Melasma – Vad orsakar melasma och hur kan jag minska mörka områden i huden?

Visa mer

Melasma är en typ av hyperpigmentering som är vanlig hos kvinnor, särskilt under och efter graviditet. Det brukar synas som stora mörka områden i ansiktet, men även andra ställen på kroppen kan drabbas. Den här artikeln går igenom vad som orsakar melasma och förklarar vad du kan göra för att minska uppkomsten av mörka områden i huden.

Här är några av våra bästa produkter mot pigmentfläckar:

Vad är åldersfläckar och vad orsakar dem?

Melasma är en form av hyperpigmentering som orsakar mörka områden i huden

Melasma är även känt som kloasma och är en form av hyperpigmentering som uppstår i ansiktet, särskilt på kinderna, näsryggen, pannan och överläppen samt ibland på andra delar av kroppen som är utsatta för solen, till exempel underarmarna. Män kan också få melasma men det är mycket vanligare hos kvinnor.

Melanin är det pigment som bestämmer färgen på en persons hud och melasma orsakas av en ökad melaninproduktion. Orsaken tros vara förändringar i hormonnivåerna, särskilt då det orsakas av graviditet och p-piller, samt av solen. 

Melasma är inte farligt på något sätt men kan orsaka stress om det är framträdande.

Melasma och graviditet

Under graviditeten stimulerar endogena hormoner produktionen av melaninpigment

Mellan 10 och 15 procent av gravida kvinnor upplever melasma och tillståndet kallas ibland ”graviditetsmask”. 

Under graviditeten stimulerar endogena hormoner (dvs. de hormoner som tillverkas naturligt i kroppen) melanocyterna (de celler som producerar melanin och som ligger i överhudens nedersta lager), vilket får dem att producera mer melanin.

Melasma och p-piller

Hormoner kan stimulera melanocyter (de melaninproducerande cellerna) och utlösa melasma (Schematisk illustration)

Mellan 10 och 25 procent av alla kvinnor som använder p-piller upplever melasma. Kvinnor som använder p-piller genomgår samma typer av hormonella förändringar som under en graviditet. Till skillnad från åldersfläckar försvinner melasma av sig självt efter födseln eller om östrogenintaget minskas.

Solen är en starkt bidragande orsak till och förvärrar utvecklingen av melasma och andra faktorer såsom ärftlighet i familjen, ålder och vissa läkemedel mot epilepsi kan också spela roll.

Detta är de tre typerna av melasma: 

  • Epidermal melasma påverkar hudens översta lager och hyperpigmenteringen är brun med väl avgränsade områden. 
  • Dermal melasma påverkar de djupare lagren i läderhuden och kännetecknas av blå-grå fläckar.
  • Blandad melasma (en kombination av epidermal och dermal) syns som ett brun-grått pigment. 

Du kan läsa mer om vad som orsakar hyperpigmentering i allmänhet och om de olika typerna av tillstånd i Hyperpigmentering: vad orsakar mörka fläckar och hur kan jag minska dem?

Attention

Melasma och åldersfläckar är ofarliga. Malignt melanom (en typ av hudcancer) kan vara livshotande. Om du är orolig över dina pigmentfläckar (om de ändrar form, storlek och färg eller om de börjar klia och blöda) är det viktigt att du uppsöker läkare.

Vad kan jag göra för att förebygga att mörka områden bildas?

En förnuftig inställning till solskydd är det viktigaste för att bidra till att förebygga eller minska graden av melasma. Begränsa timmarna i solen, undvik solen under de mest intensiva timmarna, bär skyddande klädsel så ofta du kan. Det är särskilt viktigt om du har en ärftlighet för melasma eller om du är gravid, äter p-piller eller någon annan form av hormontillskott.

Att använda solskydd är det viktigaste du kan göra för att bidra till att förebygga eller minska melasma

Solskydd är inte bara för soldyrkare. Solens strålar påverkar huden även när det är molnigt, så ge huden det skydd den behöver varje dag. Eucerin Anti-Pigment Day SPF 30 minskar både hyperpigmentering och erbjuder effektivt UVA- och UVB-skydd (SPF 30) samt förhindrar att ytterligare pigmentfläckar orsakade av solen bildas. 
Om du ska vara ute i solen ska du välja en solskyddsprodukt med hög eller mycket hög solskyddsfaktor som särskilt har utvecklats för din hudtyp och ditt hudtillstånd samt smörja in dig regelbundet.

Du kan läsa mer om Eucerins sortiment av pålitliga solskyddsprodukter här.

Hur kan jag få bort eller minska melasma?

Laserterapi kan bidra till att minska tecken på melasma
Kemisk peeling exfolierar huden för att ta fram ny hud som finns under

Dermatologiska behandlingar såsom kemisk peeling och laserterapi kan bidra till att minska melasma. Epidermal melasma är den enklaste varianten att behandla, men på grund av att melaninpigmenten ligger djupare hos dermal och blandad melasma kan dessa varianter vara svårare att behandla.

  • Kemisk peeling innebär att man använder en kemisk lösning (t.ex. AHA) för att exfoliera huden (ta bort döda hudceller), stimulera tillväxten av nya hudceller och få fram ny hud. Läs mer om kemisk peeling i Vad är kemisk peeling och hur fungerar det?
  • Laserterapi har liknande effekt men är ofta mer exakt eftersom hudläkaren har bättre kontroll över behandlingens intensitet. Laserbehandlingar innebär att man bestrålar berörda områden med högenergiljus. De mildaste behandlingarna verkar i hudens yttersta lager (epidermis) medan mer intensiva behandlingar kan nå ända ner till hudens djupaste lager. Läs mer Laserbehandling: hur ska jag ta hand om min hud efter behandlingen?

Hudläkare kan också förskriva och/eller använda hydrokinon, som fortfarande anses vara det effektivaste ämnet för att minska hyperpigmentering. Men det får bara användas under en begränsad tid eftersom det precis som andra former av kemisk peeling och laserbehandlingar kan irritera huden och till och med orsaka postinflammatorisk hyperpigmentering, särskilt hos personer med mörkare hud.

Eucerin ANTI-PIGMENT-produkterna kan bidra till att förlänga resultaten av dermatologiska behandlingar mot melasma

Dermokosmetiska hudvårdsprodukter kan användas varje dag för att bidra till att förlänga resultaten av dermatologiska behandlingar.

Alla produkter i Anti-Pigment-serien – en dagcreme, en nattcreme, ett dubbelverkande serum och en spot corrector – innehåller Thiamidol, en effektiv och patenterad ingrediens som verkar vid pigmentfläckens källa genom att minska melaninproduktionen. 

Serien har kliniskt och dermatologiskt visats att den reducerar mörka fläckar och förhindrar att de återuppstår. Dual Serum har nu även fått en ny förpackning och som gör applicering lättare, med samma effektivitet i formulan.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård

Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer

Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation

Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig