Hudvård i 20-årsåldern – När ska man börja använda anti-age produkter?

6 min läsning
Visa mer

Det är aldrig för tidigt att börja ta hand om sin hud. Det går inte att undvika att huden åldras men den här artikeln förklarar hur positiva livsstils- och hudvårdsval i 20-årsåldern hjälper dig att hålla din hud ungdomlig, förhindrar förtidigt åldrande och skjuter upp och minskar synbara tecken på hudens åldrande.

Vilka är de första tecknen hudens åldrande och när dyker de upp?

De första tecknen på hudens åldrande börjar i 20-årsåldern

De första tydliga tecknen på hudens åldrande är fina linjer och rynkor, minskad lyster och matt hud.

Det finns en mängd inre och yttre faktorer som påverkar vid vilken ålder huden synbart börjar åldras, men i allmänhet börjar fina linjer och rynkor dyka upp redan i 25-årsåldern, och med tiden blir de allt djupare.

Från 25-årsåldern kan du också märka att huden blir torrare och tappar lyster och ibland kan se matt och trött ut.

Läs mer hur huden åldras

Du kan läsa mer om hur huden åldras med åren i huden under olika åldrar. En lämplig hudvårdsrutin och positiva livsstilsval hjälper dig att få din hud att se yngre ut längre.

Vad orsakar de första tecknen på hudens åldrande?

När vi blir äldre blir kroppens processer långsammare. De ämnen som håller huden fast och slät börjar avta, vilket leder till strukturella förändringar i hudlagren och det är det vi märker på hudens yta.

Huden börjar tappa hyaluronsyra, cellernas omsättning saktar ner och talgproduktionen minskar. Dessa förändringar leder till ökad känslighet mot sol, torrhet och strävhet.

Blodtillförseln till huden börjar också minska när vi blir äldre. Detta tillsammans med olika livsstilsfaktorer kan leda till minskad lyster och hud som ser blek, matt och trött ut.

Det finns flera faktorer (både inre och yttre) som påverkar hur snabbt och kraftigt hudens åldrandeprocess sker.

Vilka är de inre faktorer som påverkar de första tecknen på hudens åldrande?

Ljus hud har lättare att få tidiga ålderstecken än mörk hud

Ärftlighet är det som bestämmer vilken hudtyp vi har och i vilken takt hudens biologiska åldrande inträffar. Hudens biologiska åldrande är ett begrepp man använder för att beskriva hudens naturliga åldrandeprocess. Ljus hud visar ofta tecken på åldrande tidigare än mörk hud, eftersom den är mindre skyddad mot UV-strålar. Och känslig hud är mer benägen att tidigt utveckla rynkor än mindre känslig hud.

Du kan läsa mer om detta i hur åldras huden och hur ska jag sköta om den? och hur man känner igen och skyddar känslig hud i ansiktet.

Vilka är de yttre faktorer som påverkar de första tecknen på hudens åldrande?

Upp till 90 procent av all förtidigt åldrande hud orsakas av UV-exponering.1
Föroreningar skapar de fria radikaler som ger huden oxidativ stress

Yttre faktorer som exempelvis solens inverkan på hudens åldrande, föroreningar, rökning, vissa läkemedel, kost- och livsstilsval vet man skapar fria radikaler och orsakar oxidativ stress i huden. Oxidativ stress får huden att åldras i förtid, vilket innebär att den utvecklar tecken på att åldras snabbare än man hade kunnat förvänta sig.

Vi kan inte förändra våra gener, men vi kan påverka de faktorer som får huden att åldras i förtid.

Du kan läsa mer om fria radikaler och oxidativ stress i: fria radikaler: vad är det och hur påverkar de huden?

Du kan läsa mer om de yttre faktorer som skapar fria radikaler och oxidativ stress i att förstå huden: vilka är de faktorer som påverkar den? och hur åldras huden och hur ska jag sköta om den?

1. Ramos-e-Silva et al., ‘Anti-aging cosmetics: Facts and controversies’. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8.

Hudvård i 20-årsåldern: Hur kan jag bevara min ungdomliga hud?

Ju tidigare du börjar ta hand om din hud, desto bättre är det, eftersom det är enklare att skjuta upp ålderstecknen än att behandla dem när de redan dykt upp. Livsstils- och hudvårdsval i 20-årsåldern hjälper dig att förhindra förtidigt åldrande och skjuta upp ålderstecknen i huden.

Optimala livsstilsval

En kost med mycket antioxidanter hjälper huden att bekämpa skadorna från fria radikaler

Din hud visar din allmänna hälsa, så försök att motionera mycket, sova ordentligt, äta en sund och balanserad kost och sluta röka:

  • En åldersbekämpande kost
    Ät mycket färsk frukt och grönsaker som innehåller mycket antioxidanter som bidrar till att neutralisera de fria radikaler som kopplas till hudens förtidiga åldrande. Försök att begränsa ditt alkoholintag och drick mycket vatten för att bevara vätskebalansen i huden.
  • Sluta röka
    De skadliga kemikalier som finns i cigarettrök och nikotin orsakar fler fria radikaler i huden. Rökning orsakar ökad risk för lungcancer och hjärt-/kärlsjukdomar, men även förtidigt åldrande i huden. 

Åldersbekämpande hudvårdsprodukter för 20-årsåldern

En bra hudvårdsrutin för 20-årsåldern börjar med mild men effektiv rengöring.
Hyaluron Intensive Mask minskar fina linjer och återfuktar huden omedelbart.
Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster gör huden mjukare, fräschare och mer strålande på bara sju dagar.
Att använda lämpligt solskydd i 20-årsåldern hjälper till att förhindra för tidig åldrande hud.

Regelbunden rengöring, återfuktning, användning av kraftfulla, verksamma hudvårdsingredienser med antioxidanter såsom C-vitamin och (viktigast av allt) lämpligt solskydd varje dag bidrar till att hålla din hud frisk, förhindra förtidigt åldrande i huden och skjuta upp synliga tecken på åldrande.

Regelbunden rengöring

Rengör och förbered på morgonen och kvällen för att avlägsna svett, talg, makeup och smuts som kan orsaka oxidativ stress. Eucerin DermatoCLEAN-serien innehåller rengöring och ansiktsvatten för alla hudtyper.

Återfuktning

Håll huden fuktad med fuktcremer som särskilt utvecklats för att motverka de första ålderstecknen: fina linjer och rynkor och hud som ser matt och trött ut. Med Eucerins unika blandning av högkoncentrerade varianter av hyaluronsyra ger Eucerin Hyaluron-Filler-serien huden i 20-årsåldern den återfuktning den behöver.

Om din hud behöver en omedelbar och långtidsverkande fuktboost ska du prova Eucerin Hyaluron-Filler Moisture Booster. Om din hud ser matt eller stressad ut kan du prova Eucerin Hyaluron-Filler Hyaluron Intensive Mask – en innovativ åldersbekämpande ansiktsmask gjord av biocellulosa som ger omedelbar återfuktning. Fina linjer minskar och huden känns och ser daggfrisk, fräschare och yngre ut med mer lyster.

Hudboost med antioxidanter

C-vitamin är en mycket potent antioxidant som neutraliserar fria radikaler och stimulerar kollagenproduktionen. Du kan läsa mer om dess fördelar som hudvårdsingrediens i C-vitamin: en kraftfull antioxidant för huden. Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster har kliniskt och dermatologiskt bevisat att den stärker huden och fyller ut rynkor för en slätare, fräschare hud med mer lyster på bara sju dagar.

Solskydd

Det bästa sättet att skydda huden mot fotoåldrande är att begränsa den tid du tillbringar i solen, undvika den när den är som starkast, bära skyddande kläder och smörja in dig med en lämplig solskyddsprodukt, även om det är molnigt ute eller om du håller dig i skuggan. Eftersom din hud är utsatt för solen varje dag rekommenderar vi att du använder en solskyddsprodukt för ansiktet varje dag, året runt.

Det är också viktigt att använda solskydd i en veckas tid efter att du använt Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster eftersom den gör huden känsligare för solen. Både Eucerin Hyaluron- Filler Day SPF 15 och Eucerin Hyaluron Filler Day SPF 30 innehåller UVA- och UVB-skydd. Om du vill ha ett högre skydd erbjuder Eucerins solskyddssortiment Eucerins Advanced Spectral Technology och många produkter med SPF 50.

Huden förändras i de olika stadierna av livet och sättet vi tar hand om den bör återspegla dess föränderliga behov. Du kan läsa mer om hur du kan ta hand om huden när du kommer in i 30-årsåldern och över i Hur åldras hud och hur ska jag sköta om den?

Så här använder du Vitamin C-boostern i 5 enkla steg

C-vitamin är som effektivast när det precis har aktiverats. Vår innovativa förpackning gör det enkelt att aktivera den första gången det används.

Eucerin HyFi Vitamin C Booster

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig