Keratosis pilaris Orsaker, symptom och behandling av “chicken skin”

Vad är keratosis pilaris?

Keratosis pilaris (även känd som keratosis follicularis) är en hudåkomma.

Överproduktion av keratin blockerar hårsäckarna, vilket leder till att små knottror bildas. Det gör att huden förtjockas, i synnerhet på överarmarna och låren men även på skinkorna och i ansiktet. Små plitor utvecklas och huden känns sträv och ojämn – därför kallas keratosis pilaris ibland gåshud eller kycklinghud . Sjukdomen är helt ofarlig och smittar inte.

Keratosis Pilaris behandlas med mycket fukt, gärna karbamid, eftersom hud som lider av den här åkomman ofta är torr. Även produkter som innehåller mjölksyra rekommenderas.

Ärftlig och uppstår i ung ålder

Åkomman är ärftlig och uppträder i synnerhet hos unga personer: de första symtomen på keratosis pilaris brukar uppträda under barndomen och är mycket vanliga hos ungdomar. Symptomen kan försvinna när vi blir äldre eller komma tillbaka då och då.

Tyvärr finns inget sätt att bli av med det, men den här åkomman men symptomen kan lindras genom regelbunden hudvård med lämpliga oljor, peeling och hudkrämer.

Denna vanliga åkomman drabbar 50-70% av tonåringar och 40% av vuxna, men keratosis pilaris blir vanligtvis betydligt lindrigare vid 30-årsåldern.

De små röda, hudfärgade eller bruna plitorna vid kycklinghud
Små hudfärgade, röda eller bruna plitor eller hudknottror uppträder på huden.

Keratosis pilaris: Symptom

Symtomen på keratosis pilaris är små knottror som brukar vara hudfärgade eller röda på ljus hy och bruna på mörk hy. De uppträder vanligtvis på armar, lår, skinkorna eller i ansiktet och jämförs ibland med ”gåshud”. Om dessa symtom uppträder på andra delar av kroppen bör du rådfråga en läkare eller dermatolog.

Ofarliga plitor som kan klia

De knappnålsstora plitorna (keratoser) är ofarliga och orsakar normalt ingen smärta men kan ge klåda, och regelbundet, kraftigt kliande kan leda till inflammation. När symtomen uppträder på delar på kroppen som är väl synliga kan keratosis pilaris orsaka problem med självkänslan och det som började som ett kosmetiskt problem blir till ett psykologiskt problem.

Torr hud är särskilt mottaglig för "gåshud". Symtomen på keratosis pilaris förvärras vid låg luftfuktighet (t.ex. på vintern) och brukar förbättras när luftfuktigheten är högre (t.ex. på sommaren). Keratosis pilaris är sammankopplat med vissa allergier och atopisk dermatit.

Läs även Varför är huden torr och hur kan man behandla och motverka detta?

Plitor på huden är typiska symtom på kycklinghud
Små plitor på huden är typiska tecken på den keratinrubbning som kallas keratosis pilaris.
Keratosis pilaris kan orsaka stress
Keratosis pilaris kan orsaka stress

Keratosis pilaris: Orsaker

Överproduktion av kreatin

De exakta orsakerna känner man inte till, men eftersom en så stor andel av dem som har så kallad gåshud också har familjemedlemmar som har det (det förekommer ofta hos tvillingar) är det mycket troligt att det är genetiskt och ärftligt. Det är vanligare vid ljusare hudton. Även hormonförändringar under graviditeter för kvinnor eller under puberteten för tonåringar kan orsaka irritationer.

Det vi vet är att plitorna bildas genom en överproduktion av keratin. Keratin är det protein som ger kroppsvävnaden stabilitet och som utgör byggnadsmaterialet för hår och naglar. Vid keratosis pilaris samlas överskottet av keratin i hårsäckarna (och täpper igen dem). Därigenom blir huden tjockare och plitorna blir till hårda knottror.

Keratosis pilaris: Behandling

Även om det inte går att bota åkomman kan symtomen lindras med en lämplig hudvårdsrutin och andra åtgärder (såsom kost).

Det första steget för att ta hand om keratiniserad hud är den personliga hygienen. När symtomen är lindriga kan de förbättras avsevärt genom att regelbundet använda fuktkräm.

Insmörjning av fuktkräm varje dag hjälper vid keratosis pilaris
Insmörjning av fuktkräm varje dag kan bidra till att lindra symtomen.

Regelbunden hudvårdsrutin hjälper

Trots att det inte finns något känt botemedel mot keratosis pilaris hjälper en lämplig hudvårdsrutin och regelbunden insmörjning med karbamidrika produkter som Eucerin AtoControl och Eucerin UreaRepair att lindra symtomen och göra huden slätare.

 

Hudlotioner med karbamid (en av hudens egna naturliga fuktbindare) passar särskilt bra för daglig hudvård. Karbamid binder fukten i huden och har en keratolytisk effekt och passar därför perfekt för torr och fjällig hud. För bästa resultat bör lotioner och krämer användas som är fria från parfymer och färgämnen samt att man smörjer in produkten flera gånger om dagen på det berörda området.

Keratosis pilaris kräm

UreaRepair har särskilt tagits fram för intensiv vård av torr eller extremt torr hud och används ofta för behandling av keratosis pilaris. Krämen, som kombinerar karbamid med andra naturliga fuktbindare och ceramider (en värdefull hudlipid), har direkt en lugnande inverkan på huden. Den bidrar till att avlägsna döda hudceller och gör huden slät och smidig.

Omfattande kliniska och dermatologiska studier på torr hud har visat att produkten effektivt behandlar både torr hud och keratosis pilaris.

Eucerin KarbaRepair PLUS Lotion 10% Karbamid ger intensiv och långvarig fukt.
Eucerin UreaRepair ger intensiv och långvarig fukt.

Keratosis pilaris kan lugna ner sig naturligt, men eftersom symptom kan förekomma i flera år finns det några sätt att lindra det på.

Andra sätt att behandla keratosis pilaris

Bastande och ångbad
De mjukar upp huden vilket förenklar exfoliering och avlägsnande av döda hudceller, som du kan göra genom att skonsamt skrubba huden med pimpsten eller exfolieringssvamp.

Kalla eller ljumna duschar och bad
Använd varmt och inte kokhett vatten när du badar eller duschar och försöka hålla dem korta (mindre än 10 minuter) eftersom längre bad eller duschar kan resultera i att det försvinner naturliga oljor från huden. Kom ihåg att försiktigt dutta huden torr istället för att gnugga den.

Solexponering
Åkomman blir ofta blir bättre under sommaren när huden exponeras för solljus. Tänk dock på att vara försiktig med att utsätta din hud för solens strålar eftersom dessa samtidigt kan öka risken för förtidigt åldrande och cancersjukdom.

Exfoliera huden med havssalt
Exfoliering avlägsnar försiktigt döda hudlager och kan bidra till att förbättra hudens allmänna tillstånd. Men använd skrubbkrämer sparsamt (särskilt de för ansiktet) och inte för ofta för att inte irritera känslig hud och förvärra tillståndet.

Hälsosam kost
Personer med keratosis pilaris bör se till att de äter en hälsosam kost. Det kan också vara bra att undvika livsmedel som kan trigga allergier som t.ex. gluten. Du bör dricka mycket vatten och undvika de mindre nyttiga alternativen såsom kolsyrade drycker med socker.

Undvik tajta kläder
Din hud kan bli irriterad av tajta kläder som orsakar friktion.
 
Använd luftfuktare
Luftfuktare kan hjälpa med bibehållning av fuktnivåerna i din hud genom att tillföra fukt till luften I ett rum, vilket kan förhindra kliande irritationer.

Bastu- och ångbad mjukar upp huden och gör det enklare att avlägsna döda hudceller
Bastu- och ångbad mjukar upp huden och gör det enklare att avlägsna döda hudceller
Mild exfoliering hjälper mot keratosis pilaris
Mild exfoliering hjälper mot keratosis pilaris
En balanserad kost med mycket vitaminer och näringsämnen är viktig för en frisk hud
En balanserad kost med mycket vitaminer och näringsämnen är viktig för en frisk hud

Andra metoder är IPL-laserbehandling, som minskar rödheten men inte obehaget, och hårborttagning med hjälp av laser.

Hudvårdsrutin för att lindra symptomen på Keratosis Pilaris

Kycklinghud - använd en tvålfri rengöringsprodukt

Rengör det drabbade området noga en eller två gånger om dagen med en tvålfri produkt, t.ex. AtoControl Bath & Shower Oil

Keratosis pilaris - mild exfoliering hjälper

Regelbunden exfoliering av det översta hudlagret bidrar till att luckra upp och avlägsna eventuella ”pluggar” som kan ha bildats. Havssalt, produkter som innehåller fruktsyra och till och med mjölk kan fungera.

Kycklinghud - Regelbunden insmörjning lindrar symtomen

Smörj in huden varje dag med en hudlotion som innehåller urea. Massera försiktigt in lotionen i huden tills den absorberats helt. För bästa resultat bör lotionen få verka över natten. Prova att täcka drabbade kroppsdelar med plastfolie så att fuktkrämen kan verka.

Keratosis pilaris - behandla större områden med salva

För de områden som är hårdast drabbade kan du prova att använda salvor med urea.

Därutöver kan krämer med A-vitamin (retinoider) eller oljor med E-vitamin (t.ex. kokosolja eller olivolja) bidra till att symtomen lindras.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera