Kvinna som tittar över axeln

Sol och känslig hud Varför behöver man vara särskilt noga med solskydd på känslig hud?

All hud är känslig för solen men vissa hudtyper är känsligare än andra. Vissa hudtillstånd gör också huden särskilt känslig och mer benägen att få solskador. Den här artikeln går in på de hudtyper och hudtillstånd som behöver särskild solhudvård, tittar på hur solen påverkar dessa hudtyper och ger rekommendationer om hur man ger känslig hud det skydd den behöver.

Ett urval av våra bästa produkter med solskydd för känslig hud

Eucerin Sensitive Protect Sun Lotion Extra Light SPF30

Ultralätt sollotion för kroppen som passar känslig och atopisk hud

Sun Lotion Extra Light SPF30

 

 • Högt solskydd - SPF30- för kroppen
 • Lugnar känslig hud och skyddar den mot hudskador orsakade av solen
 • Passar även atopisk hud 
 • Extra lätt konsistens: absorberas omedelbart, behaglig känsla på huden
 • Vattenresistent
 • ”Anti-Stain After Wash”*-teknik
 • Advanced Spectral Technology: UVA-/UVB-skydd och skydd mot synligt högenergiljus (HEVIS)
 • Hawaiian Reef Safe - produkten innehåller inte oxybenzone som har visat sig kunna ha skadlig inverkan på havets flora och fauna

 

Läs mer
Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel Face & Body SPF50

Solskydd för kropp och ansikte som förebygger och lindrar soleksem.

Sun Sensitivity Cream Gel Face & Body SPF50+

 • (7)

Mycket högt solskydd - SPF50+ - för både ansikte och kropp för hud som lätt får solallergi.

 • Skyddar mot soleksem och hudskador orsakade av solen
 • Absorberas snabbt, är inte fet och inte kladdig
 • Oparfymerad
 • Vattenresistent
 • Utan konserveringsämnen
 • Alpha-glucosylrutin bidrar till att förebygga allergier orsakade av solen som exempelvis PLE.
 • Advanced Spectral Technology: UVA-/UVB-skydd och skydd mot synligt högenergiljus (HEVIS)
 • Hawaiian Reef Safe

 

Läs mer
Eucerin Sun Fluid Sensitive Protect SPF 50+

Ansiktssolskydd för fet, känslig & aknebenägen hud

Sun Face Fluid SPF50+

 • (10)

Ansiktslotion i fickförpckning, speciellt anpassad för fet-, aknebenägen och känslig hud

 • Ett mycket högt solskydd för ansiktet som skyddar emot hudskador orsakade av solen
 • Gör huden mattare
 • Ultralätt flytande, icke-fet konsistens
 • Oparfymerad
 • Vattenresistent
 • Innehåller 
 • Advanced Spectral Technology: UVA-/UVB-skydd och skydd mot synligt högenergiljus (HEVIS)
 • Hawaiian Reef Safe - innehåller inte oxybenzone som har visats sig kunna skada havets flora och fauna

 

Läs mer

Vad är känslig hud?

Känslig hud är hud som lätt blir irriterad och har större benägenhet att reagera på inre och yttre faktorer än ”normal” hud.

Känslig hud finns i många varianter: den kan vara underutvecklad (när det gäller barn), inflammerad (på grund av ett hudtillstånd som exempelvis atopisk dermatit, rosacea eller akne), skadad (som ett resultat av medicinering eller dermatologiska behandlingar eller helt enkelt ha en genetisk orsak (t.ex. ljus hud tenderar att vara känsligare mot solljus än mörkare hud).

Du kan läsa mer om orsakerna och symtomen på känslig hud i Att förstå den känsliga huden.

Känslig hud reagerar snabbt på externa faktorer såsom solen

Varför är känslig hud mer benägen att få solskador?

Sol i lagom mängd är bra för oss, men överexponering för solens strålar kan orsaka skador på både kort och lång sikt. Känslig hud har särskilt lätt att få solskador på grund av att den har en svagare struktur och har mindre motståndskraft mot externa faktorer som exempelvis solen.

Du kan läsa mer om de positiva och negativa effekterna av solen på huden i Hur påverkar UVA-, UVB- och HEV-strålar huden?

Känslig hud har en sämre skyddsbarriär

Vilka hudtyper är känsligast för solen?

Åldern påverkar hudens känslighet: yngre och äldre personer är mer mottagliga för skador från solen. Ljus hud innehåller mindre melanin än mörk hud och därmed mindre av hudens naturliga skydd mot solstrålarna, men mörk hud tenderar att lättare få hyperpigmentering. Huden på vissa delar av kroppen (i synnerhet i ansiktet) är utsatt för miljön året runt, vilket gör den särskilt känslig för solen. Vissa läkemedel, olämplig hudvård och hudtillstånd såsom atopisk dermatit försämrar hudens naturliga skyddsbarriär och gör den känsligare för skador på cellnivå.

All hud behöver skyddas mot solen, men solskydd av hög kvalitet är särskilt viktigt för följande hudtyper:

Ung hud

Spädbarn och barn har tunnare hud än vuxna, vilket gör den svagare. Många av hudens naturliga skyddssystem såsom melanin håller fortfarande på att utvecklas och det gör att deras hud har svårare att skydda sig mot solens strålar. Det är viktigt att komma ihåg att hudskador uppkommer redan innan man ser att man bränt sig och att hudskador orsakade av solen under barndomen gör att man har en större risk för ytterligare hudskador senare i livet. Du kan läsa mer i varför behöver spädbarn och barn speciellt solskydd?

Barns hud är särskilt känslig mot solen

Äldre hud

När huden åldras torkar den ut och blir tunnare. Den skyddande barriären blir svagare och den mår bra av extra högt skydd mot solen, även molniga dagar.
Du kan läsa mer om hur du kan ta hand om den åldrande huden i Hur åldras hud och hur ska jag sköta om den?

Mogen hud är tunnare och känsligare mot solen

Ljus hud

Ljus hud innehåller mindre melanin än mörkare hudtyper och får därför lättare solskador, men mörk hud har lättare att få hyperpigmentering.

Huden i ansiktet

Huden i ansiktet är tunnare än huden på resten av kroppen, vilket gör den mer känslig för miljön vi vistas i. Den skyddas heller inte lika mycket av kläder och utsätts därför för solens strålar året runt. Den mår bra av att skyddas varje dag, även molniga dagar, vilket är orsaken till att Eucerins solskyddsserie består av produkter som lätt kan införlivas i din dagliga hudvårdsrutin – oavsett vilken hudtyp eller vilket hudtillstånd du har. Läs mer i Varför måste jag skydda huden i ansiktet mot solen varje dag?

Hud som lätt får soleksem

Vissa hudtyper får lättare soleksem och den vanligaste varianten är polymorf ljusdermatos (eller PLE). Du kan läsa mer om vad som orsakar soleksem, hur man kan förebygga en reaktion och hur man skyddar hud som lätt får soleksem i Varför behöver hud som lätt får soleksem särskilt solskydd?

Atopisk hud

Vissa personer med atopisk dermatit tycker att lite sol kan hjälpa, men atopisk hud innebär att huden är torr och för mycket sol kan göra så att huden torkar ut ytterligare. Du kan läsa mer om orsakerna och utlösarna till atopisk hud samt hur man ger huden den dagliga vård den behöver i Förståelse för atopisk dermatit, Hur man tar hand om ung atopisk hud och Hur man tar hand om vuxen atopisk hud.

Eucerin Sun-serien består av solskyddsprodukter som kliniskt och dermatologiskt visat att de passar för atopisk hud och ger den det lugnande skydd som den behöver.

Hud med atopisk dermatit behöver noggrant solskydd

Aknebenägen hud

Överdriven solning och olämpligt solskydd kan förvärra blemmor och akne istället för att läka dem. Hud som genomgår medicinsk behandling mot akne är särskilt känslig mot solljus och behöver mycket starkt skydd mot solen. Du kan läsa mer i Varför behöver fet och aknebenägen hud särskilt solskydd?

För mycket exponering i solen kan förvärra akne

Hud som blir känslig genom dermatologiska behandlingar

Kemisk peeling (de produkter som du använder hemma och intensivare behandlingar som hudläkare använder) slipar bort det översta skiktet av huden och gör den känsligare för solljus och potentiella solskador. Du kan läsa mer i Kemisk peeling: Hur fungerar de och hur ska jag ta hand om huden efter behandlingen?

Både ablativ och icke-ablativ laserbehandling gör också huden känsligare och mer mottaglig för solskador. Läs mer i Laserbehandling: Hur ska jag ta hand om huden efter behandlingen? Hudläkare rekommenderar att du undviker direkt solljus efter behandlingen och att du smörjer in dig med högsta möjliga solskydd även i skuggan.

Dermatologiska behandlingar kan göra huden känsligare mot solen

Medicinering och solkänslighet

Det är inte bara aknemedicin som ökar hudens känslighet mot solen. Många vanliga läkemedel, både topiska och systemiska (orala), kan orsaka ljuskänslighet.

Problem med ljuskänslighet är vanligast förekommande tillsammans med följande läkemedel:

 • Icke-steroida antiinflammatoriska smärtstillande medel (t.ex. Ibuprofen)
 • Antibiotika
 • Antikonvulsiva (kramplösande) läkemedel (mot epilepsi)
 • Antifungala medel
 • Diuretika
 • Retinoider
 • Statiner
Vissa läkemedel ökar hudens känslighet mot solen

Om du tar några av dessa läkemedel är det viktigt att du begränsar din tid i solen och ser till att använda solskyddsprodukter av hög kvalitet och med högt solskydd, som exempelvis produkterna i Eucerin Sun-serien. Om du är osäker på hur den medicinska behandling som du genomgår kan påverka din hud ska du prata med din läkare för att få råd.

Vad ska jag titta efter i solskyddsprodukter om jag har känslig hud?

Det bästa sättet att skydda huden är att begränsa den tid du tillbringar i solen, undvika den när den är som starkast, bära skyddande kläder och smörja in dig med solskyddsprodukter av hög kvalitet som erbjuder den skyddsnivå som din hud behöver. Förutom UV-skyddet ska de produkter du använder helst även innehålla skydd mot synligt högenergiljus (HEVIS). Vi rekommenderar även att du använder solskyddsprodukter som särskilt har utvecklats för din hudtyp och ditt hudtillstånd.

Du kan läsa mer om hur du minimerar riskerna med att vara i solen, hur du väljer rätt solskyddsprodukter för din hud och hur du bäst använder dem i Varför behöver jag smörja in ansiktet med solskydd varje dag? och Hur ska jag skydda kroppen mot solen?

Eucerins innovativa teknik Advanced Spectral Technology kombinerar bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter för pålitligt UV-skydd med antioxidanten Licochalcone A för skydd mot synligt högenergiljus (HEVIS). Många produkter i serien innehåller även glycyrrhizinsyra som ger ytterligare DNA-skydd.

Eucerins solskyddsserie består av produkter som särskilt har utvecklats för respektive hudtyp och hudtillstånd. De uppfyller de högsta standarderna för UVA- och UVB-skydd enligt Cosmetics Europe. Nivåerna på UVA-skyddet är högre än EU-kraven.

Använd produkter som kliniskt och dermatologiskt visat sig vara lämpliga för känslig hud

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande