Age spots: removal of age spots

Åldersfläckar Vad orsakar de små missfärgade områdena i ansiktet och hur kan jag minska dem?

Åldersfläckar (kallas även solfläckar) är små missfärgade områden (hyperpigmentering) som ofta uppträder i ansiktet, på händerna och andra delar av kroppen som regelbundet utsätts för solen. Här kan du läsa om vad som orsakar dem och vad du kan göra för att förhindra att de uppstår. Vi tittar också på vad du kan göra för att minska mörka fläckar när de väl bildats. 

Ett urval av våra bästa produkter för hud med pigmentfläckar

Vad är åldersfläckar och vad orsakar dem?

Åldersfläckar och solfläckar är samma sak

De är en vanlig form av hyperpigmentering och uppträder som små, platta och mörka fläckar i huden och är ljusbruna till svarta i färgen. De är vanligast hos personer över 40 (därav namnet) men de kan uppstå tidigare. 

De orsakas av en ökad produktion av melanin, det naturliga pigment som ger huden sin färg. Melanin fungerar som hudens naturliga solskydd genom att skydda huden mot skadliga UV-strålar, vilket gör att man blir brun i solen. Men överdriven exponering för solen ökar den mängd melanin som huden producerar. Som det alternativa namnet ”solfläckar” antyder orsakas dessa mörka fläckar vanligast av en överexponering mot solen. Därför hittar man dem oftast på de delar av kroppen som ofta är i solen: ansiktet, halsen, dekolletaget, axlarna, underarmarna och händerna.

Åldersfläckar
Åldersfläckar (kallas även solfläckar) syns som små, platta och mörka fläckar i huden.

Pigmentfläckar är oftast ofarliga

Pigmentfläckar är oftast ofarliga men de kan påverka självförtroendet. Vissa former, såsom malignt melanom (en typ av hudcancer), kan vara livshotande. Om du är orolig över dina pigmentfläckar (om de ändrar form, storlek och färg eller om de börjar klia och blöda) är det viktigt att du uppsöker läkare.

Du kan läsa mer om vad som orsakar hyperpigmentering och om de olika typerna av tillståndet i Hyperpigmentering: vad orsakar mörka fläckar och hur kan jag minska dem?

åldersfläckar
Åldersfläckar (kallas även solfläckar) är vanligast hos personer över 40
Åldersfläckar
Åldersfläckar brukar uppträda på hud som ofta utsätts för solen

Vad kan jag göra för att förebygga åldersfläckar?

Att använda solskydd är det viktigaste du kan göra för att förhindra att åldersfläckar bildas. Det är viktigt att komma ihåg att solens strålar påverkar huden även när det är molnigt, så ge huden det skydd den behöver varje dag. Eucerin ANTI-PIGMENT Day SPF 30 minskar både hyperpigmentering och erbjuder effektivt UVA- och UVB-skydd (SPF 30) samt förhindrar att ytterligare pigmentfläckar orsakade av solen bildas. 

Begränsar du den tid du är i solen bidrar det också till att minska uppkomsten av åldersfläckar. Försök att undvika solen under de mest intensiva timmarna och bär skyddande klädsel, inklusive solhatt och solglasögon, så ofta du kan. När huden exponeras för solen bör du regelbundet smörja in huden med en solskyddsprodukt:

  • med lämplig SPF-nivå
  • som särskilt utvecklats för din hudtyp och din huds tillstånd

Du kan läsa mer om Eucerins sortiment av pålitliga solskyddsprodukter här.

åldersfläckar
Solskydd är den viktigaste åtgärden för att minska åldersfläckar
åldersfläckar
Använd en lämplig solskyddsprodukt på alla områden av huden som exponeras för solen

Hur kan jag få bort eller minska befintliga åldersfläckar?

Även om det bästa är att förebygga så finns det saker du kan göra när åldersfläckar väl har bildats för att bleka dem och förhindra att de återuppstår.

Dermokosmetiska lösningar för åldersfläckar

En daglig hudvårdsrutin som involverar produkter som kliniskt och dermatologiskt bevisat att de motverkar åldersfläckar kan vara en effektiv lösning. Eftersom dermokosmetiska produkter är icke-invasiva kan de användas året runt. De kan även förlänga resultatet av en dermatologisk behandling, som t.ex. en kemisk peeling eller laserterapi.

Eucerin ANTI-PIGMENT-serien har särskilt utvecklats för att minska åldersfläckar (och andra typer av hyperpigmentering) för en jämnare hud med lyster. Alla produkterna i serien – en dagcreme, en nattcreme, ett serum och en spot corrector – innehåller Thiamidol, en effektiv och patenterad ingrediens som verkar vid pigmentfläckens källa genom att minska melaninproduktionen. Den har kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reducerar mörka fläckar och förhindrar att de återuppstår.

De första resultaten märks efter två veckor och förbättras kontinuerligt vid regelbunden användning. Produkterna i Eucerin ANTI-PIGMENT-serien kan också användas för att förlänga effekterna av dermatologiska behandlingar.

anti-pigment
Eucerin ANTI-PIGMENT-produkterna minskar åldersfläckar och förhindrar att de återuppstår

Dermatologiska behandlingar mot åldersfläckar

Dermatologiska behandlingar såsom kemisk peeling och laserterapi kan bidra till att minska åldersfläckar:

  • Kemisk peeling innebär att man använder en kemisk lösning (t.ex. AHA) i ansiktet, på halsen och händerna för att exfoliera huden (ta bort döda hudceller), stimulera tillväxten av nya hudceller och få fram ny hud. Läs mer om kemisk peeling i Vad är kemisk peeling och hur fungerar det?
  • Laserterapi har liknande effekt men är ofta mer exakt eftersom hudläkaren har bättre kontroll över behandlingens intensitet. Laserbehandlingar innebär att man bestrålar berörda områden med högenergiljus. De mildaste behandlingarna verkar i hudens yttersta lager (epidermis) medan mer intensiva behandlingar kan nå ända ner till hudens djupaste lager.

Läs mer i Hur ska jag ta hand om min hud efter behandlingen?

Hydrokinon - det effektivaste ämnet för att minska hyperpigmentering
Hudläkare kan också förskriva och/eller använda hydrokinon, som fortfarande anses vara en av de effektivaste ämnena för att minska hyperpigmentering. Men det får bara användas under en begränsad tid eftersom det precis som andra former av kemisk peeling och laserbehandlingar kan irritera huden och till och med orsaka postinflammatorisk hyperpigmentering, särskilt hos personer med mörkare hud.

åldersfläckar
Kemisk peeling exfolierar huden för att ta fram ny hud som finns under
åldersfläckar
Laserterapi kan vara en effektiv behandling mot åldersfläckar

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande