Postinflammatorisk hyperpigmentering orsakad av akne

Vad orsakar mörka pigmenteringsfläckar efter akne och hur kan jag minska fläckarna?

5 min läsning
Visa mer

Som namnet antyder uppstår postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) efter en skada eller inflammation i huden, då huden blir mörkare och missfärgad efter att inflammationen läkt ut. Här berättar vi om hur postinflammatorisk pigmentering påverkar hudens utseende och vad som orsakar detta hudtillstånd. Vi berättar också om olika saker du kan göra för att minska uppkomsten av mörka fläckar i huden och förbättra en ojämn hudton.

 

Eucerin® syftar enbart till att informera om kända hudtillstånd. Våra mjukgörare är kosmetiska produkter och ska därför inte tolkas som att de kan läka eller behandla ett specifikt sjukdomstillstånd. Vid misstanke om sjukdom bör du alltid uppsöka läkare för ett professionellt utlåtande och vidare rekommendationer. 

 

Vad är postinflammatorisk hyperpigmentering och vad orsakar det?

Postinflammatorisk hyperpigmentering uppträder som platta, missfärgade fläckar.

 

Postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) är en variant av hyperpigmentering som kan drabba huden i ansiktet och på kroppen. Vanligtvis uppkommer den i samband med att huden läker efter en inflammation. Oftast drabbas hud som utsätts för solens UV-strålar, t.ex. benen. Tillståndet uppträder som platta, missfärgade fläcka vilka kan variera i färg från rosaröd, brunsvart, beroende på hudton och hur djupt missfärgningen är.

Män och kvinnor är lika utsatta och alla hudtyper kan drabbas av postinflammatorisk hyperpigmentering, även om det är vanligare hos mörkare hudfärger. Faktum är att PIH är en av de vanligaste orsakerna till att personer med mörkare hud uppsöker söker hudläkare/dermatolog1.

Orsaken bakom PIH är en ökad melaninproduktion. Melanin är det pigment som definierar hudtonen och en ökad produktion av melanin påverkas av hur huden återhämtar sig efter en inflammation eller skada. Storlek på inflammationen påverkar också missfärgningsgrad och hur stor hudyta som drabbas.
1 Postinflammatory hyperpigmentation: a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color. E.C. Davis and V.D. Callender. J Clin Aesthet Dermatol. 2010 Jul; 3(7): 20-31.

Grundorsaken till PIH är ökad melaninproduktion. Melanin är det pigment som bestämmer färgen på en persons hud och ökad mängd melanin orsakas av hur huden läker efter en inflammation eller skada.

 

1. Postinflammatory hyperpigmentation: a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color. E.C. Davis and V.D. Callender. J Clin Aesthet Dermatol. 2010 Jul; 3(7): 20-31
Klämmer man finnar ökar risken för postinflammatorisk hyperpigmentering

PIH drabbar ofta personer med akne och det kan ibland orsakas av hudbehandlingar såsom dermabrasion, kemisk peeling och laserterapi. 

En skada, en blemma eller en finne får huden att bli inflammerad. Denna inflammation får melanocyterna (de melaninproducerande cellerna) att släppa stora mängder melaniner (pigment). De stora mängderna färgämnen förmörkar och missfärgar det tidigare skadade området och stannar kvar där långt efter att ursprungsskadan har läkt.

Ju kraftigare inflammation, desto tydligare blir det missfärgade området både vad gäller storlek och färg. Och i de fall då PIH orsakas av akne kan tillståndet bli ännu värre av att man klämmer finnarna.

PIH orsakad av skada eller skav

I vissa fall kan inflammatorisk akne resultera i rosa-, röd- eller lilafärgad pigmentering, som vanligtvis benämns som postinflammatorisk erytem (PIE).

PIE syftar till missfärgning som ett resultat av skada på kapillärerna i hudens yta, medans PIH refererar till pigmentförändringar till följd av en hudåkomma. Både PIE och PIH brukar vanligtvis minska över tid, men akneärr och märken kan ibland bli permanenta.

PIH orsakad av solen

Solen kan utlösa och förvärra symtom på postinflammatorisk hyperpigmentering

 

Även om solen inte är grundorsaken till PIH kan den förvärra symtomen, göra fläckarna mörkare och förlänga den tid det tar för dem att blekna. Solen hör nära ihop med andra former av hyperpigmentering som t.ex. åldersfläckar (även kallade solfläckar) och melasma.

Solen är även kopplad till andra typer av hyperpigmentering , såsom t ex  åldersfläckar (även kallade solfläckar) och  melasma. Därför rekommenderar vi att du använder solskydd. Begränsa tiden du är i solen och håll dig i skuggan under de mest intensiva timmarna. Bär alltid skyddande kläder och solhatt när det är möjligt och smörj alltid in dig med ett solskydd som har lägst en solskyddsfaktor med SPF30.

 

3 Abad-Casintahan, F. et al., “Frequency and Characteristics of Acne-Related Post-Inflammatory Hyperpigmentation.” J Dermatol. 2016; 43:826–828.

Postinflammatorisk hyperpigmentering är ofarlig men andra hudförändringar och sjukdomar som t ex malignt melanom kan däremot vara livshotande. Om du är orolig över dina pigmentfläckar och hudförändringar (om de ändrar form, storlek och färg eller om de börjar klia och blöda) är det viktigt att du söker medicinsk rådgivning.

Solskydd för att minska risken för postinflammatorisk hyperpigmentering

Eucerin Sun Gel-Cream Oil Control SPF 50+ och 30 ger fet, aknebenägen hud det solskydd den behöver

En förnuftig inställning till solskydd bidrar till att förebygga eller minska graden av postinflammatorisk hyperpigmentering:

  • Begränsa timmarna i solen
  • Undvik solen under de mest intensiva timmarna
  • Bär skyddande klädsel och solhatt så ofta du kan
  • Smörj in dig med en solskyddsprodukt som erbjuder den skyddsnivå som din hud behöver och som visat sig passa din hudtyp och/eller ditt hudtillstånd. 

Eucerins pålitliga solskyddsserie består av ansikts- och kroppsprodukter som passar aknebenägen hud, atopisk hud och hud som nyligen genomgått dermatologiska behandlingar.

Behandling: Postinflammatorisk hyperpigmentering

 

Postinflammatorisk hyperpigmentering orsakar inte ärr och kommer även utan behandling att bli bättre med tiden. Återhämtningen varierar från person till person: tiden beror på skillnader i hudfärg mellan den naturliga hudfärgen och de mörkare fläckarna – ju större skillnaden är, desto längre tar det innan färgen jämnats ut.

De mörka fläckarna kommer, även utan behandling, förbättras över tid. Den flesta aknerelaterade PIH kommer till slut blekna, men det kan dröja åratal innan huden är helt återställt 4. Tiden det tar för huden att återhämta sig varierar från person till person och beror även på skillnad i ton mellan den naturliga hudtonen och de mörkare fläckarna. Ju mer dessa skiljer sig, desto längre tid kommer det ta innan färgen har jämnats ut.

 

4 Abad-Casintahan, F. et al., “Frequency and Characteristics of Acne-Related Post-Inflammatory Hyperpigmentation.” J Dermatol. 2016; 43:826–828.

Hur kan jag minska eller få bort postinflammatorisk hyperpigmentering?

Dermatologiska behandlingar såsom kemisk peeling och laserterapi kan förbättra symtomen och påskynda återhämtningstiden:

Kemisk peeling exfolierar huden och stimulerar tillväxten av ny hud
Laserterapi avlägsnar hyperpigmenterade hudceller men kan få biverkningar såsom inflammation och irritation

 

  • Kemisk peeling innebär att man använder en kemisk lösning (t.ex. AHA) för att exfoliera huden (ta bort döda hudceller), stimulera tillväxten av nya hudceller och få fram ny hud.  

 

  • Laserterapi har liknande effekt men är ofta mer exakt eftersom hudläkaren har bättre kontroll över behandlingens intensitet. Laserbehandlingar innebär att man bestrålar berörda områden med högenergiljus. De mildaste behandlingarna verkar i hudens yttersta lager (epidermis) medan mer intensiva behandlingar kan nå ända ner till hudens djupaste lager. Läs mer i Hur ska jag ta hand om min hud efter laserbehandlingen?

 

Medicinsk behandling

Dermapurifyer Triple Serum + Dermopurifyer Protective Fluid
Produkter mot hyperpigmentering i serien Dermopurifyer kan reducera och skydda missfärgningar och fläckar från att bli mörkare i solen.
Anti-Pigment + Pigment Control
ANTI-PIGMENT-produkterna kan bidra till att förlänga resultaten av dermatologiska behandlingar

 

Läkare kan också förskriva och/eller använda hydrokinon, som fortfarande anses vara det effektivaste ämnet för att minska hyperpigmentering. Men det får bara användas under en begränsad tid eftersom det precis som andra former av kemisk peeling och laserbehandlingar kan irritera huden och till och med orsaka postinflammatorisk hyperpigmentering, särskilt hos personer med mörkare hud.

 

 

Dermokosmetiska hudvårdsprodukter

Dermokosmetiska hudvårdsprodukter kan användas dagligen för att förlänga resultaten av dermatologiska behandlingar. 

Eucerins DermoPurifyer Triple Effect Serum innehåller dessutom Thiamidol, en effektiv och patenterad ingrediens som agerar på grundorsaken till hyperpigmentering genom att minska produktionen av melanin. Det har kliniskt och dermatologiskt bevisats minska mörka fläckar efter akne och förhindra deras återkomst.

Vårt Triple Effect Serum kombinerar Thiamidol med Salicylsyra, Licochalcone A och teknologi för reglering av talgproduktionen för en effektiv lösning mot märken, orenheter och glans. Serumet får en maximerad effektivitet när det används tillsammans med DermoPurifyer Protective Fluid SPF 30, som hjälper till att skydda fläckarna från att mörkna på grund av solen.

För den optimala rutinen mot PIH rekommenderar vi att använda djuprengörande och exfolierande Triple Effect Cleansing Gel (med 2% salicylsyra), Triple Effect Serum (med patenterad Thiamidol) och DermoPurifyer Protective Fluid SPF 30,.

 

 

Relaterade artiklar

Produkter som kan intressera dig

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.