Eucerin DermatoCLEAN cleansers with Hyaluronic Acid
DermatoClean - rengöringsprodukter med hyaluronsyra

Du kan läsa mer om vikten av rengöring i din dagliga hudvårdsrutin samt hur du väljer den bästa rengöringen för din hud i vår artikel rengöring och toning.

Hudvårdsprodukter med hyaluronsyra

Eucerin erbjuder ett brett urval av hudvårdsprodukter som maximerar nyttan av hyaluronsyra för din hud. Våra tre anti-age serier har skräddarsytts för varje viktigt stadium i hudens åldrandeprocess och produkternas effektivitet har kliniskt och dermatologiskt bevisats:

 • Hyaluron-Filler - silverserien - bekämpar de första ålderstecknen såsom fina linjer och rynkor. Den fyller ut även djupare rynkor för ett föryngrat utseende och rekommenderas att användas på hud 25+ år.

Image alt attr.	Hyaluronic Acid is a key ingredient in Eucerin Hyaluron-Filler
Hyaluronsyra är en viktig ingrediens i Eucerin Hyaluron-Filler

 • Hyaluron-Filler + Volume-Lift - den röda serien - -  motverkar att rynkorna blir djupare och att hudens volym, konturer och fasthet minskar när huden åldras. Den fyller ut djupa rynkor och återdefinierar ansiktskonturerna genom en lyftande effekt och rekommenderas för hud 40+.

Eucerin Hyaluron-Filler + Volume lift with Hyaluronic Acid
Hyaluronsyra är en viktig ingrediens i Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift

 

 • Hyaluron-Filler + Elasticity- guldserien - ger näring åt ömtålig och mogen hud. Den fyller ut djupa rynkor och förbättrar elasticiteten och passar hud 50+.

 

Eucerin Hyalruon-Filler + Elasticity with Hyaluronic Acid
Hyaluronsyra är en viktig ingrediens i Hyaluron-Filler + Elasticity

Solskydd med hyaluronsyra

En av de negativa effekterna med för mycket sol är att huden blir uttorkad och att det leder till fotoåldrande (förtidigt åldrande orsakat av solen)

Sun Fluid Photoaging Control SPF50 och SPF30 är solskydd för ansiktet som du kan använda varje dag och som erbjuder det absolut bästa inom solskydd. Sammansättningarna är berikade med hyaluronsyra och minskar synbart rynkor i ansikte och på dekolletage

Eucerin sun protection with Hyaluronic Acid
Eucerin solskydd med hyaluronsyra

Vad mer kan jag göra för att hålla min hud återfuktad?

Hälsosamma livsstilsval hjälper dig att få din hud att se och kännas mjuk, slät och fast ut längre.

Försök att få regelbunden motion, äta en balanserad kost, dricka mycket vatten, begränsa din alkoholkonsumtion, sluta röka och sova ordentligt. 

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera