Kan jag applicera solskydd över smink?

2 min läsning
Visa mer

De flesta av oss förstår att det är viktigt att applicera solskydd på nytt under hela dagen, men det blir inte alltid gjort när det gäller att applicera SPF på nytt över smink. De flesta av oss vill inte förstöra vår sminkning med extra lager av solskydd som kan smeta ut vår foundation. 
  
Att applicera solskydd på nytt under dagen är viktigt för att skyddet ska vara effektivt. Om du inte applicerar solskydd på nytt blir ditt ansikte sårbart för UVA- och UVB-strålar samt den hudskada och åldrande effekter som de ger upphov till.

 

Vilket är det bästa solskyddet att använda över smink?

När det gäller textur är det bästa solskyddet över smink en formula som är lätt, snabbabsorberande och kladdfri. Det beror på att du då slipper massera in formulan (vilket skulle kunna smeta ut ditt smink).  
  
Eucerin Sun Hydro Protect SPF 50+ absorberas snabbt med en osynlig finish. Denna produkt lämpar sig för alla hudtyper och erbjuder ett bredspektrumsskydd med en kladdfri finish. Detta solskydd är perfekt att varsamt applicera över smink utan att det lämnar kvar en vit hinna.

 

Den är utvecklad med hyaluronsyra och licochalcone A för att återfukta huden samtidigt som den neutraliserar de fria radikaler som orsakas av solskador. Detta ultralätta solskydd skyddar mot UVA-, UVB- och HEVIS-ljus och lämpar sig för personer med känslig hud.

”Super även för känslig hud” – Christian, 2024

Ett annat solskydd som är lämpligt att använda över smink är Eucerin Oil Control Gel-Cream SPF50+ eftersom det har en ultralätt formula som inte känns kladdig på huden. Produkten absorberas snabbt och lämnar därför inte kvar en hinna över din foundation, och dess anti-glans effekt säkerställer att den inte förstör en matt sminkning. 

  
Den innehåller antioxidanter som bidrar till att bekämpa fria radikaler, samt lakritssyra som stöttar hudens egen återhämtning för att ge huden extra stöd när den exponeras för solskada.

Bästa solskyddet under smink

Det bästa solskyddet under smink är en formula som lämnar en slät bas för din foundation. Feta solskyddsprodukter kan få ditt smink att glida runt under dagen. Samtidigt vill du att ditt solskydd ska vara återfuktande, så att sminket inte flagnar av eller torkar ut på din hud.  

Formulan Eucerin Photoaging Control är lätt och kladdfri. Detta solskydd är dermatologiskt testat och säkert för personer med känslig hud.

”Mycket skön, inte kladdig och helt utan irriterande doft” – Monica, 2016

Att skippa sminket helt och hållet är ibland den bästa lösningen för att applicera SPF med smink. Genom att endast använda solskydd kan du applicera produkten generöst utan att behöva oroa dig för att skydda ditt smink från att smetas ut.  
  
Det rekommenderas inte att du i stället använda foundationprodukter som innehåller solskydd, därför att de troligtvis inte kommer att appliceras i tillräckligt stor mängd för att tillhandahålla rätt skydd. Men ett tonat solskydd kan vara det perfekta SPF-sminkalternativ som erbjuder en lätt täckning för en sminkfri, solkysst look.

Eucerin Pigment Control Tinted SPF 50+ är den perfekta kompromissen till att använda SPF-smink. Detta tonade solskydd erbjuder ett högt skydd med lätta färgpigment, vilket låter dig applicera tillräckligt med solskydd utan att det ansamlas på huden. Det reducerar även hyperpigmentering och förebygger att den återuppstår tack vare den patenterade ingrediensen Thiamidol.

”Smälter in fint i huden och ger en fin och jämn färg.” – Pia, 2022

Mineralfärgpigmenten skapar en lätt täckning när detta tonade solskydd appliceras på ojämn hud. Det erbjuder ett bredspektrumsskydd som inkluderar HEVIS-ljus, och innehåller aktiva ingredienser som stöttar hudens egen återhämtning och neutraliserar av fria radikaler, så att du kan känna dig säker när du vistas i solen.

 

Så här applicerar du solskydd på nytt över smink

Solskydd kan appliceras på nytt över smink på åtskilliga sätt. Du kan köpa SPF i pulver- och sprayform för att underlätta förnyad applicering, men sådana produkter tillhandahåller eventuellt inte tillräckligt skydd för din hud. Vissa hävdar att det är omöjligt att åstadkomma en jämn och adekvat täckning med dessa former av solskydd.

Applicera en bra SPF-bas

  • Varför? När du applicerar solskydd första gången under dagen blir det förmodligen även den grundligaste appliceringen, så var noga med att använda tillräckligt mycket solskydd! Även om applicering på nytt under dagen är nödvändigt så kommer ett bra första baslager göra att ditt skydd håller i sig längre.  
  • Hur? Applicera en generös mängd solskydd och låt eventuella vita rester absorberas på egen hand. Låt solskyddet absorberas i några minuter innan du sminkar dig så att du inte av misstag avlägsnar solskyddet när du applicerar din foundation.

Använd en sminksvamp för att applicera solskyddet

  • Varför? Om du använder en sminksvamp för att applicera solskydd på nytt blir det enklare att fördela solskyddet utan att din sminkning förstörs. 
  • Hur? Täck helt enkelt sminksvampen med solskyddsprodukten och dutta den mot ansiktet utan att göra några cirkulära rörelser. På så vis kan du använda tryck för att applicera solskyddsprodukten, utan att torka bort din foundation.

Dutta på ditt solskydd

  • Varför? Om du masserar in solskyddsprodukten i ansiktet kommer du sannolikt samtidigt torka bort ditt smink. Duttande rörelser är bättre för applicering och kommer att täcka din hud med minimal påverkan på ditt smink. 
  • Hur? Fördela formulan i handflatorna och applicera den med duttande rörelser över hela ansiktet. Därefter, i stället för att massera in produkten, väntar du i några minuter för att låta produkten absorberas av sig själv.

Använda andra former av SPF-solskydd

Om du vill vara skyddad mot solen utan att förstöra ditt smink kan det vara klokt att använda hatt eller välja att sitta i skuggan. Detta är en form av solskydd som ofta förbises men kan vara det bästa solskyddet eftersom den minskar din exponering för solstrålarna helt och hållet.

Hur mycket solskydd bör jag använda i ansiktet?

En tredjedels tesked eller tillräckligt för att  skapa en tjock linje från toppen av långfingret ner till handleden är den rekommenderade, adekvata mängden solskydd. Applicera solskyddet på nytt varannan timme för att säkerställa att du är skyddad under hela dagen.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.