Solens påverkan på hyperpigmentering och pigmentfläckar

Vad orsakar pigmentfläckar och hur kan jag skydda min hud?

6 min läsning
Visa mer

Solen är den främsta orsaken till att hud drabbas av hyperpigmentering och därför är ett effektivt solskydd är den viktigaste åtgärden du kan göra för att undvika pigmentfläckarna. Den här artikeln går igenom olika typer av hyperpigmentering och förklarar hur du kan skydda din hud för att behålla en jämn hudton med lyster.

 

Vad är pigmentfläckar?

Hyperpigmentering resulterar i platta, mörka fläckar i huden som kan variera i storlek och färg.

Hyperpigmentering är en benämning som används för att beskriva områden med ojämn pigmentering i huden. 

Hyperpigmentering uppträder som mörka fläckar på huden och gör att den ser ojämn ut. Dessa mörka fläckar kallas även pigmentfläckar, solfläckar, åldersfläckar och hyperpigmentering är också grunden i hudtillstånd som t.ex. post-inflammatorisk hyperpigmentering. Hyperpigmentering uppträder vanligtvis på hudområden som ofta utsätts för solljus, t.ex. i ansiktet eller på händerna.

Det är viktigt att prata med en läkare om alla hudförändringar, inklusive pigmentfläckar, innan du påbörjar någon form av behandling.

Hur kan solen orsaka pigmentfläckar?

Solljuset sätter igång melaninproduktionen och är den främsta orsaken till tillstånd av hyperpigmentering som exempelvis solfläckar och pigmentfläckar

Hyperpigmentering orsakas av en ökad melaninproduktion. Melanin är det naturliga pigment som ger huden, håret och ögonen sin färg. Den ökade produktionen orsakas av ett antal olika faktorer - de vanligaste är solexponering, ålder, hormonpåverkan och skador på eller inflammation i huden.

Solexponering är den absolut främsta orsaken till hyperpigmentering eftersom solljuset är det som sätter igång produktionen av melanin. Melanin fungerar som hudens naturliga solskydd genom att skydda dig mot skadliga strålar, vilket gör att man blir brun i solen. Men överdriven solning kan störa den här processen vilket kan leda till hyperpigmentering.

Huden kan ofta vara utsatt för starkt solljus, men det är inte alltid man skyddar den på rätt sätt med lämpligt solskydd vilket kan orsaka att mörka fläckar utvecklas.

.

Oxidativ stress som orsakas av solens UVA- och UVB-strålar är den främsta orsaken till hudens förtidiga åldrande och till problem med hyperpigmentering, men studier har nyligen visat att synligt högenergiljus (HEVIS) dvs det ljus vi ser runt omkring oss, också orsakar oxidativ stress i huden och kan orsaka hyperpigmentering.1, 2

 

1 Mahmoud BH, Ruvolo E, Hexsel CL, Liu Y, Owen MR, Kollias N, et al. Impact of long-wavelength UVA and visible light on melanocompetent skin. J Invest Dermatol. 2010;130(8):2092–2097. doi: 10.1038/jid.2010.95. 2 Duteil L, Cardot-Leccia N, Queille-Roussel C, Maubert Y, Harmelin Y, Boukari F, et al. Differences in visible light-induced pigmentation according to wavelengths: a clinical and histological study in comparison with UVB exposure. Pigment Cell Melanoma Res. 2014;27(5):822–826. doi: 10.1111/pcmr.12273.

Solfläckar på huden

Hyperpigmentering är vanligt förekommande i ansiktet

Små, mörka fläckar på huden kallas ibland solfläckar  och orsakas, som namnet antyder, av solexponering. Pigmentfläckar börjar ofta uppkomma på områden på kroppen som är exponerade för solljus. Vanligt är ansikte, nacke, händer och armar. När dessa mörka fläckar väl utvecklats kan fortsatt solexponering förvärra problemet genom att den göra dem ännu mörkare. 

Ett annat vanligt förekommande namn på solfläckar är åldersfläckar. När huden åldras minskar antalet melaninproducerande celler (som kallas melanocyter) men de som återstår ökar i storlek och fördelningen blir mer samlad. Dessa fysiologiska förändringar förklarar ökningen av ålders-/solfläckar hos personer över 40. Du kan läsa mer i hudens åldrande.

Melasma och solen

Melasma uppstår vanligen på överläppen, kinderna och pannan

Melasma visar sig som större hyperpigmenterade hudområden, framförallt i ansiktet. och är särskilt vanligt hos kvinnor. Tillståndet tros inträffa när det kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron stimulerar till en överproduktion av melanin när huden exponeras för solljus. 10-15% av gravida kvinnor och 10-25% av de kvinnor som tar p-piller får melasma.3.

Även om den största orsaken till det här hudtillståndet är hormonell kan oskyddad solljusexponering förvärra melasman. Du kan läsa mer om detta i Vad orsakar melasma och hur kan jag minska de mörka hudfläckarna? 3.

 

 

 


 
3 The International Dermal Institute, Melasma Unmasked by Dr Clauida Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). What should be considered in treatment of melasma. Annals of Dermatology, 22(4), 373-378.

Postinflammatorisk hyperpigmentering och solen

Personer som lider av akne upplever ofta postinflammatorisk hyperpigmentering

Post-inflammatorisk hyperpigmentering uppträder när en hudskada läker och efterlämnar ett platt, missfärgat område. Man ser det ofta hos personer med akne, atopisk dermatit och hos psoriasis-patienter och det kan också orsakas av kosmetiska behandlingar såsom dermabrasion, laserbehandling och kemisk peeling. Tillståndet förvärras av överexponering mot solens UV-strålar 4

 

 

4 Postinflammatory hypopigmentation and hyperpigmentation. Ruiz-Maldonado R, Orozco-Covarrubias ML Semin Cutan Med Surg. 1997 Mar; 16(1):36-43

Hur kan jag skydda min hud mot hyperpigmentering?

Använd solskydd anpassad för din hudtyp
Genom att använda ett solskydd med en hög solskyddsfaktor varje dag kan man förhindra hyperpigmentering.

Oavsett vilken naturlig hudton du har är användning av solskydd den viktigaste bidragaren för att förebygga hyperpigmentering. Det är viktigt att komma ihåg att solens strålar påverkar huden även när det är molnigt, skydda därför din hud med SPF varje dag, året runt. Lär dig hur SPF är viktigt för din hud och vilken SPF du ska använda. Solens strålar kan påverka din hud även när du inte ligger på en solbädd. Var noga med att smörja in produkten noga och på nytt när det behövs.

Genom att begränsa hudens exponering för solen minskas också förekomsten av hyperpigmentering. Försök att undvika solen under de mest intensiva timmarna, mellan 11-15, och bär skyddande klädsel, inklusive solhatt och solglasögon, så ofta du kan.

Om du redan besväras av hyperpigmentering i huden kan en förnuftig inställning till solexponering och solskydd hjälpa dig att förhindra att tillståndet blir värre. Överväg att använda ett smink med SPF för att minska uppkomsten av pigmentfläckar i ansiktet. Läs mer i Hur mycket solskydd man bör använda.

Vilken typ av solskyddsprodukter ska jag använda?

Sun Face Pigment Control
Sun Pigment Control SPF50+

Använd produkter som erbjuder högt eller mycket högt skydd mot UVA- och UVB-strålar. Detta innebär att produkterna är tydligt märkta med ett UVB-skydd på minst SPF30 och har beprövade UVA-filter. Vi rekommenderar även att du väljer produkter som erbjuder skydd mot synligt högenergiljus (HEVIS) och har utvecklats för din hudtyp och ditt hudtillstånd.

Eucerins solskyddsprodukter Sun Fluid Pigment Control SPF 50+ och  Sun Pigment Control Tinted har särskilt utvecklats för att förebygga hyperpigmentering som orsakas av solen. Advanced Spectral-teknologin kombinerar pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter1 för mycket högt UV-skydd med Licochalcone A för att neutralisera fria radikaler som orsakas av UV- och HEVIS.  Formulan innehåller även Glycyrrhizinsyra som stöttar hudens eget DNA-reparationssystem och det unika och patenterade aktiva ämnet Thiamidol som riktar in sig mot huvudorsaken till hyperpigmentering.

r

 

Hur man kan bli av med pigmentfläckar?

Anti-Pigment produkter mot pigmentfläckar
Anti-Pigment produkter mot hyperpigmentering

Även om det bästa är att förebygga mörka pigmentfläckar, så när du väl har fått dem har Thiamidol kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reducerar mörka fläckar och förhindrar att de återuppstår.

 

Solskyddsprodukten Sun Fluid Pigment Control SPF 50+ kan användas tillsammans med andra produkter i Eucerins Anti-Pigment-serie för att minska mängden pigmentfläckar1.Kom ihåg att undvika solljus när du behandlar dina pigmentfläckar. Även efter att de har försvunnit är det viktigt att vara försiktig för att de inte skall återuppstå.

 

1 Produkter som innehåller Thiamidol bör appliceras max fyra gånger per dag

Produkter som kan intressera dig

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.