Sun spots on skin

Solen och hyperpigmentering Vad orsakar pigmentfläckar och hur kan jag skydda min hud?

Solen är den främsta orsaken till att hud drabbas av hyperpigmentering och därför är ett effektivt solskydd är den viktigaste åtgärden du kan göra för att undvika pigmentfläckarna. Den här artikeln går igenom olika typer av hyperpigmentering och förklarar hur du kan skydda din hud för att behålla en jämn hudton med lyster.

 

Vad är hyperpigmentering?

Hyperpigmentering är en benämning som används för att beskriva områden med ojämn pigmentering i huden. 

Hyperpigmentering uppträder som mörka fläckar på huden och gör att den ser ojämn ut. Dessa mörka fläckar kallas även pigmentfläckar, solfläckar, åldersfläckar och hyperpigmentering är också grunden i hudtillstånd som t.ex. post-inflammatorisk hyperpigmentering. Hyperpigmentering uppträder vanligtvis på hudområden som ofta utsätts för solljus, t.ex. ansiktet eller händerna.

 
Sun spots on skin: illustration
Hyperpigmentering resulterar i platta, mörka fläckar i huden som kan variera i storlek och färg.

Vad orsakar och/eller utlöser hyperpigmentering?

Hyperpigmentering orsakas av en ökad melaninproduktion. Melanin är det naturliga pigment som ger huden, håret och ögonen sin färg. Den ökade produktionen orsakas av ett antal olika faktorer - de vanligaste är solexponering, ålder, hormonpåverkan och skador på eller inflammation i huden.

Solexponering är den absolut främsta orsaken till hyperpigmentering eftersom solljuset är det som sätter igång produktionen av melanin. Melanin fungerar som hudens naturliga solskydd genom att skydda dig mot skadliga strålar, vilket gör att man blir brun i solen. Men överdriven solning kan störa den här processen och leda till hyperpigmentering

Solfläckar orsakas av solljuset
Solljuset sätter igång melaninproduktionen och är den främsta orsaken till tillstånd av hyperpigmentering som exempelvis solfläckar och pigmentfläckar

Oxidativ stress som orsakas av solens UVA- och UVB-strålar är den främsta orsaken till hudens förtidiga åldrande och till problem med hyperpigmentering, men studier har nyligen visat att synligt högenergiljus (HEVIS) dvs det ljus vi ser runt omkring oss, också orsakar oxidativ stress i huden och kan orsaka hyperpigmentering.1, 2

 

1 Mahmoud BH, Ruvolo E, Hexsel CL, Liu Y, Owen MR, Kollias N, et al. Impact of long-wavelength UVA and visible light on melanocompetent skin. J Invest Dermatol. 2010;130(8):2092–2097. doi: 10.1038/jid.2010.95.

2 Duteil L, Cardot-Leccia N, Queille-Roussel C, Maubert Y, Harmelin Y, Boukari F, et al. Differences in visible light-induced pigmentation according to wavelengths: a clinical and histological study in comparison with UVB exposure. Pigment Cell Melanoma Res. 2014;27(5):822–826. doi: 10.1111/pcmr.12273.

Solfläckar på huden

Små, mörka fläckar på huden kallas ibland solfläckar  och orsakas, som namnet antyder, av solexponering. De uppträder vanligen på hud som ofta utsätts för solljus, såsom ansiktet, halsen, dekolletaget och händerna. När dessa mörka fläckar väl utvecklats kan fortsatt solexponering förvärra problemet genom att den göra dem ännu mörkare. 

Ett annat vanligt förekommande namn på solfläckar är åldersfläckar. När huden åldras minskar antalet melaninproducerande celler (som kallas melanocyter) men de som återstår ökar i storlek och fördelningen blir mer samlad. Dessa fysiologiska förändringar förklarar ökningen av ålders-/solfläckar hos personer över 40. Du kan läsa mer i hudens åldrande.

 
Hyperpigmentering i ansiktet
Hyperpigmentering är vanligt förekommande i ansiktet

Melasma och solen

Melasma visar sig som större hyperpigmenterade hudområden, framförallt i ansiktet. och är särskilt vanligt hos kvinnor. Tillståndet tros inträffa när det kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron stimulerar till en överproduktion av melanin när huden exponeras för solljus. 10-15% av gravida kvinnor och 10-25% av de kvinnor som tar p-piller får melasma.3.

Även om den största orsaken till det här hudtillståndet är hormonell kan oskyddad solljusexponering förvärra melasman. Du kan läsa mer om detta i Vad orsakar melasma och hur kan jag minska de mörka hudfläckarna? 3.

 

3 The International Dermal Institute, Melasma Unmasked by Dr Clauida Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). What should be considered in treatment of melasma. Annals of Dermatology, 22(4), 373-378.

 

 


 
Melasma: mörka fläckar på huden
Melasma uppstår vanligen på överläppen, kinderna och pannan

Postinflammatorisk hyperpigmentering och solen

Post-inflammatory hyperpigmentering uppträder när en hudskada läker och efterlämnar ett platt, missfärgat område. Man ser det ofta hos personer med akne, atopisk dermatit och hos psoriasis-patienter och det kan också orsakas av kosmetiska behandlingar såsom dermabrasion, laserbehandling och kemisk peeling. Tillståndet förvärras av överexponering mot solens UV-strålar 4

 

4 Postinflammatory hypopigmentation and hyperpigmentation. Ruiz-Maldonado R, Orozco-Covarrubias ML Semin Cutan Med Surg. 1997 Mar; 16(1):36-43

Mörka fläckar orsakade av acne
Personer som lider av akne upplever ofta postinflammatorisk hyperpigmentering

Hur kan jag skydda min hud mot hyperpigmentering?

Oavsett vilken naturlig hudton du har är användning av solskydd den viktigaste bidragaren för att förebygga hyperpigmentering.  Det är viktigt att komma ihåg att solens strålar påverkar huden även när det är molnigt, så ge huden det skydd den behöver - varje dag. Var noga med att smörja in produkten noga och på nytt när det behövs.

Genom att begränsa hudens exponering för solen minskas också förekomsten av hyperpigmentering. Försök att undvika solen under de mest intensiva timmarna och bär skyddande klädsel, inklusive solhatt och solglasögon, så ofta du kan. 

Om du redan besväras av hyperpigmentering i huden kan en förnuftig inställning till solexponering och solskydd hjälpa dig att förhindra att tillståndet blir värre.

 
Hur man blir av med solfläckar: solskydd
Genom att använda ett solskydd med en hög solskyddsfaktor varje dag kan man förhindra hyperpigmentering.

Vad ska jag titta efter i solskyddsprodukter?

Titta efter produkter som erbjuder högt eller mycket högt skydd mot UVA- och UVB-strålar. Det innebär att produkterna är tydligt märkta med ett UVB-skydd på minst SPF30 och beprövade UVA-filter. Vi rekommenderar även att du väljer produkter som erbjuder skydd mot synligt högenergiljus (HEVIS) och har utvecklats för din hudtyp och ditt hudtillstånd.

Eucerins produktnyhet Sun Fluid Pigment Control SPF 50+  har särskilt utvecklats för att förebygga hyperpigmentering som orsakas av solen. Advanced Spectral-teknologin kombinerar pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter1 för mycket högt UV-skydd med Licochalcone A för att neutralisera fria radikaler som orsakas av UV- och HEVIS ljus. Formulan innehåller även Glycyrrhetinic Acid (Glycyrrhizinsyra) som stöttar hudens eget DNA-reparationssystem och det unika och patenterade aktiva ämnet Thiamidol som riktar in sig mot huvudorsaken till hyperpigmentering.

Även om det bästa är att förebygga mörka pigmentfläckar, så när du väl har fått dem har Thiamidol kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reducerar mörka fläckar och förhindrar att de återuppstår. Sun Fluid Pigment Control SPF 50+ kan användas tillsammans med andra produkter i Eucerins Anti-Pigment-serie för att minska mängden pigmentfläckar1.

1 Produkter som innehåller Thiamidol bör appliceras max fyra gånger per dag

 

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera