Torr hud – Så sköter du om en torr ansiktshud

Visa mer

Huden i ansiktet är en av våra viktigaste kroppsdelar. Men när ansiktshud blir torr kan den kännas narig och stram, till och med bli röd, fjällande och klia. Det finns flera orsaker till torr ansiktshud och att förstå dem hjälper till att hitta relevanta lösningar.

Tecken Och Symptom

Torr hud och samband med ansiktshudtyper

Torr ansiktshud är ett vanligt tillstånd, även om vissa individer har större benägenhet att få det andra. De viktigaste ansiktshudtyperna är normal, torr och fet hy eller blandhy. När vi blir äldre behöver vi ta även ta hänsyn till hur hudens åldrande påverkar vår hud.

Torr ansiktshud kan bli narig och till och med fjällig.

Ansiktshud av normal typ är hud som varken har benägenhet för att bli torr eller fet. Många faktorer kan göra att normal ansiktshud blir torr (se avsnittet om ”Orsaker till torr ansiktshud” nedan).

Torr ansiktshud har en tendens att bli torr och känns normalt stram och något narig i vissa områden.

Fet ansiktshud är mindre benägen att bli torr, förutom vid överdriven tvättning eller som en följd av en dålig hudvårdsrutin.

Blandhy tenderar att utveckla torrhet på vissa områden i ansiktet, i synnerhet på kinderna, medan T-zonen är fet.

Tecken och symptom på torr och mycket torr hud

I torr hud kan fukthalten inte justeras.
Inre och yttre faktorer kan störa hudens fuktgivande förmåga och ge mycket torr hud.

Torr hud
När ansiktshuden först börjar tappa fukten kan torrheten endast märkas som:

 • Stramhet
 • Narighet

Mycket torr hud
Om denna inledande torrhet inte behandlas kan den bli:

 • Mycket stram
 • Fjällande
 • Flagande
 • Klåda

I det här skedet kan fina linjer som beror på torrhet utvecklas, vilket bidrar till att huden åldras i förtid och att rynkor bildas. De som har mörkare hudton kan även uppleva en gråaktig ton i huden.

Torr hud runt ögonen

Kliande, fjällig och torr hud kring ögonen, under ögonen och på ögonlocken kan bero på flera faktorer. Symtomen på torr hud runt ögonen kan variera beroende på hur allvarligt det är och vad som bidragit till den torra huden.

Torr hud och sjukdomar

Känslig, torr ansiktshud

När ansiktet blir torrt blir det också ofta känsligt. Känslig ansiktshud har dock inte alltid ett samband med torrhet. Det är alltid viktigt att undvika hudvårdsprodukter som innehåller irriterande ingredienser som parfymer och färgämnen. Kontrollera alltid att produkten är dermatologiskt testad på känslig hud.

Läs mer Känslig ansiktshud - förstå orsakerna och hur skyddar den

Torr ansiktshud och sjukdomar

 • Det medicinska namnet för torr hud är xeros. Det kommer från grekiskans ”xero” som betyder ”torr” och ”osis” som betyder ”sjukdom”.
 • Inflammatoriska hudsjukdomar som atopiskt eksem och psoriasis hänger också samman med ansiktstorrhet.
 • Ämnesomsättningssjukdomar som diabetes mellitus och njursjukdomar kan också öka risken för torr hud.
 • Vissa akneläkemedel, som antingen appliceras på huden eller tas oralt, kan göra att fet, aknebenägen blir mycket torr.

Det finns ytterligare information och råd om torr hud samt andra hudtillstånd som atopiskt eksem, psoriasis och diabetes under menyvalet Din hud.

Läs vidare under Atopiskt dermatit i ansiktetOm medicinska aknebehandlingar - hur fungerar de och vilka biverkningar kan de ha?Xeros (onormalt torr hud) - symptom, orsak och behandling

Om du oroar dig för eller är osäker på dina symptom rekommenderar vi att du besöker din läkare eller dermatolog för en personlig diagnos.

Orsaker Och Utlösande Faktorer

Förstå orsakerna till torr ansiktshud

Det finns flera inre och yttre faktorer bakom torr ansiktshud, som samtliga bidrar till samma avfuktningsprocess hos huden. Hur allvarlig den torra huden är beror på antalet och intensiteten hos dessa faktorer.

Yttre orsaker till torr ansiktshud

När hudens naturliga barriärfunktion försvagas på grund av yttre faktorer kan fukt lättare avdunsta.
Hudens minskade fukthalt på grund av ett begränsat antal aquaporiner.

Alla de yttre orsakerna till torr ansiktshud får den naturliga lipidytbarriären att försämras. När denna lipidbarriär är bruten kan fukten avdunsta och de vitala fuktbindande ämnena kan lätt tvättas bort.

Eftersom dessa naturliga fuktgivande faktorer saknas kan huden inte binda lika mycket vatten och blir torr tills att de fylls på och lipidbarriären på ytan repareras.

Om den torra huden inte behandlas med fuktgivare som innehåller fuktgivande faktorer kan torrheten fördjupas i ansiktshuden och störa återfuktningssystemet i hudens djupare lager. Fuktens naturliga uppåtriktade flöde till de övre lagren minskar därmed och kan ge upphov till mycket torr hud.

Yttre utlösande faktorer till torr ansiktshud

De viktigaste yttre utlösande faktorerna är miljöfaktorer och olämpliga hudvårdsrutiner för ansiktet. Ansiktet är i allmänhet exponerat för dessa yttre orsaker till torr hud mycket oftare än resten av kroppen:

Miljö och hudvår

Kyla är en miljöfaktor som kan påverka fysiologiska förändringar.
Vissa tvålar kan ta bort naturliga hudlipider – användning av lämpliga produkter för torr hud rekommenderas.

Miljö

 • Hård väderlek som varm, kall och torr luft. Under vintern kan torr hud förvärras då luften är torr både utomhus och inomhus. Även de stora temperaturskillnaderna mellan inomhus och utomhus kan påverka huden. Genom att spendera mer tid inomhus torkar huden ut genom värme som får fukten i huden att avdunsta.
 • Säsongsförändringar,symptom på torr hud är vanligare under vinter- och sommarmånaderna.
 • Ultraviolett (UV) solljus kan påskynda hudens åldrande och huden är mer benägen att bli torr när den åldras.
 • Klor – torr hud kan orsakas av kontakt med ämnet klor i exempelvis en simbassäng.

Hudvård

 • Om man tvättar sig ofta eller tar långa, varma bad eller duschar tar det bort lipiderna som utgör hudens barriär.
 • Olämplig hudvårdsrutin för ansiktet.Det är viktigt att följa en rutin och använda produkter som är lämpliga för torr hud. Det är särskilt viktigt att inte använda starka tvålar som tar bort naturliga hudlipider.

Biverkningar av läkemedel

Medicinering
Vissa läkemedel har biverkningen att ändra vattenbalansen i huden. Läkemedel som kontrollerar blodtryck, så kallade diuretika, har denna biverkning. Rådfråga alltid en läkare eller farmaceut om du är oroad över om ett läkemedel kan orsaka torr hud.

Inre faktorer

Genetisk påverkan
Alla individer har en unik uppsättning gener, som är avgörande för hudegenskaper som pigmentering, fukt- och lipidnivåer. Detta innebär att under identiska förhållanden har olika individer olika fukt- och lipidnivåer i huden. Ljushyade individer tycks ha större benägenhet att få torr hud än personer med mörkare hy.

Dessutom har sjukdomar som atopiskt eksem, psoriasis, diabetes och iktyos ofta, men inte alltid, en genetisk koppling.

Hormonförändringar som beror på graviditet kan ge torr hud.
När huden åldras försvagas dess struktur och sannolikheten för djupare rynkor ökar.

Hormonpåverkan
När de här hormonnivåerna förändras, exempelvis under tonåren och klimakteriet, kan hudens fuktbalans påverkas. Under klimakteriet minskar mängden östrogen i kroppen och detta kan leda till att huden blir torrare. Torr hud kan också uppstå vid graviditet.

Ålder
Hudens förmåga att producera svett och lipider minskar då människor blir äldre på grund av den nedsatta funktionen hos talgkörtlar och svettkörtlar i huden. Åldrandet gör att huden får en benägenhet att bli torr och ju torrare huden är, desto större är risken för att fina linjer och rynkor som beror på torrhet utvecklas. Läs mer om ålderstorr hud.

Hudens förtida åldrande
Hudens åldras naturligt med stigande ålder. Omfattande och oskyddad exponering för ultraviolett (UV) ljus kan påskynda hudens åldrande och på så sätt leda till förtida fina linjer och rynkor.

Kost
Huden behöver flera olika näringsämnen, omättade fettsyror och vitaminer för att kunna fungera på rätt sätt. Brist på något av dessa näringsämnen kan bidra till torr hud.

Faktoren som kan bidra till toor andsiktshud

Faktorer som kan bidra till torr ansiktshud

Utöver huvudorsakerna till torr ansiktshud kan även flera andra faktorer påverka hur allvarlig hudtorrheten i ansiktet blir. Att vara medveten om dessa faktorer kan bidra till att du kan undvika dem och på så sätt minska deras effekt.

Brist på effektiv behandling
Om torr ansiktshud inte behandlas på rätt sätt, eller om ineffektiva fuktcremer används, kommer hudens tillstånd snarare att försämras än förbättras. Det beror på att torrheten sprider sig och påverkar återfuktningssystemet i de undre hudlagren, som återfuktar de övre hudlagren. Fuktgivare bör ge stöd åt ytbarriärfunktionen och det djupare återfuktningssystemet.

Särskilt torr hud är känslig och bör inte exponeras för skadliga UV-strålar – solen gör att huden torkar ut ännu mer.
Eftersom solen är som starkast mitt på dagen bör den undvikas – i synnerhet om du har torr hud.

Solexponering
Överdriven exponering för solen kan öka torrheten i ansiktet. Därför är det viktigt att välja ett solskydd som är sammansatt för torr hud och som innehåller fuktgivande aktiva ämnen samt en lämplig solskyddsfaktor (SPF). Det är också viktigt att solskyddet och andra hudvårdsprodukter som används på torr hud inte innehåller irriterande parfymer och färgämnen, eftersom torr hud och i synnerhet torr ansiktshud, är mer benägen att bli irriterad än normal hud.

Yrkesrisker
Vissa situationer kräver att man vistas i förhållanden som kan orsaka torr ansiktshud. Exempelvis ökar risken för att utveckla torr ansiktshud vid utomhusidrott, trädgårdsarbete och semestrar på kalla platser.

Uttorkning

Fuktmängden i huden har ett samband med den mängd vatten kroppen kan tillföra. Det innebär att när kroppen är uttorkad kan den inte förse huden med tillräckliga mängder vatten.

Äldre personer har lätt att bli uttorkade, eftersom törstkänslan minskar med åren. Risken för uttorkning gäller också människor som utför kroppsarbete eller tränar mycket.

Rökning
Toxinerna i cigarettrök, inklusive nikotin, kan minska blodflödet. Detta leder till en långsammare ämnesomsättning i huden. Huden kan torka ut och åldras i förtid.

Lösningar

Vilka lösningar finns för torr ansiktshud?

Undvik dessa bidragande faktorer

Förutom att ha en välfungerande rengörings- och återfuktningsrutin är det viktigt att du undviker faktorer som bidrar till torr hud. På så sätt kan du minska följderna av torr hud och behovet av behandling:

 • Reducera tiden du spenderar i varmt vatten genom att ta korta duschar, mellan 5-10 minuter, istället för långa bad. Det är bäst att använda varmt och inte hett vatten när man badar eller tvättar ansiktet för att undvika att ta bort hudens naturliga oljor. Applicera en skonsam och återfuktande rengöring och kom ihåg att använda återfuktning efter bad. Klappa din hud torr istället för att gnugga. Undvik duscha eller bada mer än en gång per dag.
 • Bär varma kläder när du går ut för att skydda huden mot kall luft. Använd en halsduk för att hålla värmen men undvik material som är kliande och grova.
 • Använd hudvårdsprodukter utan parfym, färgämnen och parabener för att undvika irritation. Ditt tvättmedel bör även vara allergivänligt och parfymfritt.

Torr och mycket torr ansiktshud behöver en omfattande hudvårdsrutin, inklusive användning av lämpliga rengöringsprodukter, fuktgivare och solskydd. Vattenbaserade rengöringsprodukter för huden med tillsatta fuktgivande faktorer är lämpliga för torr till mycket torr ansiktshud, medan oljebaserade rengöringsprodukter passar perfekt för hudvård av mycket torr och extremt torr hud, inklusive atopiskt dermatit.

Symtom på torr hud i ansiktet kan lindras på en vecka genom att ändra din bad- eller hudvårdsrutin. För att få bättre resultat bör dessa ändringar vara ihållande och en del av din dagliga rutin.

Rengör med mild men effektiv hudrengöringsprodukt

Inför en bra hudvårdsrutin för att förbättra utseendet och känslan.
Vattenbaserade och oljebaserade rengöringsprodukter kan användas på torr till mycket torr hud.

En mild men effektiv hudrengöringsprodukt är en viktig förutsättning för hudvård för normal eller torr hud samt för aknebenägen hud och vid atopisk dermatit.

Betydelsen av en välanpassad daglig rengörings- och fuktgivningsrutin för ansiktet kan inte överdrivas – ordentligt rengjord ansiktshud med en fungerande ytbarriär absorberar och behåller fukten på ett effektivare sätt.

Extra mild Eucerin DermatoCLEAN Cleansing Milk med fuktgivande aktiva ämnen rengör grundligt, förhindrar att huden torkar ut och förstärker synergiskt effekten hos fuktgivande cremer för ansiktet så att de förbättrar hudens tillstånd. Den är lämplig för torr och känslig ansiktshud.

Eucerin DermatoCLEAN Clarifying Toner vårdar och tillför fukt till ansiktet direkt och passar för alla hudtyper.

Tillför fukt till ansiktet

Lämpliga hudvårdsprodukter ger torr hud den fukt och näring den behöver.

Nyckeln till att tillföra fukt till torr och mycket torr ansiktshud är fylla på naturliga fuktgivande faktorer som saknas, vilket attraherar och binder fukt till hornlagret eller hudens övre lager. Detta förhindrar att huden blir torr, minskar narigheten och lindrar stramheten.

Den unika formulan i sortimentet Eucerin AQUAporin ACTIVE förstärker hudens eget återfuktande system, gör huden mjuk och ger den en fin lyster.

Både karbamid (urea) och mjölksyra tolereras väl och är naturliga hudsammansättningar som inte är giftiga eller allergiframkallande.

Applicera återfuktande produkter innan du går och lägger dig. Använda även en skonsam rengöring morgonen efter.

Eucerin Hyal-Urea Cremes uppfyller behoven hos torr till mycket torr hud.
Cremer som innehåller hyaluronsyra kan göra att bildandet av rynkor går långsammare.

Att vårda åldrande hud fordrar att man behandlar de vanliga orsakerna till att huden åldras. När huden åldras bidrar torr hud och UV-skada till att fina linjer och rynkor utvecklas, till att hudvolymen samt densiteten och lystern minskar. Det innebär att det blir ännu viktigare att följa en effektiv hudvårdsrutin, framför allt att tillföra fukt och skydda huden mot UVA- och UVB-ljus. Dessutom fordrar åldrande hud ofta djupgående fuktgivning för att minska förekomsten av och förebygga utveckling av ytterligare rynkor. Läs mer om ålderstorr hud.

Hyaluron, även kallat hyaluronsyra, är en livsnödvändig beståndsdel i bindväv och finns naturligt i huden.

Det har en mycket god vattenbindande förmåga och förbättrar hudens förnyelseprocess och spridningen av näringsämnen. När ansiktshuden åldras minskar mängden fritt hyaluron i överhuden och i synnerhet i läderhudens nedre lager.

Hyaluronsyra, som antingen appliceras på huden eller injiceras, kan göra att bildandet av rynkor kan gå långsammare och gå tillbaka. Tillståndet kan också förbättras ytterligare med en lämplig återfuktande hudvårdsrutin.

Eucerin HYALURON-FILLER + ELASTICITY har särskilt utvecklats för att fylla ut djupa rynkor, förbättra elasticiteten och ge näring åt skör och mogen hud. Eucerins innovativa blandning av både hög- och lågmolekylär hyaluronsyra fyller synbart ut djupa rynkor.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård

Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer

Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation

Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig