Åldersfläckar – Vad orsakar de små missfärgade områdena i ansiktet och hur kan jag minska dem?

5 min läsning
Visa mer

Åldersfläckar (kallas även solfläckar, lentigo senilis eller lentigo solaris) är små missfärgade områden (hyperpigmentering) som ofta uppträder i ansiktet, på händerna och andra delar av kroppen som regelbundet utsätts för solen. Här kan du läsa om vad som orsakar dem och vad du kan göra för att förhindra att de uppstår. Vi tittar också på vad du kan göra för att minska mörka fläckar när de väl bildats. 

Vad är åldersfläckar och vad orsakar dem?

Åldersfläckar och solfläckar är samma sak

Åldersfläckar (kallas även solfläckar) syns som små, platta och mörka fläckar i huden.
Åldersfläckar brukar uppträda på hud som ofta utsätts för solen

De är en vanlig form av hyperpigmentering och uppträder som små, platta och mörka fläckar i huden och är ljusbruna till svarta i färgen. De är vanligast hos personer över 40 (därav namnet) men de kan uppstå tidigare. 

De orsakas av en ökad produktion av melanin, det naturliga pigment som ger huden sin färg. Melanin fungerar som hudens naturliga solskydd genom att skydda huden mot skadliga UV-strålar, vilket gör att man blir brun i solen. Men överdriven exponering för solen ökar den mängd melanin som huden producerar. Som det alternativa namnet ”solfläckar” antyder orsakas dessa mörka fläckar vanligast av en överexponering mot solen. Därför hittar man dem oftast på de delar av kroppen som ofta är i solen: ansiktet, halsen, dekolletaget, axlarna, underarmarna, händerna och benen.

Eftersom de kan ha liknande utseende är det lätt att åldersfläckar ibland förvirras med fräknar. Skillnaden är att fräknar tenderar att blekna efter solexponering medans åldersfläckar är mer bestående.

Hyperpigmentering kan påverka hudtonen hos alla, oavsett kön, även om det är vanligare hos de med ljusare ton i huden.

 

Pigmentfläckar är oftast ofarliga

Åldersfläckar (kallas även solfläckar) är vanligast hos personer över 40

Pigmentfläckar är oftast ofarliga men de kan påverka självförtroendet. Vissa former, såsom malignt melanom (en typ av hudcancer), kan vara livshotande. Om du är orolig över dina pigmentfläckar (om de ändrar form, storlek och färg eller om de börjar klia och blöda) är det viktigt att du uppsöker läkare.

Du kan läsa mer om vad som orsakar hyperpigmentering och om de olika typerna av tillståndet i Hyperpigmentering: vad orsakar mörka fläckar och hur kan jag minska dem?

Andra faktorer som orsakar åldersfläckar

Hudens process för produktion av melanin är densamma oavsett vilken källa UV-ljuset har. Det innebär att även artificiellt ljus som t.ex. Solarium kan bidra till hyperpigmentering och åldersfläckar

Genetik kan också spela in när det kommer till att utveckla åldersfläckar. Om en eller båda föräldrarna har detta så är det större risk att även nästa generation drabbas.

Åldersfläckar kan också uppstå på grund av en skada eller inflammation i huden. Det är även känt som postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH), det kan ofta uppstå efter perioder av dermatit eller akne.

Även förändringar i kroppens hormonella balans kan bidra till hyperpigmentering i huden. Det vanligaste exemplet är melasma, som ibland kallas “gravidetetsmask”. Cirka 10-15% av alla gravida kvinnor upplever detta.

Vad kan jag göra för att förebygga åldersfläckar?

Solskydd är den viktigaste åtgärden för att minska åldersfläckar
Använd en lämplig solskyddsprodukt på alla områden av huden som exponeras för solen

Att använda solskydd är det viktigaste du kan göra för att förhindra att åldersfläckar bildas. Det är viktigt att komma ihåg att solens strålar påverkar huden även när det är molnigt, så ge huden det skydd den behöver varje dag. Eucerin Anti-Pigment Day SPF 30 minskar både hyperpigmentering och erbjuder effektivt UVA- och UVB-skydd (SPF 30) samt förhindrar att ytterligare pigmentfläckar orsakade av solen bildas. 

Begränsar du den tid du är i solen bidrar det också till att minska uppkomsten av åldersfläckar. Försök att undvika solen under de mest intensiva timmarna och bär skyddande klädsel, inklusive solhatt och solglasögon, så ofta du kan. När huden exponeras för solen bör du regelbundet smörja in huden med en solskyddsprodukt:

  • med lämplig SPF-nivå
  • som särskilt utvecklats för din hudtyp och din huds tillstånd

Du kan läsa mer om Eucerins sortiment av pålitliga solskyddsprodukter här.

Hur kan jag få bort eller minska befintliga åldersfläckar?

Även om det bästa är att förebygga så finns det saker du kan göra när åldersfläckar väl har bildats för att bleka dem och förhindra att de återuppstår.

Dermokosmetiska lösningar för åldersfläckar

En daglig hudvårdsrutin som involverar produkter som kliniskt och dermatologiskt bevisat att de motverkar åldersfläckar kan vara en effektiv lösning. Eftersom dermokosmetiska produkter är icke-invasiva kan de användas året runt. De kan även förlänga resultatet av en dermatologisk behandling, som t.ex. en kemisk peeling eller laserterapi.

anti-pigment
Eucerin Anti-Pigment-produkterna minskar åldersfläckar och förhindrar att de återuppstår

Anti-Pigment-serien har särskilt utvecklats för att minska åldersfläckar (och andra typer av hyperpigmentering) för en jämnare hud med lyster. Alla produkterna i serien – en dagcreme, en nattcreme, ett serum och en spot corrector – innehåller Thiamidol, en effektiv och patenterad ingrediens som verkar vid pigmentfläckens källa genom att minska melaninproduktionen. Den har kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reducerar mörka fläckar och förhindrar att de återuppstår.

De första resultaten märks efter två veckor och förbättras kontinuerligt vid regelbunden användning. Produkterna i Anti-Pigment-serien kan också användas för att förlänga effekterna av dermatologiska behandlingar.

Ett Anti-Age-serum för mogen hud som minskar åldersfläckar och förhindrar att de återuppstår

Hyaluron-Filler + Elasticity 3D Serum är ett lätt och återfuktande anti-age serum som är speciellt framtaget för mogen hud. Det innehåller hög- och låg-molekylär hyaluronsyra och Arctiin för att behandla åldersfläckar och förbättra hudens elasticitet. Formulan innehåller också Eucerins unika aktiva ingrediens thiamidol som har kliniskt och dermatologiskt visad effekt att reducer åldersfläckar efter två veckor.

Dermatologiska behandlingar mot åldersfläckar

Kemisk peeling exfolierar huden för att ta fram ny hud som finns under
Laserterapi kan vara en effektiv behandling mot åldersfläckar

Dermatologiska behandlingar såsom kemisk peeling och laserterapi kan bidra till att minska åldersfläckar:

  • Kemisk peeling innebär att man använder en kemisk lösning (t.ex. AHA) i ansiktet, på halsen och händerna för att exfoliera huden (ta bort döda hudceller), stimulera tillväxten av nya hudceller och få fram ny hud. Läs mer om kemisk peeling i Vad är kemisk peeling och hur fungerar det?
  • Laserterapi har liknande effekt men är ofta mer exakt eftersom hudläkaren har bättre kontroll över behandlingens intensitet. Laserbehandlingar innebär att man bestrålar berörda områden med högenergiljus. De mildaste behandlingarna verkar i hudens yttersta lager (epidermis) medan mer intensiva behandlingar kan nå ända ner till hudens djupaste lager.

Läs mer i Hur ska jag ta hand om min hud efter behandlingen?

Hydrokinon - det effektivaste ämnet för att minska hyperpigmentering
Hudläkare kan också förskriva och/eller använda hydrokinon, som fortfarande anses vara en av de effektivaste ämnena för att minska hyperpigmentering. Men det får bara användas under en begränsad tid eftersom det precis som andra former av kemisk peeling och laserbehandlingar kan irritera huden och till och med orsaka postinflammatorisk hyperpigmentering, särskilt hos personer med mörkare hud.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig