Kvinna som tittar på axeln

Soleksem Hur kan jag förebygga soleksem (PLE) och skydda min solkänsliga hud?

Soleksem är väldigt vanligt, särskilt bland unga kvinnor och personer med ljus hud. Den vanligaste typen av soleksem är polymorf ljusdermatos (ofta förkortad till PLE, Polymorphous Light Eruption). Den här artikeln tittar på orsakerna till och symtomen på PLE samt andra reaktioner på solen och förklarar hur man kan förebygga soleksem och skydda eksembenägen hud mot solen.

Våra bästa produkter för dig som har soleksem (PLE)

Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel Face & Body SPF50 är ett solskydd för ansikte och kropp som särskilt tagits fram för hud som lätt får allergier orsakade av solen, som exempelvis polymorf ljusdermatos (PLE). Nedan kan du se fler solprodukter som passar exembenägen, känslig hud. 

Eucerin Sun Sensitivity Cream gel SPF50 för ansikte och kropp

Vad är soleksem?

Soleksem, som även kallas fotodermatit, är en reaktion i immunförsvaret mot solljus, oftast genom att ett kliande och rött utslag uppstår. Den vanligaste formen av soleksem är polymorf ljusdermatos (PLE).

Vad är polymorf ljusdermatos?

Symtomen på polymorf ljusdermatos (ofta förkortad till PLE) kan vara allt från ett milt, knottrigt utslag till hudrodnader, pustler och blåsor. Oavsett de visuella symtomen så kliar huden nästan alltid.

Symtomen utvecklas ofta en eller två dagar efter att man varit i solen och sitter normalt på undersidan av armen och på bröstet – huden i ansiktet kan också drabbas men det är mindre vanligt.

PLE drabbar ofta unga kvinnor och personer med ljus hud. Vanligtvis kommer det tillbaka varje år när huden är ovan vid starkt solljus men orsakerna är inte bara begränsade till direkt exponering: ljus som kommer genom fönster kan också utlösa en reaktion.

Utslagen försvinner oftast inom en vecka om du håller dig borta från solen, men om exponeringen fortsätter kan symtomen bli värre.

sun rash and sun allergy bumps: PLE
PLE orsakar utslag och hudrodnad
PLE mostly effects young women
PLE drabbar oftast unga kvinnor och personer med ljus hud

Vad orsakar PLE?

Orsakerna till PLE är inte helt kända men forskning visar att det kan vara ärftligt. När man har det underliggande tillståndet identifierar och reagerar immunförsvaret mot områden som utsatts för solen och bildar utslag:

UV-strålar kan orsaka fria radikaler

UV-strålar, i synnerhet UVA-strålar med lång våglängd (som utlöser PLE hos 80 % av de drabbade), tränger djupt ner i huden där de kan skada cellerna. UV-orsakade fria radikaler bildar mycket reaktiva kemiska sammansättningar som orsakar oxidativ stress, vilket leder till cellskador.

Personer med PLE har ett nedsatt cellulärt försvar, vilket minskar hudens förmåga att hantera dessa fria radikaler. När huden exponeras för solen svarar huden med att överaktivera sitt immunförsvar, vilket leder till röd och inflammerad hud.

Läs mer om hur solen påverkar huden i Hur UVA-, UVB- och HEV-strålar påverkar huden.

PLE triggered by UVA
UVA-strålar utlöser 80 % av PLE-fallen

Hur kan jag förebygga PLE?

Du kan förebygga uppkomsten av soleksem eller minska symptomen genom noggrant solskydd: 

  • Begränsa tiden du är i solen.
  • Undvik att vara ute mitt på dagen då solen är som starkast.
  • Bär skyddande kläder.
  • Använd en solskyddsprodukt som erbjuder högt eller medelhögt skydd och som är särskilt anpassat för din hudtyp och ditt hudtillstånd.

Du kan läsa mer om hur du minimerar riskerna med att vara i solen, hur du väljer rätt solskyddsprodukter för din hud och hur du bäst använder dem i Hur ska jag skydda kroppen mot solen?

Välj rätt solskydd

Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel Face & Body SPF50 är en lätt cremegel som inte kladdar och som särskilt utvecklats för hud som lätt får eksem orsakade av solen, som t.ex. PLE.

Eucerins Advanced Spectral Technology kombinerar pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter med Licochalcone A för att neutralisera fria radikaler som orsakas av UV- och HEVIS-ljus. Och uppfyller de höga standarderna för UVA- och UVB-skydd enligt Cosmetics Europe, nivåerna på UVA-skyddet är högre än EU:s rekommendationer.

Sammansättningen innehåller även alpha-glucosylrutin som bidrar till att förebygga eksem orsakade av solen och är oparfymerad för att minimera risken för hudirritation. Den kan användas både i ansiktet och på kroppen. 

För personer med svår PLE kan en hudläkare rekommendera en topikal steroidkräm eller en behandling med profylaktisk ljusterapi. Den här behandlingen utsätter huden gradvis för UV-strålar för att bygga upp en tolerans för solljus. Personer med en mildare form av PLE upplever ofta att tillståndet förbättras med tiden och det kan även försvinna helt.

Sun allergy rash reduced by protective clothing
Solhatt och kläder bidrar till att skydda din eksembenägna hud mot solen
Sun allergy prevention with Eucerin
Skydd mot soleksem med Eucerin Sun Creme-Gel Sun Allergy Protect

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!