Sun protection for oily, acne-prone skin

Fet och aknebenägen hud Varför behöver den särskilt solskydd?

Alla hudtyper behöver solskydd, men den här artikeln förklarar varför fet och aknebenägen hud behöver särskild hudvård. Den tittar på hur solen påverkar aknebenägen hud och ger rekommendationer om hur man ger huden det solskydd och den vård den behöver.

Här är våra bästa produkter för aknebenägen hud:

Vad är fet och aknebenägen hy?

Ordet ”fet” används för att beskriva en hudtyp med ökad sebumproduktion. Sebum produceras i hudens talgkörtlar och transporteras till hudens yta där den hjälper till att skydda huden. Fet hud kännetecknas av att den blir blank och har förstorade och synliga porer. Du kan läsa mer om fet hud i hudtyper och hudtillstånd.

Fet hud har lätt att få komedoner (pormaskar), vilket kan leda till akne. Akne är ett hudtillstånd som inte smittar och där finnar uppträder i ansiktet och ofta på halsen, axlarna, ryggen samt även bröstet. Läs mer om orsakerna till akne och hur tillståndet utvecklas i Vad orsakar finnar och hur utvecklas de till akne? Akne är vanligast hos ungdomar, men symtomen kan bestå upp i eller först uppträda i vuxen ålder. Läs mer i Olika typer av akne

Oily skin needs appropriate sun protection
Fet hud blir blank och har synliga porer

Varför är aknebenägen hy särskilt mottaglig för solskador?

Sol i lagom mängd är bra för oss, men överexponering för solens strålar kan orsaka hudskador på både kort och lång sikt på alla hudtyper, även fet hud.

Överdriven och/eller oskyddad exponering för solstrålar kan förvärra orsaker och utlösare till akne och göra saker och ting sämre snarare än bättre:

 • Solen gör att huden torkar ut och även fet hud behöver fukt. När huden torkar ut lägger talgkörtlarna in en överväxel och denna överproduktion av talg är ett av de viktigaste stadierna när finnar bildas.
 • När huden torkar ut blir ytan hårdare. Det stör den naturliga processen där döda hudceller fjällar av och därmed blockeras porerna och finnar uppstår.
 • Solen leder också till ökad svettbildning och ökar den hastighet som huden bryts ner på hudens yta. Detta skapar en perfekt miljö för de bakterier som hör ihop med akne att spridas.

Solljus kan även orsaka en särskild typ av akne som kallas acne aestivalis (mer känd som Mallorca-akne). Acne aestivalis bildas när UVA-strålar reagerar med kemikalier i vissa hudvårds- och solskyddsprodukter och utlöser en allergisk reaktion. Det drabbar vanligtvis kvinnor mellan 25 och 40 år som hade akne under puberteten. Du kan läsa mer om det i olika typer av akne.

Personer med märken efter akne (pigmenteringsproblem som orsakas av postinflammatorisk hyperpigmentering eller PIH) är särskilt benägna att få ytterligare problem med hyperpigmentering. Överdriven exponering för solen och/eller olämpligt solskydd kan förvärra aknerelaterad hyperpigmentering.

Vissa aknebehandlingar och akneläkemedel (t.ex. benosylperoxid, tretinoin, adapalen och azelainsyra) gör också huden mer mottaglig för solskador och ökar behovet av lämpligt solskydd. Du kan läsa mer i Akne och läkemedel.

Du kan läsa mer om det här ämnet i Hjälper solen akne eller gör den aknen värre

Acne and sun exposure
Solljus kan förvärra akne
 Acne scars and sun damage: hyperpigmentation
Acne kan orsaka hyperpigmentering (PIH)
Acne medication and sun exposure
Akneläkemedel kan göra huden känsligare mot solen

Hur kan jag skydda min feta/aknebenägna hy mot solen?

Det bästa sättet att skydda huden är att begränsa den tid du tillbringar i solen, undvika den när den är som starkast, bära skyddande kläder och smörja in dig med solskyddsprodukter av hög kvalitet som erbjuder den skyddsnivå som din hud behöver. Vi rekommenderar även att du använder solskyddsprodukter som särskilt har utvecklats för fet och aknebenägen hud.

Välj produkter:

 • med en lättare konsistens:  det innebär inte att du måste kompromissa med högt skydd)
 • som är märkta som ”icke-komedogena”: det innebär att de inte innehåller ingredienser som kan täppa till porerna och utlösa finnar
 • som aktivt tar hand om dina hudproblem och erbjuder solskydd
 • som särskilt har utvecklats för fet och aknebenägen hud och som kliniskt och dermatologiskt visat sig passa för din hudtyp.

Eucerin Sun-serien består av flera produkter som ger fet och aknebenägen hud särskilt solskydd samtidigt som de erbjuder talgreglerande Oil Control Technology med L-karnitin för:

För fet/aknebenägen hud i ansiktet

Eucerin Sun Gel-Cream Oil Control SPF 50+/30: Eucerins Advanced Spectral Technology ger aknebenägen hud mycket högt eller högt UVA-/UVB-skydd och skydd mot synligt högenergiljus (HEVIS). Den ultralätta och icke-komedogena sammansättningen har en torr matt finish som ger huden en långvarig matt effekt (upp till 8 timmar).

För fet/aknebenägen hud på kroppen

Eucerin Sun Spray Transparent Sensitive Protect SPF 30: Eucerins Advanced Spectral Technology erbjuder mycket högt eller högt  UVA-/UVB-skydd och skydd mot synligt högenergiljus (HEVIS). Den torra sammansättningen stödjer även hudens eget DNA-reparationssystem. Den både absorberas snabbt och är inte fet.

HEVIS: Uppfyller de högsta standarderna för UVA- och UVB-skydd enligt Cosmetics Europe.  Nivåerna på UVA-skyddet är högre än EU-kraven. 

Acne medication and sun exposure
Hud som genomgår medicinsk behandling mot akne behöver mycket högt solskydd
Sun protection for acne-prone skin
Eucerins solskyddsserie består av produkter som särskilt utvecklats för fet och aknebenägen hud

Du kan läsa mer om hur du minimerar riskerna med att vara i solen, hur du väljer rätt solskyddsprodukter för din hud och hur du bäst använder dem i Varför behöver jag smörja in ansiktet med solskydd varje dag? och Hur ska jag skydda kroppen mot solen?

Om du använder en syrabaserad hudpeeling eller utjämnande behandling såsom Eucerins mycket effektiva DERMOPURIFYER Oil Control Skin Renewal Treatment är det viktigt att komma ihåg att din hud då blir ännu känsligare för solen. Vi rekommenderar att du använder produkten på kvällen och smörjer in dig med en hög eller mycket hög solskyddsfaktor nästa morgon.

Om du genomgår medicinsk behandling ska du vara noga med att ”sola säkert”: begränsa timmarna utomhus, undvik solen när den är som starkast, bär skyddande kläder och använd mycket hög solskyddsfaktor även molniga dagar.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!