Torr hud Så sköter du om en torr ansiktshud

Huden i ansiktet är en av våra viktigaste kroppsdelar. Men när ansiktshud blir torr kan den kännas narig och stram, till och med bli röd, fjällande och klia. Det finns flera orsaker till torr ansiktshud och att förstå dem hjälper till att hitta relevanta lösningar.

Ett urval av våra bästa produktval för torr hud

TECKEN OCH SYMPTOM

Torr hud och samband med ansiktshudtyper

Torr ansiktshud är ett vanligt tillstånd, även om vissa individer har större benägenhet att få det andra. De viktigaste ansiktshudtyperna är normal, torr och fet hy eller blandhy. När vi blir äldre behöver vi ta även ta hänsyn till hur hudens åldrande påverkar vår hud.

Ansiktshud av normal typ är hud som varken har benägenhet för att bli torr eller fet. Många faktorer kan göra att normal ansiktshud blir torr (se avsnittet om ”Orsaker till torr ansiktshud” nedan).

Torr ansiktshud har en tendens att bli torr och känns normalt stram och något narig i vissa områden.

Fet ansiktshud är mindre benägen att bli torr, förutom vid överdriven tvättning eller som en följd av en dålig hudvårdsrutin.

Blandhy tenderar att utveckla torrhet på vissa områden i ansiktet, i synnerhet på kinderna, medan T-zonen är fet.

Kvinna med fjällande panna
Torr ansiktshud kan bli narig och till och med fjällig.

Tecken och symptom på torr och mycket torr hud

Torr hud
När ansiktshuden först börjar tappa fukten kan torrheten endast märkas som:

 • Stramhet
 • Narighet

Mycket torr hud
Om denna inledande torrhet inte behandlas kan den bli:

 • Mycket stram
 • Fjällande
 • Flagande
 • Klåda

I det här skedet kan fina linjer som beror på torrhet utvecklas, vilket bidrar till att huden åldras i förtid och att rynkor bildas.

Närbild av torr hud
I torr hud kan fukthalten inte justeras.
Närbild av mycket torr hud
Inre och yttre faktorer kan störa hudens fuktgivande förmåga och ge mycket torr hud.

Torr hud och sjukdomar

Känslig, torr ansiktshud

När ansiktet blir torrt blir det också ofta känsligt. Känslig ansiktshud har dock inte alltid ett samband med torrhet. Det är alltid viktigt att undvika hudvårdsprodukter som innehåller irriterande ingredienser som parfymer och färgämnen. Kontrollera alltid att produkten är dermatologiskt testad på känslig hud.

Läs mer Känslig ansiktshud - förstå orsakerna och hur skyddar den

Torr ansiktshud och sjukdomar

 • Det medicinska namnet för torr hud är xeros. Det kommer från grekiskans ”xero” som betyder ”torr” och ”osis” som betyder ”sjukdom”.

 • Inflammatoriska hudsjukdomar som atopiskt eksem och psoriasis hänger också samman med ansiktstorrhet.

 • Ämnesomsättningssjukdomar som diabetes mellitus och njursjukdomar kan också öka risken för torr hud.

 • Vissa akneläkemedel, som antingen appliceras på huden eller tas oralt, kan göra att fet, aknebenägen blir mycket torr.

Det finns ytterligare information och råd om torr hud samt andra hudtillstånd som atopiskt eksem, psoriasis och diabetes under menyvalet Din hud.

Läs vidare under Atopiskt dermatit i ansiktetOm medicinska aknebehandlingar - hur fungerar de och vilka biverkningar kan de ha?Xeros (onormalt torr hud) - symptom, orsak och behandling

Om du oroar dig för eller är osäker på dina symptom rekommenderar vi att du besöker din läkare eller dermatolog för en personlig diagnos.

ORSAKER OCH UTLÖSANDE FAKTORER

Inre faktorer

Genetisk påverkan
Alla individer har en unik uppsättning gener, som är avgörande för hudegenskaper som pigmentering, fukt- och lipidnivåer. Detta innebär att under identiska förhållanden har olika individer olika fukt- och lipidnivåer i huden. Ljushyade individer tycks ha större benägenhet att få torr hud än personer med mörkare hy.

Dessutom har sjukdomar som atopiskt eksem, psoriasis, diabetes och iktyos ofta, men inte alltid, en genetisk koppling.

Förstå orsakerna till torr ansiktshud

Det finns flera inre och yttre faktorer bakom torr ansiktshud, som samtliga bidrar till samma avfuktningsprocess hos huden. Hur allvarlig den torra huden är beror på antalet och intensiteten hos dessa faktorer.

Yttre orsaker till torr ansiktshud

Alla de yttre orsakerna till torr ansiktshud får den naturliga lipidytbarriären att försämras. När denna lipidbarriär är bruten kan fukten avdunsta och de vitala fuktbindande ämnena kan lätt tvättas bort.

Eftersom dessa naturliga fuktgivande faktorer saknas kan huden inte binda lika mycket vatten och blir torr tills att de fylls på och lipidbarriären på ytan repareras.

Om den torra huden inte behandlas med fuktgivare som innehåller fuktgivande faktorer kan torrheten fördjupas i ansiktshuden och störa återfuktningssystemet i hudens djupare lager. Fuktens naturliga uppåtriktade flöde till de övre lagren minskar därmed och kan ge upphov till mycket torr hud.

Illustration av naturliga fuktgivare som avdunstar genom huden
När hudens naturliga barriärfunktion försvagas på grund av yttre faktorer kan fukt lättare avdunsta.
Illustration av ett begränsat antal aquaporiner.
Hudens minskade fukthalt på grund av ett begränsat antal aquaporiner.

Yttre utlösande faktorer till torr ansiktshud

De viktigaste yttre utlösande faktorerna är miljöfaktorer och olämpliga hudvårdsrutiner för ansiktet. Ansiktet är i allmänhet exponerat för dessa yttre orsaker till torr hud mycket oftare än resten av kroppen:

Miljö och hudvår

Miljö

 • Hård väderlek som varm, kall och torr luft.
 • Säsongsförändringar,symptom på torr hud är vanligare under vinter- och sommarmånaderna.
 • Ultraviolett (UV) solljus kan påskynda hudens åldrande och huden är mer benägen att bli torr när den åldras.

Hudvård

 • Om man tvättar sig ofta eller tar långa, varma bad eller duschar tar det bort lipiderna som utgör hudens barriär.
 • Olämplig hudvårdsrutin för ansiktet.Det är viktigt att följa en rutin och använda produkter som är lämpliga för torr hud. Det är särskilt viktigt att inte använda starka tvålar som tar bort naturliga hudlipider.
Kvinna i vinterkläder
Kyla är en miljöfaktor som kan påverka fysiologiska förändringar.
Kvinna som tvättar ansiktet
Vissa tvålar kan ta bort naturliga hudlipider – användning av lämpliga produkter för torr hud rekommenderas.

Biverkningar av läkemedel

Medicinering
Vissa läkemedel har biverkningen att ändra vattenbalansen i huden. Läkemedel som kontrollerar blodtryck, så kallade diuretika, har denna biverkning. Rådfråga alltid en läkare eller farmaceut om du är oroad över om ett läkemedel kan orsaka torr hud.

Hormonpåverkan
När de här hormonnivåerna förändras, exempelvis under tonåren och klimakteriet, kan hudens fuktbalans påverkas. Under klimakteriet minskar mängden östrogen i kroppen och detta kan leda till att huden blir torrare. Torr hud kan också uppstå vid graviditet.

Ålder
Hudens förmåga att producera svett och lipider minskar då människor blir äldre på grund av den nedsatta funktionen hos talgkörtlar och svettkörtlar i huden. Åldrandet gör att huden får en benägenhet att bli torr och ju torrare huden är, desto större är risken för att fina linjer och rynkor som beror på torrhet utvecklas. Läs mer om ålderstorr hud.

Hudens förtida åldrande
Hudens åldras naturligt med stigande ålder. Omfattande och oskyddad exponering för ultraviolett (UV) ljus kan påskynda hudens åldrande och på så sätt leda till förtida fina linjer och rynkor.
Gravid kvinna som håller runt sin mage
Hormonförändringar som beror på graviditet kan ge torr hud.
Äldre kvinnas ansikte
När huden åldras försvagas dess struktur och sannolikheten för djupare rynkor ökar.

Kost
Huden behöver flera olika näringsämnen, omättade fettsyror och vitaminer för att kunna fungera på rätt sätt. Brist på något av dessa näringsämnen kan bidra till torr hud.

FAKTORER SOM KAN BIDRA TILL TORR ANSIKTSHUD

Faktorer som kan bidra till torr ansiktshud

Utöver huvudorsakerna till torr ansiktshud kan även flera andra faktorer påverka hur allvarlig hudtorrheten i ansiktet blir. Att vara medveten om dessa faktorer kan bidra till att du kan undvika dem och på så sätt minska deras effekt.

Brist på effektiv behandling
Om torr ansiktshud inte behandlas på rätt sätt, eller om ineffektiva fuktcremer används, kommer hudens tillstånd snarare att försämras än förbättras. Det beror på att torrheten sprider sig och påverkar återfuktningssystemet i de undre hudlagren, som återfuktar de övre hudlagren. Fuktgivare bör ge stöd åt ytbarriärfunktionen och det djupare återfuktningssystemet.

Solexponering
Överdriven exponering för solen kan öka torrheten i ansiktet. Därför är det viktigt att välja ett solskydd som är sammansatt för torr hud och som innehåller fuktgivande aktiva ämnen samt en lämplig solskyddsfaktor (SPF). Det är också viktigt att solskyddet och andra hudvårdsprodukter som används på torr hud inte innehåller irriterande parfymer och färgämnen, eftersom torr hud och i synnerhet torr ansiktshud, är mer benägen att bli irriterad än normal hud.

Yrkesrisker
Vissa situationer kräver att man vistas i förhållanden som kan orsaka torr ansiktshud. Exempelvis ökar risken för att utveckla torr ansiktshud vid utomhusidrott, trädgårdsarbete och semestrar på kalla platser.

Uttorkning

Fuktmängden i huden har ett samband med den mängd vatten kroppen kan tillföra. Det innebär att när kroppen är uttorkad kan den inte förse huden med tillräckliga mängder vatten.

Äldre personer har lätt att bli uttorkade, eftersom törstkänslan minskar med åren. Risken för uttorkning gäller också människor som utför kroppsarbete eller tränar mycket.

Rökning
Toxinerna i cigarettrök, inklusive nikotin, kan minska blodflödet. Detta leder till en långsammare ämnesomsättning i huden. Huden kan torka ut och åldras i förtid.

Ansiktet hos yngre kvinna
Särskilt torr hud är känslig och bör inte exponeras för skadliga UV-strålar – solen gör att huden torkar ut ännu mer.
Kvinna som skyddar ansiktet mot solen med handen
Eftersom solen är som starkast mitt på dagen bör den undvikas – i synnerhet om du har torr hud.
LÖSNINGAR

Rengör med mild men effektiv hudrengöringsprodukt

En mild men effektiv hudrengöringsprodukt är en viktig förutsättning för hudvård för normal eller torr hud samt för aknebenägen hud och vid atopisk dermatit.

Betydelsen av en välanpassad daglig rengörings- och fuktgivningsrutin för ansiktet kan inte överdrivas – ordentligt rengjord ansiktshud med en fungerande ytbarriär absorberar och behåller fukten på ett effektivare sätt.

Extra mild Eucerin DermatoCLEAN Cleansing Milk med fuktgivande aktiva ämnen rengör grundligt, förhindrar att huden torkar ut och förstärker synergiskt effekten hos fuktgivande cremer för ansiktet så att de förbättrar hudens tillstånd. Den är lämplig för torr och känslig ansiktshud.

Eucerin DermatoCLEAN Clarifying Toner vårdar och tillför fukt till ansiktet direkt och passar för alla hudtyper.

Kvinna som rengör ansiktet med en bomullsrondell
Inför en bra hudvårdsrutin för att förbättra utseendet och känslan.
Kvinna som rengör huden i ansiktet med en borste
Vattenbaserade och oljebaserade rengöringsprodukter kan användas på torr till mycket torr hud.

Vilka lösningar finns för torr ansiktshud?

Undvik dessa bidragande faktorer

Förutom att ha en välfungerande rengörings- och återfuktningsrutin är det viktigt att du undviker faktorer som bidrar till torr hud. På så sätt kan du minska följderna av torr hud och behovet av behandling:

 • Undvik torr luft genom att tillbringa mindre tid utomhus när vädret är varmt eller kallt, och genom att använda luftfuktare inomhus när värmen är på.

 • Minska exponeringstiden för mycket varmt vatten genom att ta snabbduschar i ljummet vatten istället för långa varma bad.

 • Använd hudvårdsprodukter utan parfym, färgämnen och parabener för att undvika irritation.

Torr och mycket torr ansiktshud behöver en omfattande hudvårdsrutin, inklusive användning av lämpliga rengöringsprodukter, fuktgivare och solskydd. Vattenbaserade rengöringsprodukter för huden med tillsatta fuktgivande faktorer är lämpliga för torr till mycket torr ansiktshud, medan oljebaserade rengöringsprodukter passar perfekt för hudvård av mycket torr och extremt torr hud, inklusive atopiskt dermatit.

Tillför fukt till ansiktet

Nyckeln till att tillföra fukt till torr och mycket torr ansiktshud är fylla på naturliga fuktgivande faktorer som saknas, vilket attraherar och binder fukt till hornlagret eller hudens övre lager. Detta förhindrar att huden blir torr, minskar narigheten och lindrar stramheten.

Den unika formulan i sortimentet Eucerin AQUAporin ACTIVE förstärker hudens eget återfuktande system, gör huden mjuk och ger den en fin lyster.

Både karbamid (urea) och mjölksyra tolereras väl och är naturliga hudsammansättningar som inte är giftiga eller allergiframkallande.

Kvinna som applicerar kräm i ansiktet
Lämpliga hudvårdsprodukter ger torr hud den fukt och näring den behöver.

Vårda ålderstorr hud

Att vårda åldrande hud fordrar att man behandlar de vanliga orsakerna till att huden åldras. När huden åldras bidrar torr hud och UV-skada till att fina linjer och rynkor utvecklas, till att hudvolymen samt densiteten och lystern minskar. Det innebär att det blir ännu viktigare att följa en effektiv hudvårdsrutin, framför allt att tillföra fukt och skydda huden mot UVA- och UVB-ljus. Dessutom fordrar åldrande hud ofta djupgående fuktgivning för att minska förekomsten av och förebygga utveckling av ytterligare rynkor. Läs mer om ålderstorr hud.

Hyaluron, även kallat hyaluronsyra, är en livsnödvändig beståndsdel i bindväv och finns naturligt i huden.

Det har en mycket god vattenbindande förmåga och förbättrar hudens förnyelseprocess och spridningen av näringsämnen. När ansiktshuden åldras minskar mängden fritt hyaluron i överhuden och i synnerhet i läderhudens nedre lager.

Hyaluronsyra, som antingen appliceras på huden eller injiceras, kan göra att bildandet av rynkor kan gå långsammare och gå tillbaka. Tillståndet kan också förbättras ytterligare med en lämplig återfuktande hudvårdsrutin.

Eucerin HYALURON-FILLER + ELASTICITY har särskilt utvecklats för att fylla ut djupa rynkor, förbättra elasticiteten och ge näring åt skör och mogen hud. Eucerins innovativa blandning av både hög- och lågmolekylär hyaluronsyra fyller synbart ut djupa rynkor.

Kvinna som applicerar kräm på kinden
Eucerin Hyal-Urea Cremes uppfyller behoven hos torr till mycket torr hud.
Kvinna som applicerar kräm under ögonen
Cremer som innehåller hyaluronsyra kan göra att bildandet av rynkor går långsammare.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande