Forskningen bakom Eucerin DermoDENSIFYER

Med åldern förändras hudens struktur. En av dessa förändringar är minskad densitet. Hos kvinnor som passerat klimakteriet leder minskad densitet vanligtvis till tunnare, svagare och ömtålig hud. När huden förlorar formen blir rynkorna djupare, och huden kan se matt och blek ut.

Kemisk peeling är en vanlig behandling av minskad densitet. Även om behandlingen ger ett gott resultat kan ingreppet vara aggressivt på ömtålig åldrande hud och leder ofta till bieffekter. Det kan även ta tid innan patienten återhämtar sig.

Det är kliniskt bevisat att Eucerins DermoDENSIFYER-serie främjar och förstärker åldrande hud och förebygger minskad densitet.

Bakgrunden till Eucerins serie för ökad huddensitet

Kopplingen mellan det övre hudlagret och mellanlagret (epidermis och dermis) utgörs av papiller. Papillerna förser de övre hudskikten med livsviktiga näringsämnen och syre. När vi åldras blir papillerna smalare och minskar i antal; kopplingarna plattas ut. Detta leder till att huden minskar i densitet.

Eucerin ville ta fram en serie som effektivt behandlar minskad huddensitet. Med företagets 125 år i hudvårdsbranschen och inom forskning bestämde sig därför hudvårdsspecialister vid Eucerin för att identifiera de aktiva ingredienser som främjar hudens förnyelseprocess och som skulle kunna användas dagligen tillsammans med andra verksamma ämnen. Med inspiration från kemisk peeling, men samtidigt med den ömtåliga åldrande huden i åtanke, ville man skapa en skonsam produkt som stärkte och förtätade huden samt gav den mer lyster och bättre struktur.

Forsknings- och utvecklingsteamet vid Eucerin började med arctiin, ett naturligt verksamt ämne som utvinns ur kardborreblommor. ”Vi upptäckte att ämnet hade en starkt stimulerande effekt på hudens naturliga förnyelseprocess när det applicerades lokalt på huden”, berättar Andrea Schölermann, läkare och medicinsk rådgivare på Eucerin. ”Förutom att arctiin stimulerade återuppbyggnaden av skadad bindväv skyndade ämnet på förnyelseprocessen för de volymskapande ämnen som ger huden dess ungdomliga utseende.  Fördelarna med arctiin var precis vad vi letade efter för att kunna förbättra hudens densitet och den försvagade, utplattade hudstruktur som uppträder i det här skedet i livet.”

Beiersdorfs huvudkontor i Hamburg, Tyskland.
Beiersdorfs huvudkontor ligger i Hamburg i Tyskland.
Forskare i laboratoriet
Forsknings- och utvecklingsteamet vid Eucerin har en stor expertis med sina 125 år i branschen.

Men enbart arctiin är inte tillräckligt för att stärka och främja åldrande hud.

”Vi fick några lovande resultat i labbet med en viss typ av peptid som kallas apiaceae-peptid.  Den visade tecken på att ha en stärkande effekt på hudens inre struktur, som vanligtvis försvagas efter klimakteriet”, förklarar Schölermann och tillägger: ”Högeffektiva peptider av den här typen kan avsevärt förbättra hudens bindvävsstruktur.”

I testfasen uppnåddes imponerande resultat med en produktsammansättning som innehöll både apiaceae-peptider och arctiin. Sammansättningen förstärkte hudens struktur och gjorde att huden såg mer ungdomlig och strålande ut. Schölermann sammanfattar det hela:

Vi kan inte vrida tillbaka klockan, men vi kan hjälpa kvinnor att bibehålla en ungdomlig hud.

Grafisk illustration av ung hud
Ung hud: Välstrukturerad bindväv med mycket kollagen.
Grafisk illustration av äldre hud
Äldre hud: Mindre strukturerad bindväv med en minskad mängd kollagen.

Imponerande resultat för produktsammansättning

Frivilliga testpersoner deltog i en rad olika försök för att undersöka effekten av Eucerins DermoDENSIFYER-serie.

I en studie, där 31 kvinnor i åldrarna 45–65 deltog, applicerades den nya produktsammansättningen två gånger per dag i fyra veckor.  Eucerin använde sedan laserskanningsteknik för att mäta produktsammansättningens inverkan på papillerna: ”Vi lade märke till att papillernas täthet ökade avsevärt som ett resultat av förbättrad och förtätad hudvävnad”, berättar Schölermann. Man undersökte även huden med hjälp av optisk koherenstomografi (OCT) och kunde konstatera ”en väsentlig ökning av tjockleken på epidermis” genomgående i testet.

I en annan studie undersökte Eucerin den nya produktsammansättningens inverkan på hudens förnyelsehastighet.  Detta gjorde man genom att mäta storleken på hudcellerna i hornlagret (det yttersta hudskiktet). Schölermann förklarar metoden: ”Tillståndet för hudcellerna i hornlagret är ett mått på hudens förnyelsehastighet.  Ju större cellerna är, desto längre tid tar det för dem att förnyas. Vid varje sådant intervall lade vi märke till en väsentlig minskning av cellstorleken, vilket tydde på att förnyelsehastigheten ökade.”

Även effekten på rynkor undersöktes i samtliga studier med hjälp av digitala skannings- och fotoutvärderingstekniker. Djupet på rynkorna i pannan, runt ögonen, näsan och munnen minskade avsevärt och synbart.

”Med så lovande resultat känner vi oss ganska säkra på att kvinnor som använder Eucerins DermoDENSIFYER-serie regelbundet kommer att uppleva att huden känns starkare, ser friskare ut och är mer elastisk och motståndskraftig.”

Mätning av hudytans struktur
Storleken på hudcellerna i hornlagret mäts.
Kvinna som får sin hud undersökt
Kvinnor som använder Eucerins DermoDENSIFYER-serie regelbundet uppger att deras hud känns starkare och mer elastisk.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera