Hand Eczema: good skincare helps to reduce symptoms

Atopisk dermatit på händerna Orsakerna, symtomen och hur man bäst lugnar och tar hand om huden

Atopisk dermatit på händerna (kallas även handeksem eller atopiskt handeksem) är vanligt och drabbar 1 av 20. Den här artikeln tittar på vad man ska vara uppmärksam på, möjliga orsaker och utlösare samt ger rekommendationer om hur man tar hand om atopisk hud.

Här är några av våra bästa produktval för atopisk hud:

Hur vet jag om jag har atopisk dermatit på händerna?

Symtomen varierar från lätt torrhet, rodnad och klåda till fjällande, spruckna och intensivt kliande händer. I de värsta fallen kan huden utveckla blåsor och sprickor samt vätska sig eller blöda. Alla delar på händerna kan drabbas och symtomen kan variera från person till person.

Om du eller ditt barn redan har atopisk dermatit på andra delar av kroppen är det troligt att det har med detta att göra. Du kan läsa mer om hur du känner igen symtomen på atopisk dermatit i Atopisk dermatit och spädbarn, Atopisk dermatit och barn samt Atopisk dermatit och vuxna.

Hand Eczema symptoms
Symtom på handeksem kan variera från torrhet till blåsor och sprickor

Vad orsakar eller utlöser handeksem?

Vissa personer har anlag för att få atopisk dermatit och du kan läsa om de möjliga orsakerna i Att förstå atopisk dermatit. Detta underliggande tillstånd gör dem mer känsliga för externa irriterande ämnen och allergener och de har lättare för att utveckla handeksem.

Men även personer utan anlag kan utveckla handeksem. Hudens struktur på händerna gör att de har lättare för att bli torra än andra delar av kroppen. Du kan läsa om varför det är så i Huden på kroppens olika delar. Frekventa handtvättar, kallt väder och kemikalier på arbetsplatsen kan skada hudens yttre lager och få det att torka ut och göra huden ännu mer benägen att bli irriterad. Det här tillståndet kallas icke-allergiskt kontakteksem.

Hand Eczema: caused by frequent washing or chemicals
Frekventa tvättar eller starka ytaktiva ämnen kan orsaka handeksem

Hur kan jag ta hand om atopisk dermatit på händerna?

Regelbunden och effektiv hudvård hjälper till att ge din hud det stöd den behöver och förlänger perioderna mellan utbrott. Med rätt hudvård kan du lugna och lindra huden när den är som mest irriterad och kliande.

Handtvätt

Tvätta händerna i ljummet vatten (undvik temperaturer som är för varma eller för kalla) och använd en mild, parfymfri handtvätt eller rengöring som särskilt utvecklats för regelbunden användning och/eller atopisk hud som till exempel Eucerin AtoControl Bath and Shower Oil.

Försök att undvika vattenfri, antibakteriell rengöring eftersom de ofta innehåller alkohol och lösningsmedel som kan förvärra symtomen och utbrotten. 

Klappa hellre än att gnugga huden torr och smörj in dig med en fuktcreme direkt efter att du tvättat händerna.

Smörj in händerna

Ha en handcreme vid varje tvättställ hemma och på jobbet så att du kan smörja in dig så fort du tvättat händerna eller när huden känns torr. Eucerin AtoControl Acute Care Creme har särskilt utvecklats för att ge atopiska händer den fukt de behöver varje dag och innehåller Licochalcone A (för att lugna huden och minska rodnad) och ceramider (för att stärka hudens barriärfunktion).

atocontrol
Regelbunden insmörjning ger atopiska händer den vård de behöver
atocontrol
Smycken kan orsaka allergiskt kontakteksem

Vad mer kan jag göra för att ta hand om händerna?

Den bästa behandlingen för handeksem är att försöka undvika det som utlöser det. Här är några av de saker som andra tycker kan hjälpa:

  • Bär skyddande kläder (t.ex. vantar) för att undvika exponering
  • Bär bomullsvantar under rena vinyl- eller neoprenhandskar för att skydda huden mot friktion och motverka att fukt bildas inuti handskarna.
  • Torka av insidan av gummihandskarna efter användning och håll bomullsvantarna rena (tvätta dem regelbundet med ett parfym- och tvålfritt tvättmedel eller din handtvål)
  • Begränsa mängden smycken du bär, ta av dem på natten och rengör dem regelbundet.

Om symtomen kvarstår ska du prata med en läkare.

Du kan läsa mer om hur du tar hand om atopisk hud på andra ställen på kroppen i Atopisk dermatit på olika ställen på kroppen, Atopisk dermatit i ansiktet, Atopisk dermatit på ögonlocken och Atopisk dermatit i hårbotten.

Även om handeksem kan uppstå i barndomen är det vanligare hos vuxna i arbetsför ålder. Det drabbar ofta personer som är i kontakt med kemikalier och andra irriterande ämnen med händerna som en del av jobbet. Som med alla typer av atopisk dermatit smittar inte handeksem men det kan vara svårt att leva med och orsaka problem på arbetsplatsen. Du kan läsa mer i Hur atopisk dermatit påverkar sömnen och livskvaliteten.

Mild psoriasis på händerna kan likna handeksem, så om du är osäker på dina symtom bör du prata med en läkare för att få en korrekt diagnos.

Medicinsk behandling

Steroider är den vanligaste medicinska behandlingen, men milda steroidcremer och -salvor (som t.ex. hydrokortison 1 %) räcker inte alltid för att dämpa symtomen på tjock hud, så i vissa fall kan din läkare skriva ut en starkare variant. Ultraviolett (UV) terapi används också ibland för att behandla svårt handeksem.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!