psoriasis

Psoriasis Orsaker, symptom och lösningar

Psoriasis är en vanlig kronisk (vilket innebär livslång), icke-smittsam och inflammatorisk hudsjukdom som brukar ha perioder då det blossar upp (kallas skov: perioder då symtomen är svåra) och lugnare perioder (då symtomen är milda eller obefintliga). Psoriasis visar sig vanligen som mycket fjälliga röda eller vita hudområden. Symtomen kan uppkomma i alla åldrar men är vanligast hos unga vuxna eller senare i livet, runt 50–60-årsåldern. 

Tecken och symptom på psoriasis

Områden med psoriasis skiljer sig biologiskt från klassisk torr hud (kallas även xeros) och klassificeras som erythrosquamous , vilket innebär att både blodkärlen och de djupare lagren i överhuden är inblandade. Psoriasis orsakas av en defekt i celltillväxten. En genetisk predisposition är en underliggande faktor. 

Läs även Varför är huden torr och hur kan man behandla och motverka detta?

Andra faktorer som kan ligga bakom är:

  • Inflammatoriska reaktioner i den djupare läderhuden och den övre överhuden. 
  • En ökad omsättningshastighet av keratinocyter (den dominerande celltypen i överhuden).
  • En förändrad deskvamationsprocess (deskvamation är den naturliga process där hudens yttersta lager fjällar av). 

Läs även Kunskap om huden - hudens uppbyggnad och funktion

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som kännetecknas av fjällande hudområden.

Olika typer av psoriasis

Plackpsoriasis (psoriasis vulgaris) är den vanligast förekommande formen av psoriasis och står för cirka 80 % av fallen. Den visar sig som rödfärgade hudområden som oftast är upphöjda på grund av att de är inflammerade. De kan även vara täckta av ett lager vit fjällande hud. Dessa områden finns oftast på knän och armbågar, i hårbotten eller nedre delen av ryggen.

Guttat psoriasis kännetecknas av röda, droppformade hudförändringar som uppstår på kroppen eller armar och ben. De är oftast inte upphöjda som hos plackpsoriasis.  Guttat psoriasis börjar antingen under barndomen eller under de tidiga vuxenåren och kommer ofta plötsligt.

Invers psoriasis visar sig som starkt röda områden som är släta och glänsande. De sitter oftast i hudveck – känsliga områden som armhålorna och andra hudveck såsom ljumskar eller under brösten eller skinkorna. Detta är också områden som lätt blir irriterade på grund av friktion och/eller svett.

Pustulös psoriasis ser man vanligtvis hos vuxna och kännetecknas av vita varblåsor (som är sterila). Dessa blåsor kan ha röd hud runt om och kan antingen vara lokala eller utbredda. 

Erytrodermisk psoriasis är oftast inflammatorisk och påverkar därför ofta majoriteten av kroppens yta. Omfattande hudrodnad resulterar i omfattande fjällning som kan orsaka allvarlig smärta och obehag.

Röda, upphöjda och inflammerade hudområden är typiska för plackpsoriasis.
Röda, upphöjda och inflammerade hudområden är typiska för plackpsoriasis.
Psoriasis uppstår i olika former och med olika kännetecken.
Psoriasis uppstår i olika former och med olika kännetecken.

Psoriasis – vad orsakar det?

Ärftlighet
Studier antyder att psoriasis oftast ärvs eftersom förekomsten av psoriasis är hög bland släktingar till drabbade individer. Man misstänker att vissa ärvda gener är kopplade till psoriasis, men exakt på vilket sätt vet man ännu inte.

Infektioner
Infektioner är ofta inblandade i utvecklingen av symtom på psoriasis. Bakterier, i synnerhet streptokocker, är den vanligaste inblandade patogenen och kopplas till guttat psoriasis. HIV (Human Immunodeficiency Virus) är känt för att öka sannolikheten för att utveckla allvarligare psoriasis i de fall då tillståndet redan finns, även om det inte är en direkt orsak till psoriasis. 

Stress
Psykologisk stress kan förvärra tillståndet och i vissa fall räcka för att utlösa det. 

Läkemedel
Vissa läkemedel (i synnerhet litium, läkemedel mot malaria och mot högt blodtryck) kan utlösa psoriasis. Psoriasissymtom kan också ”studsa tillbaka” när psoriasismedicinering plötsligt upphör. I dessa fall är symtomen ofta svåra.

Psoriasis kan ärvas från föräldrar till barn.
Psoriasis kan ärvas från föräldrar till barn.
Undvik stress. Det kan utlösa symtom på psoriasis.
Undvik stress. Det kan utlösa symtom på psoriasis.

Behandlingsalternativ

Återfuktande och mjukgörande produkter

De vanligaste utvärdes behandlingarna för psoriasis är cremer eller lotioner som innehåller kortikosteroider eller keratolytiska verksamma ämnen. Återfuktande produkter och mjukgörande produkter används som kompletterande vård och hjälper under de lugnare perioderna och under skoven. 

Utvärtes behandlingar och keratolytiska verksamma ämnen är nödvändiga i behandlingen av psoriasis. De understödjer effekten av all systembehandling. Under den inledande keratotiska fasen (som den fas kallas då psoriasisplacken börjar bildas) gör keratolytiska verksamma ämnen mest nytta på grund av sina avfjällande egenskaper. De hjälper till att minska fjällningen av psoriasisplack eftersom de exfolierar överskottshud. Dessa ämnen kan användas tillsammans med återfuktande produkter och mjukgörande produkter. 

Kortikosteroider för utvärtes behandling är alltid effektiva men de bör inte användas kontinuerligt under längre perioder, så därför reserverar läkarna ofta dem till skoven. Kortikosteroider för utvärtes behandling har antiinflammatoriska egenskaper och minskar både den hastighet som fläckarna bildas och den irritation som de innebär. Medelstarka kortikosteroider för utvärtes behandling används ofta för psoriasis i ansiktet, underlivet eller på områden som man behöver kunna töja eller sträcka ut. De används ofta i kombination med mjukgörande produkter och återfuktande produkter. 

Mjukgörande produkter används för att mjuka upp huden i hornlagret och minska fjällning. De mjukgörande produkter som oftast används fungerar genom att skapa en tillslutande film som minskar avdunstningen av vatten och bidrar till att hålla hudens yta fuktad. 

Återfuktande produkter är mjukgörande produkter som berikats med naturliga fuktbindare (NMFs). NMFs ökar även fukten i hornlagret eftersom de drar till sig och binder vatten. Mer avancerade återfuktande produkter innehåller även ceramider som stärker hudens skyddande barriär. 

Regelbunden användning av återfuktande produkter är viktig och bör användas både under skov och lugnare perioder.

Tjockare, mer tillslutande cremer och salvor tenderar att vara effektivare än lättare lotioner.

Använd hudvårdsprodukter som särskilt har utvecklats för och kliniskt testats på torr hud med psoriasis.
Använd hudvårdsprodukter som särskilt har utvecklats för och kliniskt testats på torr hud med psoriasis.

Före och efter användandet av vårdande hudprodukter

Före användning

Before application

En brist på hudlipider och fuktbindande ämnen såsom karbamid och andra naturliga fuktbindare

Efter användning

After application

Sammansättningen med ceramider reparerar hudens barriär och minskar fuktförlusten.
Karbamid och andra NMFs binder vatten och minskar torrhet, fjällning och klåda. Extra karbamid gör att överflödig hud fjällar av.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera