Ålderstecken – Varför blir huden känslig med åldern?

Visa mer

När åldrandeprocessen inleds börjar hudens struktur att förändras. De här förändringarna återspeglas på utsidan i struktur och utseende. 

På grund av att nivåerna av de naturliga ämnen som ger huden sitt fasta och ungdomliga utseende minskar kan fina linjer och rynkor uppkomma. När den inre strukturen försvagas ytterligare kan en volymförlust eller en densitetsförlust uppstå i huden. Huden kan också bli känsligare. 

Tecken och symptom

Så här känner du igen hud som blivit känslig med åldern

Ansiktshud som är känslig kan ha olika tecken och symptom. Detta kan åtföljas av klåda, stramhet eller utslag.

Vid 25 års ålder blir dessutom de första tecknen på åldrande märkbara på hudytan. Tydligast syns fina linjer och rynkor, en volymförlust och en densitetsförlust. Alla ändringar är dock inte synliga. När det gäller känslig mogen hud, är den mest märkbara förändringen hur huden känns.

Hudens åldrande påverkar de olika hudlagren

Efter 25 års ålder, leder den årliga minskningen av kollagen och elastin till desorganisation i hudvävnaden.
Minskningen av de lipidlagrande cellerna kan leda till rynkor t.ex. runt näsa och mun.

 1. Epidermislager
  En långsammare cellomsättning och minskad fettproduktion på hudytan ökar risken för ojämnheter och torrhet. När detta specifika hudskikt åldras, blir det mer känsligt för UV-ljus. Huden läks mindre effektivt och en minskning av immunfunktionen kan leda till fler hudinfektioner, tillsammans med långsammare sårläkning. Huden kan bli mindre motståndskraftig och kännas irriterad oftare.
 2. Dermallager
  Från 25 års ålder sker en årlig minskning med 1 % av kollagen, en av hudens "byggstenar". Tillsammans med en minskning av elastin leder detta till desorganisation i hudvävnaden. Hudstrukturen skadas och risken för rynkor ökar. Elasticiteten minskar, vilket gör huden mer känslig för skadade och trasiga kapillärer. Minskat blodflöde innebär en mindre effektiv leverans av näring och syre till ytan. Detta leder till en minskning av den rosiga glöd som präglar ungdomlig hy.

Så här upptäcker du åldrande av känslig hud

De oundvikliga åldrandeprocesserna förvärras av minskande nivåer av hyaluronsyra och coenzym Q10.
Olika symptom som rodnad, torrhet, stramhet och känslighet för yttre faktorer kan vara indikatorer på känslig hud.

Huden i ansiktet är särskilt tunn och känslig, vilket gör den mer utsatt för skador och irritation från yttre faktorer. Naturliga, oundvikliga åldrandeprocesser resulterar i en minskad förmåga hos huden att reglera fukt, återbildas och skydda sig. Detta är fallet när hudens barriärsfunktion försämras och det förvärras av att nivåerna av ämnen som hyaluronsyra, som återfuktar hudens lager, sjunker naturligt med tiden.

Hud som är känslig och drabbas av förtida åldrande kan uppvisa följande symptom:

 • Rodnad
 • Torrhet och en grov struktur
 • Fina linjer och rynkor
 • En känsla av stramhet
 • Ökad känslighet mot externa faktorer

Orsaker och utlösande faktorer

Vad är det som gör att huden blir känslig med åldern?

Ungdomlig hud innehåller naturliga ämnen på nivåer som gör att dess funktion är god. När hudens allmänna åldrande pågår påverkar ändrade nivåer av de här ämnena hur huden ser ut och känns. Ett av de här ämnena, koenzym Q10, verkar genom att tillföra energi till hudcellerna för att förbättra deras återbildande funktion så att de kan reparera och bygga upp sig själva på ett effektivare sätt.

En brist på koenzym Q10 leder till att cellens förmåga till återbildning minskar, vilket innebär att huden blir känsligare för skada som beror på oxidativ belastning. Detta kan leda till känslig hud som uppvisar tecken på förtida åldrande som fina linjer och rynkor och en torr ytstruktur.

Bidragande faktorer

Fler faktorer som påverkar huden?

Utöver de oundvikliga åldrandeprocesser som sker huden, inklusive minskningen av cellenergin när huden åldras, finns det ett antal ytterligare faktorer som kan bidra till känslig mogen hud.

Oxidativ stress

En stressig och hektisk livsstil kan utlösa oxidativ stress.

Oxidativ stress spelar en viktig roll i de biologiska processer som gör att hudens åldrande går snabbare. Den uppstår när vissa livsstilsfaktorer och exponering för vissa ämnen orsakar bildning av fria radikaler – volatila molekyler som attackerar hudens interna cellstruktur, försvagar den och ökar risken för synliga tecken på förtida åldrande som rynkor, en volymförlust och en förlust av densitet.

Livsstilsfaktorer som kan bidra till oxidativ stress kan vara:

Sol
Oskyddad exponering för UV-ljus är den primära orsaken till att huden åldras. Utöver att skynda på nedbrytningen av kollagen, vilket ger huden dess struktur, kan UV-exponering orsaka inflammation och solbränna, vilket också kan göra huden känsligare.

Rökning
Nikotin och de giftiga kemikalier som finns i cigaretter påverkar cellernas hälsa och gör det svårare för dem att fungera effektivt.

Lösningar

Kom till rätta med den åldrande huden

Huvudingredienser

Utöver att undvika de livsstilsfaktorer som beskrivs finns det ett antal aktiva ingredienser som har visat sig minska tecknen på känslig, åldrande hud.

Koenzym Q10
Koenzym Q10 är ett ämne som förekommer naturligt i kroppen och som hjälper cellerna att omvandla näringsämnen till energi. Hudvårdsprodukter som innehåller koenzym Q10 tillför energi och stärker cellerna samt stimulerar cellernas återbildning.

Koenzym Q10 är en kraftfull antioxidant. Den hjälper huden att hålla sig fastare längre genom att ge den förmågan att neutralisera fria radikaler som beror på externa miljöfaktorer, som UV-strålning och föroreningar. De bidrar till den nedbrytning av kollagen och elastin som ligger bakom de första tecknen på åldrande, som fina linjer och rynkor.

Hudvårdsrutin

Eucerin DermatoCLEAN Mild Cleansing Milk är lämplig för känslig hud.

Det är viktigt att behandla känslig mogen hud skonsamt med en daglig hudvårdsrutin som inte irriterar eller förvärrar några befintliga symptom. Genom att välja milda rengöringsprodukter som är fria från artificiella färgämnen och doftämnen som Eucerin DermatoCLEAN-serien kan du begränsa känsligheten.

Sortimentet Eucerin Q10 ACTIVE innehåller koenzym Q10 och har visat sig vara effektivt vad gäller att minska rynkornas djup och göra åldrande hud fastare. Sortimentet är särskilt sammansatt för – vilket bevisats – att vara skonsamt mot känslig hud. 

 

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård

Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer

Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation

Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig