Hands

Torr, sprucken hud på händerna – Vad är orsaken och hur tar man hand om den på bästa sätt?

5 min läsning
Visa mer

Torr hud på händerna är vanligt och vanligtvis inte farligt, men det kan vara irriterande. Speciellt vid extremt torra händer som kliar och är nariga. I de flesta fall beror torra händer på externa miljöfaktorer som torkar ut huden.

Att tvätta händerna för mycket eller använda handdesinfektion kan också leda till att händerna plötsligt blir torra. Men det finns även ett antal medicinska tillstånd som leder till extremt torra händer. I den här artikeln ger vi en översikt på tecken och symtom på torra händer, möjliga orsaker och hur man behandlar sin torra hud på händerna.

Varför är det så viktigt att ta hand om händerna?

Våra händer är ständigt i farten och det finns ingen annan del av kroppen som vi använder mer. Allt denna aktivitet utsätter huden på händerna för tuffa påfrestningar, dessutom är huden på händerna nästan aldrig täckt och därför utsätts den direkt för skadlig påverkan utifrån, t.ex. kyla, värme, UV-strålar, upprepad handtvätt, föroreningar och smuts. Detta kan förstöra hudens naturliga barriär och göra att händerna uttorkade.

Händerna har en annan hudstruktur än andra delar av kroppen

Händerna har en annan hudstruktur jämfört med andra delar av kroppen

Våra händer har en annan huduppbyggnad än resten av vår kropp vilken hjälper dem att att vara rörliga.

Huden i handflatan och på fingertopparna:

 • är rik på fettvävnad och bindväv (såsom elastin och kollagen)
 • har en hög andel svettkörtlar men få talgkörtlar

Huden på handryggen:

 • har nästan ingen fettvävnad
 • är särskilt tunn och känslig
 • har få talgkörtlar

Talgkörtlarna sköter produktionen av talg, vilket förser huden med lipider (eller fetter) och fuktbindande komponenter. Eftersom händerna har få talgkörtlar har de en sämre förmåga att binda fukt än andra delar av kroppen och torkar ut fortare. Läs om hudens uppbyggnad och funktion.

Vilka är tecknen och symtomen på torra händer?

Torr hud på händerna visar sig ofta först på knogarna

Tecken och symtom på torra händer varierar beroende på graden av och orsaken till torrhet:

 • I sin mildaste form känns händerna torra och känsliga. De kan vara lite röda på grund av den ökade känsligheten
 • I allvarligare fall kan händerna kännas mycket torra och sträva. Huden kan vara täckt av fina sprickor eller fjällande, strama fläckar.
 • Underliggande tillstånd som t.ex. atopisk dermatit kan göra att huden blir sträv, kliande och inflammerad.

Symtomen blir ofta värre på vintern och efter bad eller dusch.

Orsaker och utlösare till torra händer

Förutom de strukturella orsaker vi redan beskrivit finns det både extern påverkan och interna utlösare som kan vara orsaken till att huden på händerna torkar ut. 

Exempel på externa faktorer som påverkar:

Kallt väder kan få huden att torka ut.
Centralvärme kan torka ut huden

 • Externa miljöfaktorer såsom väder och temperaturväxlingar: Tuffa väderförhållanden, speciellt på vintern när temperaturerna kan vara lägre, gör huden torr när kroppen kämpar med att behålla så mycket fukt som möjligt
 • Torr luft: Torr luft, både varm och kall, kan göra händerna uttorkade. Varm luft från centralvärme och torr inomhusluft från luftkonditionering kan också får händerna att plötsligt bli uttorkade.
 • Handtvätt/varmt vatten: Att ofta tvätta händerna, använda desinfektionsmedel flera gånger per dag och att utsätta sina händer för varmt vatten för ofta (t.ex. Vid handdisk eller dusch) kan få din hud att bli torr och narig.
 • UV-strålning (som gör att huden åldras i förtid)
 • Olämplig hudvård - man använder produkter som inte stöttar hudens naturliga pH-värde och som skadar hudens skyddande barriär
 • Mekanisk irritation (t.ex. att man har skavt av hudens yttersta lager. Personer med viss typ av arbete, t.ex. hantverkare, är särskilt mottagliga för den här typen av hudskador
 • Kemikalier: Många produkter såsom diskmedel, handtvål eller tvättmedel kan innehålla hårda kemikalier som kan irritera huden. Det kan resultera i att hudens naturliga skydd skadas, vilket gör att händerna får svårare att behålla sin naturliga fukt.

Torra händer kan också vara en del av andra sjukdomar och tillstånd, som exempelvis: atopisk dermatit, diabetes, psoriasis, ikytos, allergier, sköldkörtelproblem. Läs mer om detta i: Vilka faktorer är det som påverkar om huden mår bra?

Exempel på interna utlösande faktorer:

Varmt vatten kan torka ut huden: tvätta händerna i ljummet vatten

 • Diet: En obalanserad kost och för lite vätska kan bidra till torr och flagnande hud.
 • Alkohol och nikotin: Alkohol är vätskedrivande vilket innebär att det torkar ut kroppen. Det kan bidra till att din hud känns torr och mindre fyllig. Nikotin påverkar immunförsvaret och hudinflammation.
 • Stress
 • Hudens åldrandeprocess: när vi blir äldre blir huden ofta torrare.
 • Graviditet och hormonella förändringar

Hur man tar hand om torr hud på händerna?

Handtvätt

Tvätta händerna i ljummet vatten

Använd en mild tvål som stöttar hudens naturliga pH-värde. Eucerin pH5 Shower Oil har en speciell sammansättning samt har kliniskt och dermatologiskt bevisat att de skyddar huden på kroppen och händerna från att torka ut, även om du tvättar dig ofta.

Om dina torra händer orsakas av att du tvättar dem för mycket eller använder handdesinfektion, kan du hjälpa dina händer genom att endast tvätta dem i ljummet vatten. Varmt vatten kan torka ut dina händer och förvärra problem såsom eksem.

Torka händerna

Klappa händerna torra

Efter handtvätt är det viktig att torka händerna noga för att få mjuk hud. Kvarlämnat vatten och fukt på händerna kommer avdunsta och ytterligare torka ut dina händer. Se även till att torka dina händer mellan fingrarna och det är bättre att klappa din hud på händerna istället för att gnugga när du torkar dem. Detta för att gnugga skapar friktion mot huden som kan bidra till irritation.

Ge din händer fukt

Smörj in händerna regelbundet för att skydda hudens naturliga barriär

Om dina händer är känsliga och sträva är det viktigt att regelbundet använda en fuktgivande och vårdande produkt efter tvätt – särskilt om du arbetar i fuktiga förhållanden eller ofta är i kontakt med smuts, smörjmedel och kemikalier.

Rekommenderade produkter för torra och känsliga händer

UreaRepair Plus Hand Creme 5% Urea

För mycket torra och sträva händer rekommenderar vi  UreaRepair Hand Creme 5% Karbamid. Med karbamid, ceramid och andra naturliga fuktbindare (NMF, Natural Moisturising Factors) har den kliniskt och dermatologiskt bevisat att den ger både omedelbar lindring och intensiv fukt samt passar personer med uttorkade händer, xeros, psoriasis, diabetes och mogen hud. 

Vad mer hindrar händerna från att bli sträva och/eller sköra?

Genom att upprätthålla vätskebalansen fuktas huden från insidan

 • Smörj in händerna innan du lägger dig och ta på tunna bomullshandskar så att krämen kan absorberas helt.
 • Bär alltid handskar när det är kallt ute för att skydda händerna från att torka ut.

Se till att dricka ordentligt och byt inte ut vatten mot läsk, eftersom den ofta innehåller mycket socker.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig