Handeksem

Atopisk dermatit på händerna – Orsakerna, symptomen och hur man bäst lugnar och tar hand om händerna

4 min läsning
Visa mer

Vad är handeksem (eller atopisk dermatit på händerna)

Atopisk dermatit på händerna (kallas även handeksem eller atopiskt handeksem) är vanligt och drabbar 1 av 20. Den här artikeln tittar på vad man ska vara uppmärksam på, möjliga orsaker och utlösare samt ger rekommendationer om hur man tar hand om atopisk hud.

Förutom att det är ett vanligt förekommande problem, är det också något som är återkommande vilket gör att man behöver vara försiktig för att undvika utbrott som kan påverka vardagen på lång sikt.

Även om handeksem kan uppträda som barn är det vanligare hos vuxna. Det drabbar ofta människor som jobbar i nära kontakt med kemikalier eller andra irriterande ämnen.

Likt all annan typ av atopisk dermatit så smittar inte handeksem, men det kan vara svårt att leva med och bidra till problem i ens jobb och vardag.

Mild psoriasis på händerna kan likna handeksem, så om du är osäker på symptomen bör du prata med en läkare för att få rätt diagnos.

Stress kan också vara en faktor tack vare hormonet kortisol som frigörs när vi blir stressade, vilket i sin tur kan leda till uppblossning av eksem.

Du kan läsa mer på Att leva med atopisk dermatit - hur påverkar det sömnen och livskvaliteten

Vilka är symtomen på atopisk dermatit på händerna?

Symtom på handeksem kan variera från torrhet till blåsor och sprickor

Symptomen vid eksem på händerna kan varier beroende på vart på händerna det uppstår.

Olika delar av händerna kan drabbas av atopisk dermatit, bland annat baksidan av handen, fingrarna eller fingertopparna och vissa allvarliga fall av dyshidrotiskt eksem även mitten av handflatan.

Eksem på handleden är även vanligt.

Symptom på handeksem kan varier men inkluderar vanligtvis:

 • Lätt torrhet
 • Rodnad och kliande
 • Sprucken, fjällig eller intensivt kliande händer

Tillstånden har kroniska och återkommande faser. När huden väl blir torr och irriterad gör kliande symptomen värre.

Andra mer allvarliga symptom på handeksem kan vara:

 • Svullnad
 • Röda eller bruna fläckar
 • En varm eller brännande känsla i huden
 • Smärta vid rörelse av händer eller fingrar
 • Skorpor och var
 • Fjällig hud på handflatorna

Om du eller ditt barn redan har atopisk dermatit på andra delar av kroppen är det troligt att det har med detta att göra.

Du kan läsa mer om hur du känner igen symtomen på atopisk dermatit i Atopisk dermatit och spädbarnAtopisk dermatit och barn samt Atopisk dermatit och vuxna.

Vad orsakar eller utlöser handeksem?

Frekventa tvättar eller starka ytaktiva ämnen kan orsaka handeksem

Vissa personer har anlag för att få atopisk dermatit och du kan läsa om de möjliga orsakerna i Att förstå atopisk dermatit. Detta underliggande tillstånd gör dem mer känsliga för externa irriterande ämnen och allergener och de har lättare för att utveckla handeksem.

Men även personer utan anlag kan utveckla handeksem. Hudens struktur på händerna gör att de har lättare för att bli torra än andra delar av kroppen.

Några vanliga utlösare är:

 • Frekvent handtvätt - att tvätta händerna kan minska hudens naturliga lipider (eller oljor)
 • Kallt väder - Kall luft är torrare vilket drar fukt från huden vilket gör den torrare
 • Kemikalier - Starka rengöringsmedel kan försvaga hudens naturliga barriärer, vilket kan göra det svårare att hålla inne fukt. Det kan bidra till ett tillstånd som är känt som kontakteksem.

Utöver irriterande ämnen, kan över eksem på händer och handleder uppstå på grund av kontaktallergi.

Detta beror ofta på kontakt med material som innehåller vanliga allergener, t.ex. Hårfärg, parfym, nickel (som används i smycken och klockor), läder, latex i gummihandskar och vissa typer av växter.

För att ta reda på om en allergi orsakat eksem, kan man ta ett plåstest hos läkare.

Att förstå orsakerna bakom eksem på händerna kan hjälpa dig att undvika eller minska antalet uppblossningar på längre sikt och göra det mer hanterbart.

Du kan läsa om varför det är så i Huden på kroppens olika delar.

Hur behandlar jag handeksem?

Regelbunden insmörjning ger atopiska händer den vård de behöver
Smycken kan orsaka allergiskt kontakteksem

Att undvika utlösare och försäkra dig om att din hud mår så bra som möjligt kommer minska antalet uppblossningar och se till att hudens naturliga barriär hjälper till att förlänga tiden mellan dem.

Handtvätt
Tvätta dina händer i ljummet vatten (undvik temperaturer som är för varma eller kalla) och använd en mild, doftfri handtvätt eller rengöring speciellt utvecklad för regelbunden användning. T.ex. AtoControl bath & Shower Oil.

Handcreme för eksem på händerna
Ha en handcreme vid varje tvättställ hemma och på jobbet så att du kan smörja in dig så fort du tvättat händerna eller när huden känns torr. AtoControl Acute Care Creme har särskilt utvecklats för att ge atopiska händer den fukt de behöver och innehåller Licochalcone A (för att lugna huden och minska rodnad) och ceramider (för att stärka hudens barriärfunktion).

Undvik saker bidrar till uppblossning av eksem på händerna.

Den bästa behandlingen för handeksem är att försöka undvika det som utlöser problemen.

Här är några tips för att undvika uppblossningar:

 • Minimera kontakt med irriterande externa faktorer - även vatten
  Bär skyddande handskar på jobbet och hemma när du är i kontakt med vatten eller kemikalier
  Om du arbetar under längre tid med vinyl- eller neoprenhandskar bär bomullshandskar under för att skydda huden mot friktion och motverka att fukt bildas inuti handskarna.
 • Torka av insidan av gummihandskarna efter användning och håll bomullsvantarna rena (tvätta dem regelbundet med ett parfym- och tvålfritt tvättmedel eller din handtvål)
 • Tvätta inte kläder eller diska för hand. Använd diskmaskin eller tvättmaskin.
 • Begränsa mängden smycken du bär, ta av dem på natten och rengör dem regelbundet.
 • Använd engångshandskar om du jobbar med mat såsom lök, potatis, kött eller syrliga frukter, och släng dem när du är klar.
 • Bär skyddande handskar när du schamponera ditt hår (t.ex. Vattentäta vinylhandskar) och använd gummisnoddar för att undvika att vatten kommer in i handskarna. Alternativt be någon annan tvätta ditt hår.

Om symtomen kvarstår ska du prata med en läkare.

Du kan läsa mer om hur du tar hand om atopisk hud på andra ställen på kroppen i Atopisk dermatit på olika ställen på kroppen, Atopisk dermatit i ansiktet, Atopisk dermatit på ögonlocken och Atopisk dermatit i hårbotten.

Medicinsk behandling

Steroider är den vanligaste medicinska behandlingen, men milda steroidcremer och -salvor (som t.ex. hydrokortison 1 %) räcker inte alltid för att dämpa symtomen på tjock hud, så i vissa fall kan din läkare skriva ut en starkare variant. Ultraviolett (UV) terapi används också ibland för att behandla svårt handeksem.

Produkter som kan intressera dig