Ålderstorr hud – Vård av hud som blivit torrare med åldern

5 min läsning
Visa mer

Ibland kan åldrandeprocessen i huden göra att själva hudtypen förändras med tiden och därigenom hur den ser ut och känns. När det gäller ålderstorr hud innefattar detta en ökad känsla av stramhet och torrhet som inträffar samtidigt som fina linjer och rynkor börjar synas. Dessa dubbla förändringar innebär att du måste omvärdera hur du vårdar huden: för att huden ska förbli frisk, kännas bekväm och de synliga tecknen på åldrande minimeras.

Tecken och symptom

Det här är kännetecknen för ålderstorr hud

Ålderstorrhet är ett problem som kan bli mer märkbart och kräva mer vård allt eftersom tiden går.

Det kan påverka samtliga fyra huvudsakliga hudtyper. Alla hudtyper riskerar att bli torrare med stigande ålder. Även om så inte alltid är fallet är ökande torrhet en vanlig process i hudens allmänna åldrande. 

Med tiden förlorar huden fukt
Torr ansiktshud kan bli narig och kanske också fjällig.

Torr hud och känslig hud hänger ofta samman och kan vara problem som förekommer samtidigt. Med tiden kan den torrhet som hänger samman med känslighet förvärras och bli ålderstorrhet.

Hur ålderstorr hud känns

Med tiden kan huden kännas allt mer torr och stram. Kännetecknen för torr, åldrande hud kan också vara:

  • Narighet
  • Flagande med en tendens att bilda ragader
  • Bildning av förhårdnader/fjällning
  • Ofta förekommande klåda

Så här ser ålderstorr hud ut

Förutom en ökad känsla av torrhet börjar små sprickor och rynkor att märkas på hudens yta. Med tiden blir de gradvis allt djupare och allt fler. 

Läs artiklarna Varför är huden torr och hur kan man behandla och motverka detta? och Så kan du minska eller få bort fina rynkor och linjerynkor

Orsaker Och Utlösande Faktorer

Vad gör att huden blir torrare med åren?

Ålderstorrhet beror på en kombination av inre och yttre faktorer som med årens lopp får en allt större påverkan på huden.

De första fina linjerna och rynkorna visar sig normalt runt ögonen.
Ålderstecknen är mindre allvarliga och börjar i ett senare skede på mörkare hud.

Efter 25 års ålder blir hudens ämnesomsättning allt långsammare. I trettioårsåldern har huden börjat förändras. Hudens kronologiska åldrande är oundvikligt. Det beror främst på fysiologiska förändringar i hudens funktionssätt. I det här fallet blir huden successivt torrare och mindre elastisk med tiden.

Barriärfunktionen försvagas, vilket bidrar till en fuktförlust. När denna vitala funktion hos huden har försvagats får den nu sämre förmåga att skydda sig mot de yttre faktorer som påskyndar ålderstorrheten ytterligare.

Ämnesomsättningssystemet i varje cell blir långsammare. Huden förlorar i allt större utsträckning fukt och blir mindre elastisk. Torr ansiktshud och rynkor blir följden. Det är dessa dubbla effekter som blir synliga på hudytan som utgör tecken på ålderstorrhet.

Genetiska förutsättningar och etnicitet kan spela roll när det gäller hur fort en persons hud åldras och när effekterna av ålderstorrhet blir tydliga.

Läs artikeln Så hanterar man torr ansiktshud

Längre fram i livet påverkar också hormonförändringar.När klimakteriet inleds kan lägre östrogennivåer göra att produktionen av elastiska fibrer går långsammare.

Vad händer i hudens lager?

Hornlagret
Det består av tätt packade keratinocyter och ämnen som tillsammans kallas den naturligt fuktgivande faktorn eller NMF. Dessa ämnen ger det här lagret förmåga att binda vatten. Hos ung hud lagrar ett effektivt hornlager mellan 10 och 20 % av hela kroppens vattenmängd.

När huden åldras påverkas hornlagret av de långsammare processerna i huden och yttre faktorer försämrar dess barriärfunktion. Den kan inte längre binda fukt i huden på ett lika effektivt sätt. Det leder till torrhet och därefter förekomst av rynkor.

Hudlager
Hudstrukturen försvagas och djupare rynkor uppstår lättare. Elasticiteten och hudens densitet minskar och huden förlorar sitt ungdomliga utseende.

Underhudslager
I dessa djupare lager blir de lipidlagrande cellerna mindre och färre till antalet.

Läs mer om hudens struktur eller andra synbara tecken på åldrande och deras orsaker som rynkor, volymförlust eller förlorad densitet och lyster.

Lösningar

Så här hanterar du ålderstorr hud

Inför en bra hudvårdsrutin

Se till att du använder hudvårdsprodukter för torr hud.

Alla typer av torr hud behöver en noggrann hudvårdsrutin för att utseendet och känslan ska kunna förbättras. Torr hud kan reagera på ett mycket känsligare sätt på tvål och alkaliska lösningar som de som finns i många rengöringsprodukter.

Därför ska rengöringen utföras med en produkt som är mild och inte för bort fukt från huden. Leta efter sammansättningar som är fria från dofter och färger, t.ex  Eucerin DermatoClean-sortimentet.

Under omvårdnadsskedet kan det vara bra att använda hudvårdsprodukter som innehåller följande aktiva ingredienser. De är särskilt effektiva när det gäller att behandla ålderstorrhet:

Aktiva ingredienser

Eucerin Karbamid ansiktscreme kan användas på torr till mycket torr ansiktshud.

Karbamid (urea)

Karbamid är en av de naturligt fuktgivande faktorerna, NMF, som tillverkas naturligt i kroppen. Det gör att karbamid passar perfekt för att behandla torrhet. Karbamid (urea) är en nyckelingrediens hos alla produkter i Eucerins karbamidsortiment.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra förekommer också naturligt i huden och har en mycket hög vattenbindande förmåga. Hyaluronsyra förbättrar hudens förnyelseprocess och spridningen av näringsämnen. Det är hyaluronsyrans effektivitet på både torr hud och rynkor som gör den särskilt användbar vid ålderstorrhet.

Dessa två aktiva ingredienser skapar tillsammans en oerhört effektiv lösning för ålderstorrhet. De kombineras i sammansättningen av Eucerins karbamidsortiment.

Ceramid-3

Stöder naturligt förnyelsen av hudbarriären och minskar lipidbristen.

Undvik bidragande faktorer

Du rekommenderas att använda solskydd med högt UV-skydd, som Eucerin Sun Creme SPF 30/50+.
Livsmedel som är rika på antioxidanter, som frukt och grönsaker, bidrar till att hålla organismen och huden vital och frisk.

Precis som med torr och mycket torr ansiktshud är det viktigt att undvika allt som torkar ut huden ytterligare. Det finns också livsstilsförändringar som kan bidra till att fördröja ålderstorrheten.

"Extrema klimat bör undvikas. Mycket varma eller kalla temperaturer eller torr luft kan rubba hudens fuktbalans."

Solen
Solexponering har både positiva och negativa effekter. UV-strålning bör hanteras genom att du undviker solen under de varmaste timmarna på dagen och bär löst sittande, skyddande kläder. Användning av lämpliga SPF-produkter bör vara en del av denna helhetsmetod.

Läs mer om hur solen påverkar din hud.

Rengöringsmedel
Kemisk påverkan som rengöringsprodukter som är för starka eller tvättning av ansiktet med vatten som är för varmt bör undvikas eftersom det kan leda till att huden torkar ut ytterligare. Detta inträffar när hudens naturliga fuktgivande faktorer, NMF, tas bort och huden blir sårbar och utsatt för fuktförlust.

Kosten
Näring kan bidra till att göra processen långsammare. En kost som är rik på antioxidanter kan minimera effekten av oxidativ stress.

Om du är osäker på din hudåkomma rekommenderar vi dig att rådgöra med din vårdinrättning eller apotekspersonal

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig