woman

Ålderstecken Varför blir huden känslig med åldern?

När åldrandeprocessen inleds börjar hudens struktur att förändras. De här förändringarna återspeglas på utsidan i struktur och utseende. 

På grund av att nivåerna av de naturliga ämnen som ger huden sitt fasta och ungdomliga utseende minskar kan fina linjer och rynkor uppkomma. När den inre strukturen försvagas ytterligare kan en volymförlust eller en densitetsförlust uppstå i huden. Huden kan också bli känsligare. 

Våra bästa produktval för åldrande och känslig hud

Tecken och symptom

Så här känner du igen hud som blivit känslig med åldern

Ansiktshud som är känslig kan ha olika tecken och symptom. Detta kan åtföljas av klåda, stramhet eller utslag.

Vid 25 års ålder blir dessutom de första tecknen på åldrande märkbara på hudytan. Tydligast syns fina linjer och rynkor, en volymförlust och en densitetsförlust. Alla ändringar är dock inte synliga. När det gäller känslig mogen hud, är den mest märkbara förändringen hur huden känns.

Hudens åldrande påverkar de olika hudlagren

 1. Epidermislager
  En långsammare cellomsättning och minskad fettproduktion på hudytan ökar risken för ojämnheter och torrhet. När detta specifika hudskikt åldras, blir det mer känsligt för UV-ljus. Huden läks mindre effektivt och en minskning av immunfunktionen kan leda till fler hudinfektioner, tillsammans med långsammare sårläkning. Huden kan bli mindre motståndskraftig och kännas irriterad oftare.
 2. Dermallager
  Från 25 års ålder sker en årlig minskning med 1 % av kollagen, en av hudens "byggstenar". Tillsammans med en minskning av elastin leder detta till desorganisation i hudvävnaden. Hudstrukturen skadas och risken för rynkor ökar. Elasticiteten minskar, vilket gör huden mer känslig för skadade och trasiga kapillärer. Minskat blodflöde innebär en mindre effektiv leverans av näring och syre till ytan. Detta leder till en minskning av den rosiga glöd som präglar ungdomlig hy.

Grafisk illustration av huden och dess lager.
Efter 25 års ålder, leder den årliga minskningen av kollagen och elastin till desorganisation i hudvävnaden.
Nedre delen av en kvinnas ansikte.
Minskningen av de lipidlagrande cellerna kan leda till rynkor t.ex. runt näsa och mun.

Så här upptäcker du åldrande av känslig hud

Huden i ansiktet är särskilt tunn och känslig, vilket gör den mer utsatt för skador och irritation från yttre faktorer. Naturliga, oundvikliga åldrandeprocesser resulterar i en minskad förmåga hos huden att reglera fukt, återbildas och skydda sig. Detta är fallet när hudens barriärsfunktion försämras och det förvärras av att nivåerna av ämnen som hyaluronsyra, som återfuktar hudens lager, sjunker naturligt med tiden.

Hud som är känslig och drabbas av förtida åldrande kan uppvisa följande symptom:

 • Rodnad
 • Torrhet och en grov struktur
 • Fina linjer och rynkor
 • En känsla av stramhet
 • Ökad känslighet mot externa faktorer
Kvinna som applicerar kräm på sin vänstra kind med fingret.
De oundvikliga åldrandeprocesserna förvärras av minskande nivåer av hyaluronsyra och coenzym Q10.
Kvinna som rör vid sin högra kind med handen.
Olika symptom som rodnad, torrhet, stramhet och känslighet för yttre faktorer kan vara indikatorer på känslig hud.
Orsaker och utlösande faktorer

Vad är det som gör att huden blir känslig med åldern?

Ungdomlig hud innehåller naturliga ämnen på nivåer som gör att dess funktion är god. När hudens allmänna åldrande pågår påverkar ändrade nivåer av de här ämnena hur huden ser ut och känns. Ett av de här ämnena, koenzym Q10, verkar genom att tillföra energi till hudcellerna för att förbättra deras återbildande funktion så att de kan reparera och bygga upp sig själva på ett effektivare sätt.

En brist på koenzym Q10 leder till att cellens förmåga till återbildning minskar, vilket innebär att huden blir känsligare för skada som beror på oxidativ belastning. Detta kan leda till känslig hud som uppvisar tecken på förtida åldrande som fina linjer och rynkor och en torr ytstruktur.

Bidragande faktorer

Fler faktorer som påverkar huden?

Utöver de oundvikliga åldrandeprocesser som sker huden, inklusive minskningen av cellenergin när huden åldras, finns det ett antal ytterligare faktorer som kan bidra till känslig mogen hud.

Oxidativ stress

Oxidativ stress spelar en viktig roll i de biologiska processer som gör att hudens åldrande går snabbare. Den uppstår när vissa livsstilsfaktorer och exponering för vissa ämnen orsakar bildning av fria radikaler – volatila molekyler som attackerar hudens interna cellstruktur, försvagar den och ökar risken för synliga tecken på förtida åldrande som rynkor, en volymförlust och en förlust av densitet.

Kvinna som vilar.
En stressig och hektisk livsstil kan utlösa oxidativ stress.

Livsstilsfaktorer som kan bidra till oxidativ stress kan vara:

Sol
Oskyddad exponering för UV-ljus är den primära orsaken till att huden åldras. Utöver att skynda på nedbrytningen av kollagen, vilket ger huden dess struktur, kan UV-exponering orsaka inflammation och solbränna, vilket också kan göra huden känsligare.

Rökning
Nikotin och de giftiga kemikalier som finns i cigaretter påverkar cellernas hälsa och gör det svårare för dem att fungera effektivt.

Lösningar

Kom till rätta med den åldrande huden

Huvudingredienser

Utöver att undvika de livsstilsfaktorer som beskrivs finns det ett antal aktiva ingredienser som har visat sig minska tecknen på känslig, åldrande hud.

Koenzym Q10
Koenzym Q10 är ett ämne som förekommer naturligt i kroppen och som hjälper cellerna att omvandla näringsämnen till energi. Hudvårdsprodukter som innehåller koenzym Q10 tillför energi och stärker cellerna samt stimulerar cellernas återbildning.

Koenzym Q10 är en kraftfull antioxidant. Den hjälper huden att hålla sig fastare längre genom att ge den förmågan att neutralisera fria radikaler som beror på externa miljöfaktorer, som UV-strålning och föroreningar. De bidrar till den nedbrytning av kollagen och elastin som ligger bakom de första tecknen på åldrande, som fina linjer och rynkor.

Hudvårdsrutin

Det är viktigt att behandla känslig mogen hud skonsamt med en daglig hudvårdsrutin som inte irriterar eller förvärrar några befintliga symptom. Genom att välja milda rengöringsprodukter som är fria från artificiella färgämnen och doftämnen som Eucerin DermatoCLEAN-serien kan du begränsa känsligheten.

Sortimentet Eucerin Q10 ACTIVE innehåller koenzym Q10 och har visat sig vara effektivt vad gäller att minska rynkornas djup och göra åldrande hud fastare. Sortimentet är särskilt sammansatt för – vilket bevisats – att vara skonsamt mot känslig hud. 

 

Kvinna som rengör sin högra kind med en bomullsrondell.
Eucerin DermatoCLEAN Mild Cleansing Milk är lämplig för känslig hud.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande