Eczema in adults

Vuxen atopisk dermatit Orsakerna, symtomen och hur man bäst lugnar och tar hand om huden

Trots att den ofta beskrivs som en barnsjukdom lider var tolfte vuxen av atopisk dermatit. Vissa har symtom som kvarstår från barndomen men andra får den för första gången i vuxen ålder. Den här artikeln tittar på symtomen, orsakerna och vad som utlöser den och ger förslag på hur man bäst tar hand om vuxen atopisk hud.

Här några av våra bästa produktval för atopisk hud:

Vad orsakar vuxen atopisk dermatit?

De flesta barn växer ifrån atopisk dermatit när de når puberteten, men för en del kvarstår symtomen. Ny forskning antyder att om du har ihållande, sent debuterande eller allvarlig atopisk dermatit som barn är det troligare att symtomen håller i sig till vuxen ålder.

Det finns också ett antal ärftliga och miljömässiga faktorer som gör att en del personer har lättare att få atopisk dermatit än andra, oavsett ålder. Du kan läsa mer om dessa möjliga orsaker i Att förstå atopisk dermatit och se hur sjukdomen påverkar spädbarn och barn i Atopisk dermatit och spädbarn samt Atopisk dermatit och barn.

Hur påverkar atopisk dermatit vuxna?

Torr, kliande och irriterad hud är symtom på atopisk dermatit. Sjukdomen karaktäriseras av två faser: den akuta utbrottsfasen och perioden däremellan, då huden är lugnare och mindre reaktiv. Du kan läsa mer om dessa faser i Att förstå atopisk dermatit och Att identifiera och hantera utbrott. Hos ljushyade personer blir den atopiska huden rödaktig och ibland brun. Hos mörkare hud blir det drabbade området ljusare eller mörkare eftersom atopisk dermatit påverkar pigmenteringen.

Drabbade områden varierar beroende på ålder. Hos vuxna uppstår symtomen oftast i ansiktet (även runt det känsliga området runt ögonen), hårbotten, arm- och knäveck (därför kallas det även böjveckseksem), händer och fötter. Du kan läsa mer om atopisk dermatit på varje område i Atopisk dermatit i ansiktet, Atopisk dermatit på ögonlocken, Atopisk dermatit i huvudet/hårbotten, Atopisk dermatit på händerna och Atopisk dermatit på olika ställen på kroppen.

Torr och kliande hud är obehagligt och kan påverka livskvaliteten kraftigt. Det ständiga kliandet kan orsaka problem på arbetsplatsen och leda till sömnlösa nätter. Läs mer i Hur atopisk dermatit påverkar sömnen och livskvaliteten.

Eczema makes adult skin itchy too
Kliande hud är obehagligt att leva med
Eczema in adults can cause stress
Atopisk dermatit orsakar stress och kan påverka livskvaliteten

Vad sätter igång ett utbrott och hur kan jag undvika det?

Det finns en mängd externa utlösare som kan orsaka ett utbrott av atopisk dermatit och du kan göra en hel del för att försöka minska omfattningen av utbrotten. Läs mer om dem i Att förstå atopisk dermatit.

Följande potentiella orsaker är vanligare hos vuxna än hos spädbarn och barn:

Rektioner på kemikalier på arbetsplatsen
Vuxna med underliggande atopisk dermatit har lättare för att utveckla kontakteksem på arbetsplatsen. Kontakteksem uppstår när huden antingen irriteras av eller är allergisk mot naturliga och syntetiska kemikalier som används på arbetsplatsen. Det kan bland annat vara: starka tvålar, parfymer, färgämnen och lösningsmedel. Du kan läsa mer om kontakteksem i Atopisk dermatit på händerna. Försöka att begränsa exponeringen (t.ex. genom att använda handskar) och se till att noga rengöra och smörja in huden regelbundet och efter att de exponerats för sådana irriterande ämnen.

Reduce stress and reduce atopic dermatitis in adults
Försök att minska stressen eftersom den kan trigga igång atopisk hud

Svett
Motion är bra för både kroppen och knoppen men snabba temperaturförändringar i kombination med saltet i svetten kan få huden att torka ut och orsaka inflammation. Försök att ta regelbundna pauser för att kyla ner, drick mycket vatten och bär skonsamma, naturliga och luftiga tyger.

Cigarettrök
Sluta eller försök åtminstone att dra ner på rökningen för att minska risken för att röken ska trigga igång din atopiska hud.

Vilka hudvårdsprodukter lugnar och tar hand om min atopiska hud?

Mild men noggrann rengöring och effektiv insmörjning bidrar till att din hud får den dagliga vård den behöver och förlänger perioden mellan utbrotten:

Hur väljer jag en rengöring för varje dag?

Leta efter en som testats och visat sig vara effektiv på atopisk hud. Och försök att undvika produkter som innehåller parfym och färgämnen. Vi rekommenderar Eucerin AtoControl Bath and Shower Oil till kroppen och Eucerin UltraSENSITIVE Cleansing Lotion till ansiktet.

Undvik för varmt vatten (det kan torka ut huden) och ta en snabb dusch istället för ett långt bad. Klappa hellre än att gnugga huden torr och smörj in dig med en fuktcreme direkt efter.

Pat adult eczema dry after showering
Klappa hellre än att gnugga huden torr efter duschen

Hur väljer jag en fuktcreme för varje dag?

Leta efter produkter som innehåller bevisat aktiva ingredienser som:

 • Licochalcone A: ett extrakt från lakritsroten som lugnar huden och minskar rodnad
 • Ceramider: för att stärka hudens skyddsbarriär
 • Naturliga oljor som är rika på omegafettsyror för att lugna, skydda och ge näring åt huden

Dessa ingredienser är kärnan i Eucerin AtoControl-serienEucerin AtoControl Lotion är enkel att smörja in hela kroppen med. För atopisk dermatit i ansiktet rekommenderar vi Eucerin AtoControl Face Creme.

Regular moisturisation helps with eczema in adults
Regelbunden insmörjning av fuktcreme bidrar till att lindra symtomen på atopisk dermatit

Hur lindrar och lugnar jag min hud under ett utbrott?

Om du lider av atopisk dermatit ska du prata med din läkare. Han eller hon kan rekommendera:

 • en steroid såsom hydrokortisoncreme 1%
 • en starkare creme eller salva 
 • bandage och våta omslag 
 • fototerapi (ultraviolett ljus för att minska inflammationen)
 • orala kortikosteroider och eventuellt antibiotika för att förhindra att huden blir infekterad
 • antihistaminer för att minska svår klåda
Eucerin AtopiControl for adult eczema
Eucerin AtoControl-produkterna lugnar och tar hand om atopisk hud

En icke-medicinsk produkt som Eucerin AtoControl Acute Care Creme kan användas tillsammans med en medicinsk produkt för att lugna huden under ett utbrott. Förutom Licochalcone A innehåller Acute Care Cream svalkande Menthoxypropandiol och antibakteriell Decanediol.  Smörj först in ditt topiska läkemedel och låt det absorberas innan du smörjer in Eucerin AtoControl Acute Care Cream på det hudområde som har ett utbrott. Du bör sedan följa upp med lämplig Eucerin Care-produkt, som t.ex. Eucerin AtoControl Lotion för kroppen.

Du kan läsa mer i Att identifiera och hantera utbrott och Hur man tar hand om vuxen atopisk hud.

Källor

 1. WebMD
 2. Persistence of atopic dermatitis (AD): A systematic review and meta-analysis. Kim JP, Chao LX, Simpson EL, Silverberg JI. J Am Acad Dermatol. 2016 Oct; 75(4):681-687.e11.Epub 2016 Aug 17.
 3. Atopic dermatitis from adolescence to adulthood in the TOACS cohort: prevalence, persistence and comorbidities .Mortz CG, Andersen KE, Dellgren C, Barington T, Bindslev-Jensen C. Allergy. 2015 Jul; 7097):836-45. Epub 2015 Apr 16.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!