Varför är mina läppar så torra – Vanliga hudproblem för läpparna och hur du vårdar läpparna på bästa sätt

4 min läsning
Visa mer

Torra, spruckna läppar

Huden på läpparna har lätt för att torka ut och de flesta av oss drabbas någon gång av detta. Att ha torra och spruckna läppar känns obekvämt, ömmar och eftersom våra läppar alltid syns kan detta hudbesvär även påverka vårt självförtrående och välmående.

Den här artikeln går igenom vanliga läppbesvär, identifierar orsakerna och förklarar varför läppar behöver speciell omvårdnad. Den visar också hur man lugnar och vårdar torra, fnasiga och spruckna läppar och hur man bäst skyddar dem från att torka ut.

De vanligaste besvären med huden på läpparna är:

 • Torra, fnasiga och/eller spruckna läppar
 • Läppinflammationer (keilit)
 • Slickeksem

Kännetecken

Torra och spruckna läppar är välbekanta eftersom de flesta av oss har varit med om det. Läpparna känns torra, strama och irriterade och när tillståndet förvärras kan de torka ut ännu mer och de kan spricka och göra ont.

Läppinflammationer

Läppinflammationer kan uppstå i den ena eller båda läpparna och det finns flera olika typer av inflammationer. Läpparna är rödare än normalt i detta tillstånd. Inflammation i huden runt munnen kan ge upphov till knottror som kan klia, bränna och ibland fjälla.

Personer med underliggande problem me torr hud är mer benägna att få läppinflammationer än andra. Bekymmer kan även orsakas av speciella väderförhållanden, allergiska reaktioner eller som en biverkan av vissa läkemedel.

Slickeksem

Slickeksem är ett tillstånd där läpparna känns torra är det frestande att slicka på dem för att försöka hålla dem fuktiga. För en del personer blir det här en vana som kan orsaka inflammation och irritation i huden.

Vad orsakar torra, spruckna läppar?

Det finns flera olika underliggande orsaker till torra, nariga eller spruckna läppar. Dessa kan vara:

 • Hudtyp och hudtillstånd
 • Läpparnas hudstruktur
 • Miljöfaktorer

Hudtyp och hudtillstånd

Precis som vissa personer är mer benägna att få torr hud än andra så har vissa lättare att få torra och spruckna läppar. 

De med underliggande problem med torr hud drabbas lättare av torra och fnasiga läppar. Och vissa av oss slickar också läpparna oftare än andra. Det kan orsaka slickeksem eller bara göra symtomen på torra läppar värre.

Läpparnas struktur

Bild som visar återfuktade läppar
Friska, återfuktade läppar

Hudens struktur varierar på olika delar av kroppen. Huden på läpparna är tunnare än på resten av ansiktet, vilket gör den mer känslig för miljön vi vistas i.

Läpparna har inga svett eller talgkörtlar. Dessa körtlar, som finns nästan överallt i huden på kroppen, ansvarar för att producera det skyddande fett som bidrar till att huden kan reglera sitt fuktinnehåll. Genom att det inte finns några svett- och talgkörtlar i läpparna blir det svårare för dem att dra till sig och behålla den fukt de behöver och därför blir de lätt torra.

Läppar är känsliga för åldersrelaterad torrhet

När vi blir äldre, förändras huden på läpparna: den blir tunnare och förmågan att behålla fukt minskar, vilket gör läpparna ännu mer benägna att torka ut.

Huden på läpparna innehåller också färre melanocyter. Melanocyter är de melaninproducerande celler som ger huden sin färg och hjälper till att skydda den mot solen. Båda dessa strukturella faktorer gör läpparna mer känsliga för miljöpåverkan.

Miljöpåverkan

Många av oss lider av torra, spruckna läppar på vintern

Våra läppar exponeras konstant för miljön vi vistas i. Förändringar i klimat- och väderförhållande har stor betydelse för uppkomsten av torra, spruckna läppar.

Under de torra, varma sommarmånaderna kan både solexponering och vistelser inomhus med uttorkande luftkonditionering orsaka torra läppar.

 

Symtomen kan visa sig även under vintern: kyliga utomhustemperaturer och isande vindar, låg luftfuktighet inomhus på grund av uppvärmning och ständiga förflyttningar mellan värmen inomhus och kylan utomhus ökar läpparnas fuktförlust.

 

Personer som tillbringar mycket tid utomhus (antingen på fritiden eller på jobbet) lider ofta mer av torra läppar än andra.

 

Det kan också finnas skäl att se över sin kost och dricka mer vatten för att hålla huden välmående.

Hur tar jag bäst hand om torra, spruckna läppar?

Det är alltid en god idé att förebygga för att undvika problem från början. Var observant på saker som kan utlösa irritation på läpparna och gör så gott du kan för att undvika dem. När dina läppar är torra med torrsprickor kan du välja ett återfuktande läppbalsam som lugnar, vårdar och skyddar huden från mer uttorkning.

Här är några tips för att hålla läpparna mjuka och smidiga:

 • Dricka mycket vatten för att inte torka ut
 • Äta en välbalanserad kost
 • Undvika att vanemässigt slicka på läpparna
 • Smörja in med en fuktgivande läppbalsam minst två gånger om dagen, men helst oftare
 • Skydda dina läppar med läppbalsam när det är kallt och blåsigt. 

Du kan läsa mer om vad som påverkar hudens allmäntillstånd i vår artikel Faktorer som påverkar huden.

Kvinna som applicerar Aquaphor lip
Applicera regelbundet en läpprodukt som återfuktar, mjukgör och skyddar.

Vårdande produkter för känsliga läppar från Eucerin

Eucerin erbjuder ett flertal olika vårdande produkter som passar olika behov.

Eucerin Lip Active - Återfuktande cerat med SPF

Eucerin Lip Active SPF20
Eucerin Lip Active med SPF20

Eucerin Lip Active är ett återfuktande cerat som du kan använda varje dag och som utvecklats för att hålla känslig hud mjuk och smidig. Formulan med dexpanthenol/panthenole-vitamin och SPF20 återfuktar och skyddar läpparna mot miljöfaktorer såsom sol och vind.

Aquaphor SOS Lip Care - Vårdande läppbalsam för torra läppar

Aquaphor SOS Lip Care
Aquaphor SOS Lip Care

Aquaphor SOS Lip Care lugnar och mjukgör torra och fnasiga läppar inom 60 sekunder. Detta transparenta, parfymfria läppbalsam har berikats med glycerin, panthenolbisabololC-vitamin och E-vitamin för att göra läpparna mjuka och smidiga igen.

Acute Lip Balm - Lugnar torra och irriterade läppar

Acute Lip Balm
Acute Lip Balm

Acute Lip Balm innehåller aktiva ingredienser som lugnande Licochalcone A för att lugna och minska rodnad hos torr irriterad hud på och runt läpparna.

Relaterade artiklar

Produkter som kan intressera dig

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.