Varför är mina läppar så torra? Vanliga hudproblem för läppar och hur du vårdar läpparna på bästa sätt

Torra, spruckna läppar

Huden på läpparna har lätt för att torka ut och de flesta av oss lider någon gång av detta. Att ha torra och spruckna läppar känns obekvämt, det ömma och eftersom våra läppar alltid syns kan detta hudbesvär även inverka negativt på vårt självförtroende och välmående.

Den här artikeln går igenom vanliga läppbesvär, identifierar orsakerna och förklarar varför läppar behöver speciell omvårdnad. Den visar också hur man lindrar och reparerar torra, fnasiga och spruckna läppar och hur man bäst skyddar dem från att torka ut.

De vanligaste besvären med huden på läpparna är:

 • Torra, fnasiga och/eller spruckna läppar
 • Läppinflammationer (keilit)
 • Slickeksem

Symtomen

Symtomen för torra och spruckna läppar är välbekanta eftersom de flesta av oss har varit med om dem. Läpparna känns torra, strama och irriterade och när tillståndet förvärras kan de torka ut ännu mer och de kan spricka och göra ont.

Läppinflammationer

Läppinflammationer kan uppstå i den ena eller båda läpparna och det finns flera olika typer av inflammationer, t ex nare. Läpparna är rödare än normalt i detta tillstånd. Inflammation i huden runt munnen kallas perorial dermatit och ger upphov till röda knottror som kan klia, bränna och ibland fjälla.

Personer med underliggande problem med torr hud såsom atopisk dermatit är mer benägna att få läppinflammationer än andra. Inflammationerna kan även orsakas av speciella väderförhållanden, allergiska reaktioner emot en del ingredienser i produkter såsom läppstift, tandkräm eller mat samt som en biverkan av vissa läkemedel.

Slickeksem

Slickeksem är ett tillstånd där läpparna känns torra är det frestande att slicka på dem för att försöka hålla dem fuktiga. För en del personer blir det här en vana som kan orsaka inflammation. 

Vad orsakar torra, spruckna läppar?

Det finns flera olika underliggande orsaker till torra, nariga eller spruckna läppar. Dessa kan vara:

 • Hudtyp och hudtillstånd
 • Läpparnas hudstruktur
 • Miljöfaktorer
 • Vissa läkemedel

Hudtyp och hudtillstånd

Precis som vissa personer är mer benägna att få torr hud än andra så har vissa lättare att få torra och spruckna läppar. 

De med underliggande problem med torr hud såsom atopisk dermatit drabbas lättare av torra och fnasiga läppar. Och vissa av oss slickar också läpparna oftare än andra. Det kan orsaka slickeksem eller bara göra symtomen på torra läppar värre.

Läpparnas struktur

Hudens struktur varierar på olika delar av kroppen. Huden på läpparna är tunnare än på resten av ansiktet, vilket gör den mer känslig för miljön vi vistas i.

Läpparna har inga svett eller talgkörtlar. Dessa körtlar, som finns nästan överallt i huden på kroppen, ansvarar för att producera det skyddande fett som bidrar till att huden kan reglera sitt fuktinnehåll. Genom att det inte finns några svett- och talgkörtlar i läpparna blir det svårare för dem att dra till sig och behålla den fukt de behöver och därför blir de lätt torra.

Friska läppar
Friska, återfuktade läppar

När vi blir äldre, förändras huden på läpparna: den blir tunnare och förmågan att behålla fukt minskar, vilket gör läpparna ännu mer benägna att torka ut.

Huden på läpparna innehåller också färre melanocyter. Melanocyter är de melaninproducerande celler som ger huden sin färg och hjälper till att skydda den mot solen. Båda dessa strukturella faktorer gör läpparna mer känsliga för miljöpåverkan.

Orsaker till torra läppar: åldrande
Läppar är känsliga för åldersrelaterad torrhet

Miljöpåverkan

Våra läppar exponeras konstant för miljön vi vistas i. Förändringar i klimat- och väderförhållande har stor betydelse för uppkomsten av torra, spruckna läppar.

Under de torra, varma sommarmånaderna kan både solexponering och vistelser inomhus med uttorkande luftkonditionering orsaka torra läppar.

 

Symtomen kan visa sig även under vintern: kyliga utomhustemperaturer och isande vindar, låg luftfuktighet inomhus på grund av uppvärmning och ständiga förflyttningar mellan värmen inomhus och kylan utomhus ökar läpparnas fuktförlust.

 

Personer som tillbringar mycket tid utomhus (antingen på fritiden eller på jobbet) lider ofta mer av torra läppar än andra.

Varför är mina läppar så torra? Väderpåverkan
Många av oss lider av torra, spruckna läppar på vintern

Vissa läkemedel

Vissa läkemedel kan få huden och läpparna att torka ut och spricka. Personer som använder topikala retinoider såsom tretinoin och adapalen eller tar isotretinoin oralt som en del av sin medicinska aknebehandling kan ibland drabbas av torra och spruckna läppar som en biverkan. 

Läppproblem orsakade av akneläkemedel
Vissa orala akneläkemedel kan torka ut läpparna

Hur tar jag bäst hand om torra, spruckna läppar?

Det är alltid bättre att förebygga än att bota. Håll utkik efter saker som kan utlösa symtomen på läpparna och gör så gott du kan för att undvika dem. När dina läppar är torra och/eller spruckna ska du välja ett återfuktande läppbalsam som kliniskt och dermatologiskt har bevisat att det lindrar och skyddar läpparna och passar din hudtyp och just dina behov. 

Det bästa sättet att hålla läpparna mjuka och smidiga är att:

 • Dricka mycket vatten för att inte torka ut
 • Äta en välbalanserad kost
 • Undvika att vanemässigt slicka på läpparna
 • Smörja in med en fuktgivande läppbalsam minst två gånger om dagen, men helst oftare
 • Skydda dina läppar med läppbalsam när det är kallt och blåsigt. 

 Du kan läsa mer om vad som påverkar hudens allmäntillstånd i vår artikel Faktorer som påverkar huden.

Ta hand om dina läppar med Eucerins produkter
Applicera regelbundet en läppvårdande produkt som stärker, lindrar och skyddar dina läppar

Vårdande produkter för känsliga läppar från Eucerin

Eucerin erbjuder ett flertal olika läppvårdande produkter som passar olika behov.

Eucerin Lip Active - daglig, återfuktande läppvård med solskydd

Eucerin Lip Active är ett återfuktande stift som du kan använda varje dag och som utvecklats för att hålla känslig hud mjuk och återfuktad. Formulan med dexpanthenol/panthenole-vitamin och SPF15 återfuktar och skyddar läpparna effektivt mot miljöfaktorer såsom sol och vind.

Aquaphor SOS Lip Repair - reparerar torra, spruckna läppar

Aquaphor SOS Lip Repair lindrar torra, fnasiga, spruckna läppar inom 60 sekunder. Detta läppbalsam har berikats med glycerin, panthenolbisabolol and C-vitamin och E-vitamin för att skapa en idealisk miljö för att den torra och spruckna huden på läpparna ska återbildas, repareras och att de ska bli mjuka och smidiga igen. Läppbalsamet kommer i en smidig applikatortub som gör det enkelt att smörja på läpparna.

Hur du tar hand om dina läppar: Eucerin Aquaphor

Acute Lip Balm - lindrande vård för irriterad läppar eller för de som använder akneläkemedel

Acute Lip Balm har särskilt utvecklats med lugnande Licochalcone A för att lindra och minska rodnad hos personer vars läppar som behöver intensiv vård på grund av atopisk dermatit, slickeksem eller annan läppinflammation eller som har torra och spruckna läppar på grund av medicinsk aknebehandling. Produkten har en smidig applikatortub som gör det enkelt att smörja på läpparna.

Hur man blir av med torra läppar: Active Lip Repair

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera