C-vitamin – Varför är det bra för huden?

4 min läsning
Visa mer

C-vitamin är ett viktigt näringsämne för hälsan generellt. Den här artikeln förklarar hur viktig C-vitamin är även för hudens hälsa och tittar på dess roll som antioxidant och produktionen och skyddet av kollagen. C-vitamin blir allt mer populärt som hudvårdsingrediens och vi visar hur det bidrar till att förebygga förtidigt åldrande och den roll det kan spela i den dagliga, åldersbekämpande hudvårdsrutinen för alla hudtyper.

Vad är C-vitamin?

C-vitamin associeras ofta med citrusfrukter

C-vitamin (kallas även askorbinsyra och L-askorbinsyra även om de egentligen är olika former av vitaminet) är ett viktigt näringsämne för hälsan generellt och för huden. 

C-vitamin hjälper till att reparera vävnader och stärka immunförsvaret samt är en viktig del i många av de enzymiska processerna i kroppen som håller oss friska. C-vitaminbrist kan orsaka skörbjugg, som var en av de första näringsbristsjukdomar man såg hos sjömän. C-vitamin är också en kraftfull antioxidant.

C-vitamin finns naturligt i en mängd livsmedel (citrusfrukter är bland de mest kända exemplen) men används även i en mängd receptfria läkemedel, säljs som kosttillskott och används allt oftare som en viktig ingrediens i hudvårdsprodukter.

Varför är C-vitamin bra för huden?

Som kraftfull antioxidant neutraliserar C-vitamin de fria radikaler som orsakar oxidativ stress i huden och leder till att huden åldras i förtid. Det är också viktigt för produktionen av kollagen i hudcellerna, för att stötta hudens struktur och motverka ålderstecken.

C-vitamin som antioxidant

C-vitamin har visat sig kunna neutralisera de fria radikalerna i kroppen som leder till oxidativ stress. Detta bidrar till att förebygga hudens förtidiga åldrande och motverka de synliga tecknen på hudens biologiska åldrande. Oxidativ stress leder till matt och trött hud och C-vitamin ger huden den boost den behöver för att se yngre och fräschare ut. Du kan läsa mer i Vad är fria radikaler och hur påverkar de huden?

fria radikaler
C-vitamin är en kraftfull antioxidant som hjälper huden att bekämpa skadliga fria radikaler

C-vitamin och kollagen

Kollagenet minskar när vi åldras och C-vitamin hjälper till vid kollagenproduktionen

Kollagen är en av de naturliga fyllnadsämnena i huden. Vi har gott om kollagen när vi är unga och det bidrar till att ge huden ett fast och jämnt utseende. När vi åldras minskar mängden kollagen och denna minskning bidrar tydligt till att fina linjer och rynkor bildas och att huden blir slappare

C-vitamin hjälper på två sätt. Dels är det viktigt för produktionen av kollagen i hudcellerna. Och dels bidrar C-vitamin som kraftfull antioxidant till att skydda huden mot de fria radikaler som bryter ner de celler som bildar hudkomponenter såsom kollagen och snabbar på nedbrytningen av kollagen.

Hur kan jag se till att min hud får det C-vitamin som den behöver?

Din kropp kan inte tillverka C-vitamin utan är beroende av att du förser den med det. Och eftersom våra kroppar inte kan lagra C-vitamin är det bra att äta och/eller stryka på detta näringsämne varje dag.

C-vitamin används också allt mer i topiska (som används externt) hudvårdsprodukter. Det används för att ge huden en boost och att få den att se ung och friskt ut med lyster. Det är ofta en av de första åldersbekämpande produkter man använder och du kan läsa mer i åldersbekämpning i 20-årsåldern.

En kost som är rik på C-vitamin

Gröna bladgrönsaker är en bra källa till C-vitamin

En sund och balanserad kost som är rik på C-vitamin är viktig både för hälsan generellt och för huden. Ät mycket färsk frukt och grönsaker såsom gröna blad, tomater och citrusfrukter.

C-vitamin och hudvård

C-vitamin blir allt mer populär i topiska (som används externt) hudvårdsprodukter där det kan bidra till att ge huden en boost och få den att se ung ut med lyster.

En av fördelarna med att använda C-vitaminberikade hudvårdsprodukter är att du kan att använda det precis där det behövs. Men inte alla ansiktsprodukter med C-vitamin är lika bra och det finns några saker att tänka på:

  • Former av C-vitamin: Vissa former av C-vitamin, som t.ex. L-askorbinsyra, är mer aktiva än andra, har undersökts mer och visat sig fungera som hudvårdsingrediens.
  • Koncentration: Forskning har visat att en produkt måste innehålla minst 8 procent C-vitamin för att göra någon skillnad för hudcellerna. Sammansättningar över 20 procent innebär ingen ökad effektivitet och kan även orsaka irritationer. (1)
  • ”Färskhet”: Rent C-vitamin bryts ner när det exponeras för syre, därför är det som mest effektivt i en produkt där fördelningsanordningen blandar C-vitaminet med resten av produkten direkt vid användningen. 

Eucerin använder 10 % ren och direktaktiverad L-askorbinsyra i Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster. Sammansättningen har dessutom berikats med lågmolekylär hyaluronsyra (en effektiv återfuktare som fyller ut rynkor) och Licochalcone A (ännu en antioxidant som verkar jämte C-vitaminet för att neutralisera fria radikaler som orsakas av synligt högenergiljus (HEVIS)). Den passar alla hudtyper och åldrar och har kliniskt och dermatologiskt bevisat att den stärker huden och fyller ut rynkor för en slätare och fräschare hud med mer lyster på bara sju dagar.

1. Fitzpatrick RE, Rostan EF. Dubbelblind halvansiktsstudie som jämförde topiskt C-vitamin och vehikel för föryngring av solljusskador. Dermatol Surg. 2002; 28(3): 231-236

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig