Hud med benägenhet för rodnad och synliga blodkärl

6 min läsning
Visa mer

Hyperkänslig ansiktshud som drabbas av rodnad är ofta ett osynligt bekymmer för dem som upplever detta. Även om tecknen inte alltid syns, känner den drabbade definitivt av dem. Ett överraskande antal människor lider av detta i dagens samhälle.

Forskning från flera håll pekar mot att upplevelsen av hyperkänslig hud är vanligare än vi kanske tror, särskilt i våra moderna urbana miljöer. Hudspecialister märker också en ökning, men det komplexa i detta är att varje individs upplevelse kan variera mycket.

I den här artikeln går vi igenom kända symptom på rocacea, dess möjliga bakomliggande orsaker och ger råd och tips om vad man kan göra föra lugna huden och dämpa symptomen.

Eucerin® syftar enbart till att informera om kända hudtillstånd. Våra mjukgörare är kosmetiska produkter och ska därför inte tolkas som att de kan läka eller behandla ett specifikt sjukdomstillstånd. Vid misstanke om sjukdom bör du alltid uppsöka läkare för ett professionellt utlåtande och vidare rekommendationer.

Vilka är kännetecknen för hud med benägenhet för rosacea och synliga blodkärl och hur skiljer de sig åt?

Rosacea är en kronisk, återkommande inflammationstillstånd som drabbar upp till 10 % av den vuxna befolkningen. Rosacea ingår i ”diagnosgruppen” hyperkänslig hud och de drabbade beskriver obehagliga förnimmelser som en stickande och brännande känsla – subjektiva känslor som förknippas med hyperkänslighet.

Vid rosacea förekommer en utbredd rodnad på kinderna, näsan och pannan.
Svår rosacea kan leda till rinofym, en förtjockning av huden på näsan.

Förutom dessa kännetecken upplever de normalt rodnad och visar tecken på utbredd rodnad på kinder, haka, näsa och panna, synliga blodkärl, blemmor och pustlar. Ibland omfattas även området runt ögonen och det kan leda till vaglar och konjunktivit.

I de svåraste fallen av rosacea kan huden bli tjockare och överskottsvävnad kan bildas. Detta drabbar normalt näsan och kallas rinofym. Rinofym får näsan att se stor och lökformad ut och kan felaktigt ge människor intryck av att de drabbade är alkoholister. Det kan påverka de drabbade såväl psykologiskt som fysiskt.

De papler och pustlar som förekommer har ett likartat utseende som hos aknebenägen hud, men vid rosacea finns det inga tilltäppta porer, huden är mer sannolikt torr och rosaceafläckar efterlämnar inga ärr.

I de tidiga skedena är hud med benägenhet för synliga blodkärl ett tillfälligt tillstånd.
Utlösande faktorer får utvidgade blodkärl att utvidgas ytterligare hos hud med benägenhet för synliga blodkärl, men till skillnad från kärl hos normal hud drar de sig inte samman efteråt

Hud med benägenhet för synliga blodkärl är också ett tillstånd hos hyperkänslig hud och därför finns även här obehagliga förnimmelser som en stickande och brännande känsla i listan över kännetecken. Hud med benägenhet för synliga blodkärl kännetecknas av rodnad, torrhet och känslighet. Rodnaden beror på utvidgade blodkärl som på grund av hudens elasticitet utvidgas ytterligare när blodet flödar till huden, men som inte drar ihop sig efteråt på det sätt som skulle ske hos normal hud.

Tillståndet för hud med benägenhet för synliga blodkärl kan variera under de tidiga skedena, men när tillståndet utvecklas till mer avancerade skeden kan rodnaden bli permanent synlig på huden. 

Hudrodnad som beror på hyperkänslighet skiljer sig från vardaglig rodnad, eftersom den varar längre (timmar, dagar eller till och med månader) och rodnaden förbättras eventuellt inte om den inte behandlas.

Om du misstänker att du har rosacea ska du söka råd hos läkare eller hudläkare, då tidig behandling kan minska riskerna för att tillståndet försämras.

Orsaker och utlösande faktorer bakom rosacea och hud med synliga blodkärl

Den exakta orsaken till rosacea är okänd. Experter har dock identifierat ett antal faktorer som är gemensamma för dem som drabbas. Exempelvis är förekomsten av rosacea störst bland ljushyade individer, i synnerhet personer med keltiskt eller nordeuropeiskt ursprung.

Sjukdomen uppträder normalt mellan 20 och 50 års ålder. Kvinnor är mer drabbade än män och kvinnor får oftare symptom på kinder och haka. När sjukdomen drabbar män är det mer sannolikt att den utvecklas till slutstadierna för svår rosacea, då rinofym kan förekomma.

Rosacea är en progressiv hudsjukdom som normalt börjar med subjektiva förnimmelser som är förknippade med hyperkänslig hud, t.ex. en stickande och brännande känsla. Till en början kan rodnaden (när huden blir röd) vara tillfällig, men när sjukdomen utvecklas kan rodnaden bli permanent. Bölder och finnar kan förekomma och ögonen kan i vissa fall bli blodsprängda. I svårare fall kan rinofym förekomma, ögonen kan bli svullna och huden mer inflammerad. 

I likhet med rosacea kan hud med benägenhet för synliga blodkärl orsakas av flera faktorer, bland annat ålder, genetik och kost.

Fler bidragande faktorer

Luftföroreningar kan förvärra symptom på rosacea och hud med benägenhet för synliga blodkärl.
Vissa tvättmedel kan utlösa reaktioner hos hyperkänslig hud.

Båda tillstånden förvärras av vissa utlösande faktorer. Faktorerna kan variera från person till person, men de vanligaste är: 

  • Miljöfaktorer som exponering för varma och kalla temperaturer, vind, sol, luftfuktighet och föroreningar (inklusive cigarettrök) samt pollen och avgaser. 
  • Psykologiska faktorer som ilska och stress. Stresshormoner som adrenalin utlöser inflammatoriska processer i huden. 
  • Externa faktorer som vissa parfymer, tvättmedel och läkemedel (inklusive kortisoncremer) samt varma bad, hård träning, alkohol och kryddstark mat. Kläder kan också försämra tillståndet. Förutom hudirriterande färger och kemikalier som är impregnerade i kläderna kan i synnerhet syntetiska och strykfria material innehålla flera olika kemikalier som formaldehyd, vilket kan utlösa hudirritation och allergier. 
  • Mekaniska faktorer som tryck mot huden. 

Att undvika sånt som triggar är det bästa sättet att minska symptomen hos såväl hud med benägenhet för synliga blodkärl som vid rosacea.

Det kan vara en bra idé att föra dagbok för att hjälpa till att identifiera utlösande faktorer.

Det kan ta tid att identifiera vilka faktorer som orsakar mest besvär och det kan därför vara en bra idé att föra en dagbok över exponering mot alla endogena och exogena faktorer och de reaktioner de eventuellt ger.

Att ha ett synligt hudtillstånd kan även ha psykologisk effekt som får den drabbade att rodna av genans, ångest eller nedstämdhet vilket i sin tur förvärrar problemet. Därför kan det hjälpa att använda en täckande, neutraliserande ansiktscreme för att dölja rodnad och minska risken för ytterligare psykologisk påverkan.

Lösningar tillgängliga för hud med benägenhet för synliga blodkärl och rosacea

Det finns ingen enskild behandling som garanterat helt botar hud med benägenhet för synliga blodkärl eller rosacea, men hyperkänsligheten kan lugnas och hudbarriären stärkas med särskild, aktiv hudvård.

För det första kännetecknas hyperkänslig hud av en försvagad hudbarriär, vilket gör de underliggande lagren mer benägna att drabbas av irritationer. För att minimera risken för intolerans är effektiv återfuktning viktigt för att motverka hudbarriärens ökade vattenförlust genom epidermis. En ”ren” formula som innehåller endast ett begränsat antal ingredienser och förpackningarna motverkar kontaminering samt är helt täta för att minimera risken för att luftburna bakterier ska tränga in i produkten är därför viktigt.

Även överreagerande sensoriska fibrerna i epidermis är något som går att lugna. Det finns ingredienser som verkar effektivt som en känslighetsreglerare direkt vid överreaktivitetens källa och lindrar omedelbart känsligheten.

Även rodnaden som ofta uppstår med hyperkänslig hud går att lugna. Ingredienser som den naturlig antioxidant Licochalcone A kan verka för att snabbt lugna känslig hud och synbart minska rodnad. 

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.