Dyshidrotiskt eksem, orsaker och behandling

5 min läsning
Visa mer

Vad är dyshidrotiskt eksem?

Dyshidrotiskt eksem, som även är känt som pompholyx eller dyshidrotiskt dermatit, är en långvarig hudåkomma som påverkar händerna eller fötterna.

Pompholyx tenderar att nedärvas och kan påverka människor i många år. Denna artikel förklarar vilka huvudsymptomen är möjliga utlösa faktorer och orsaker samt hur man behandlar dyshidrotiskt eksem.

Symptom på dyshidrotiskt eksem

De första symptomen som är lätta att känna igen är en kliande eller brännande känsla i det berörda området, utan att det nödvändigtvis syns någonting.

Blåsor på händerna är enkla att identifiera och de bildas vanligtvis runt handflatorna och på sidorna av fingrarna. Dessa små blåsor på fingrarna är vanligtvis vätskefyllda, de kan klia intensivt och även läcka vätska.

Pompholyx kan även påverka tårna och fotsulorna, vilket är känt som eksem på fötterna. Blåsorna dyker upp som små, individuella knölar på fingrarna, eller så kan de växa ihop och täcka en stor del av dina händer eller fötter. De sitter oftast kvar i omkring 3-4 veckor.

Att vidröra området med dyshidrotiskt eksem kan vara smärtsamt och även leda till infektion i det omgivande området.

Orsaker till dyshidrotiskt eksem

Orsakerna till dyshidrotiskt eksem varierar eftersom våra händer är en av de kroppsdelar vi använder flitigast och de exponeras regelbundet för olika saker varje dag, allt från smink till rengöringsprodukter och grova eller hårda ytor. Läs mer om torr hud på händerna.

Här beskriver vi de vanligaste orsakerna till dyshidrotiskt eksem så att du kan minska risken för att drabbas av ett utbrott.

Eksem blossar upp
Eksemuppblossningar gör att huden blir kliande, röd och inflammerad

 • Irritation - orsakas oftast av att huden kommer i kontakt med kemikalier eller allergener. Det är viktigt att vara försiktig när man hanterar kemikalier- läs noga på förpackningen och följ instruktionerna. Studier har även visat att livsmedel som innehåller nickel kan orsaka dyshidrotiskt eksem.

  Kemikalier som kan orsaka dyshidrotiskt eksem vid hantering inkluderar rengöringsmedel, lösningsmedel, nickelsulfat. I händelse av irritation kan kontaktdermatit vara problemet. Läs mer om kontaktdermatit här.

  Läs mer om vad som orsakar irriterad hur och hur du behandlar den
  .

 • Läkemedel kan också vara en orsak och framkalla reaktioner i din kropp som leder till svidande blåsor.
 • Medicinska tillstånd såsom atopisk dermatit är en annan vanlig orsak.
 • Friktion orsakas av en upprepad handling eller när din hud gnids mot ett föremål. Detta leder till separation av det epidermiska lagret, vilket orsakar vätskefyllda blåsor.
 • Kall luft kan också leda till dyshidrotiskt eksem, främst på dina fingrar och handflator. Små blåsor på fingrarna och handflatorna uppstår oftast efter exponering för kyla i många timmar.

Behandling av dyshidrotiskt eksem

Pompholyx på händerna är en långvarig åkomma som kommer och går. Genom att få behandling kan du kontrollera symptomen och säkerställa att du är redo för nästa skov av dyshidrotiskt eksem.

Behandlingen av dyshidrotiskt eksem beror på hur allvarligt det är. Vanligtvis förskriver läkaren en steroidcrème eller en salva för att lindra svullnad och läka blåsor.

Vår AtoControl Acute Care Cream kan lindra utbrott av dyshidrotiskt eksem på händerna och kroppen, tillsammans med din läkares medicinska behandling. Denna crème lindrar kliande hud, minskar behovet av att klia och lugnar samtidigt irritation och rodnad.

Vår crème mot dyshidrotiskt eksem innehåller ett unikt aktivt ingredienskomplex av lindrande licochalcone A, anti-bakteriell decanediol samt metoxipropandiol (MPD) som svalkar och motverkar klåda. Detta i kombination med en hög koncentration av Ceramider stärker hudens barriär och lindrar klåda.

Handkräm
Handfuktare används mot torr hud av dyshidrotiskt eksem

För milda utbrott av eksem rekommenderar hudspecialist vanligtvis:

 • En återfuktande produkt som lindrar hudens torrhet
 • En kalcineurincrème som minskar inflammation
 • Plåster för att minska smärtan
 • Läkemedel mot klåda i form av crème eller piller

Hudspecialist rekommenderar vanligtvis:

 • Tryck inte sönder blåsan - att trycka sönder blåsor kan orsaka infektioner
 • Undvik att använda tvål och rengöringsmedel- försök att tvätta händerna med ljummet vatten och tvålfria rengöringsprodukter
 • Rengör området
   

I mer allvarliga fall av dyshidrotiskt eksem föreslår hudspecialist följande behandlingar:

 • Använd återfuktningsprodukter dagligen för att återfukta huden
 • Använd steroidcrèmer och salvor för att minska irritation och ömhet - detta är nödvändigt för att undvika all kontakt med blåsan och inte förvärra åkomman.

När blåsorna på händerna försvinner och din pompholyx har läkt kan huden vara torr, sprucken och sårig. Aquaphor Soothing Skin Balm är kliniskt utprovad för att reparera torr till mycket torr, sprucken eller irriterad hud.

Denna balsam skapar en skyddande barriär över huden som understöder den naturliga överföringen av vattenånga och syre till och från huden. Den låter huden andas och stärker dess naturliga skyddsbarriär. Denna produkt innehåller Glycerin och Pantenol. Glycerin är en effektiv återfuktare som drar till sig vatten och håller kvar det i huden. Pantenol främjar regenerering och reparation av huden, samtidigt som den återfuktar den.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Relaterade artiklar