Post-inflammatory hyperpigmentation from acne

Postinflammatorisk hyperpigmentering Vad orsakar det och hur kan jag minska det?

Som namnet antyder uppstår postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) efter en skada eller inflammation i huden, då huden blir mörkare och missfärgad efter att såret läkt. Här berättar vi om hur postinflammatorisk pigmentering påverkar hudens utseende och vad som orsakar det. Vi förklarar också vad du kan göra för att minska uppkomsten av mörka fläckar i huden. 

Produkter vi rekommenderar om du har drabbats av PIH

Vad är postinflammatorisk hyperpigmentering och vad orsakar det?

Postinflammatorisk hyperpigmentering (kallas även PIH och hyperpigmentering orsakad av inflammation) är en sorts hyperpigmentering som kan drabba ansiktet och kroppen. Det uppträder som platta, missfärgade fläckar. Färgen kan gå från rosa till rött, brunt eller svart, beroende på hudfärg och hur djup missfärgningen är. 

Män och kvinnor är lika mottagliga och alla hudtyper kan drabbas av postinflammatorisk hyperpigmentering, även om det är vanligare hos mörkare hudfärger. Faktum är att PIH är en av de vanligaste orsakerna till att personer med mörkare hud uppsöker hudläkare1.

Hyperpigmentering
Postinflammatorisk hyperpigmentering uppträder som platta, missfärgade fläckar.

Grundorsaken till PIH är ökad melaninproduktion. Melanin är det pigment som bestämmer färgen på en persons hud och ökad mängd melanin orsakas av hur huden läker efter en inflammation eller skada.

1. Postinflammatory hyperpigmentation: a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color. E.C. Davis and V.D. Callender. J Clin Aesthet Dermatol.  2010 Jul; 3(7): 20-31

PIH drabbar ofta personer med akne och det kan ibland orsakas av hudbehandlingar såsom dermabrasion, kemisk peeling och laserterapi. 

En skada, ett utslag eller en finne får huden att bli inflammerad. Denna inflammation får melanocyterna (de melaninproducerande cellerna) att släppa stora mängder melaniner (pigment). De stora mängderna färgämnen förmörkar och missfärgar det tidigare skadade området och stannar kvar där långt efter att ursprungsskadan har läkt.

Ju kraftigare inflammation, desto tydligare blir det missfärgade området både vad gäller storlek och färg. Och i de fall då PIH orsakas av akne kan tillståndet bli ännu värre av att man klämmer finnarna. 

Även om solen inte orsakar PIH kan den förvärra symtomen, göra fläckarna mörkare och förlänga den tid det tar för dem att blekna. Solen hör nära ihop med andra former av hyperpigmentering som t.ex. åldersfläckar (även kallade solfläckar) och melasma.

Hyperpigmentering
Klämmer man finnar ökar risken för postinflammatorisk hyperpigmentering
Hyperpigmentering
Solen kan utlösa och förvärra symtom på postinflammatorisk hyperpigmentering
info

Postinflammatorisk hyperpigmentering är ofarlig men malignt melanom kan vara livshotande. Om du är orolig över dina pigmentfläckar (om de ändrar form, storlek och färg eller om de börjar klia och blöda) är det viktigt att du uppsöker läkare.

Vad kan jag göra för att förebygga att mörka fläckar bildas?

Om din hud är skadad eller lätt får akne, eller om du lider av hudåkommor som t.ex. atopisk dermatit eller psoriasis är det viktigt att du tar hand om din hud för att minska riskerna för postinflammatorisk hyperpigmentering.

Lämplig medicinering och/eller en regelbunden hudvårdsrutin med produkter som speciellt har tagits fram för att ta hand om din huds särskilda behov hjälper:

Använd solskydd

En förnuftig inställning till solskydd bidrar till att förebygga eller minska graden av postinflammatorisk hyperpigmentering:

 • Begränsa timmarna i solen
 • Undvik solen under de mest intensiva timmarna
 • Bär skyddande klädsel och solhatt så ofta du kan
 • Smörj in dig med en solskyddsprodukt som erbjuder den skyddsnivå som din hud behöver och som visat sig passa din hudtyp och/eller ditt hudtillstånd. 

Eucerins pålitliga solskyddsserie består av ansikts- och kroppsprodukter som passar aknebenägen hud, atopisk hud och hud som nyligen genomgått dermatologiska behandlingar.

Hyperpigmentering
Eucerin Sun Gel-Cream Oil Control SPF 50+ och 30 ger fet, aknebenägen hud det solskydd den behöver

Försvinner postinflammatorisk hyperpigmentering?

Postinflammatorisk hyperpigmentering orsakar inte ärr och kommer även utan behandling att bli bättre med tiden. Återhämtningen varierar från person till person: tiden beror på skillnader i hudfärg mellan den naturliga hudfärgen och de mörkare fläckarna – ju större skillnaden är, desto längre tar det innan färgen jämnats ut. 

Hur kan jag minska eller få bort postinflammatorisk hyperpigmentering?

Dermatologiska behandlingar såsom kemisk peeling och laserterapi kan förbättra symtomen och påskynda återhämtningstiden:

 

 • Kemisk peeling innebär att man använder en kemisk lösning (t.ex. AHA) för att exfoliera huden (ta bort döda hudceller), stimulera tillväxten av nya hudceller och få fram ny hud. Läs mer om kemisk peeling i Vad är kemisk peeling och hur fungerar det?
 • Laserterapi har liknande effekt men är ofta mer exakt eftersom hudläkaren har bättre kontroll över behandlingens intensitet. Laserbehandlingar innebär att man bestrålar berörda områden med högenergiljus. De mildaste behandlingarna verkar i hudens yttersta lager (epidermis) medan mer intensiva behandlingar kan nå ända ner till hudens djupaste lager. Läs mer i Hur ska jag ta hand om min hud efter behandlingen?

 

Hyperpigmentering
Kemisk peeling exfolierar huden och stimulerar tillväxten av ny hud
Hyperpigmentering
Laserterapi avlägsnar hyperpigmenterade hudceller men kan få biverkningar såsom inflammation och irritation

Hudläkare kan också förskriva och/eller använda hydrokinon, som fortfarande anses vara det effektivaste ämnet för att minska hyperpigmentering. Men det får bara användas under en begränsad tid eftersom det precis som andra former av kemisk peeling och laserbehandlingar kan irritera huden och till och med orsaka postinflammatorisk hyperpigmentering, särskilt hos personer med mörkare hud.

Dermokosmetiska hudvårdsprodukter kan användas varje dag för att förlänga resultaten av dermatologiska behandlingar.

Eucerin ANTI-PIGMENT-serien innehåller Thiamidol, en effektiv och patenterad ingrediens som verkar vid hyperpigmenteringens källa genom att minska melaninproduktionen. Den har kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reducerar mörka fläckar och förhindrar att de återuppstår.

Hyperpigmentering
Eucerin DermoPURIFYER Skin Renewal Treatment exfolierar hud som lätt får blemmor och akne
anti-pigment
Eucerin ANTI-PIGMENT-produkterna kan bidra till att förlänga resultaten av dermatologiska behandlingar

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera