Olika typer av eksem och hur du kan behandla dem

6 min läsning
Visa mer

Olika typer av eksem och hur du kan behandla dem

Eksem är vanligt hos människor i alla åldrar och med olika bakgrunder. Eksem kännetecknas ofta av torr, kliande och inflammerad hud som kan orsaka obehag eller till och med smärta.

Det är viktigt att känna till de olika typerna av eksem, eftersom de olika typerna av eksem har egna unika behandlingar och beror på olika saker. I den här artikeln beskriver vi de olika typerna av eksem, hur man förebygger eller behandlar eksem samt var på kroppen man får eksem.

Vad är eksem?

”Eksem” omfattar olika inflammatoriska hudförändringar som inte smittar. De gör ofta att huden rodnar och kliar. Eksem kallas ofta för ”dermatit”, men det är inte samma sak. Eksem är i själva verket en grupp hudsjukdomar som ligger under samlingsnamnet dermatit.

Exempel på typiska symptom på eksem:

 • klåda
 • rodnad 
 • blåsor 
 • vätskeutsöndring 
 • skorpor 
 • flagning
 • grövre och tjockare hud

Det finns akut och kroniskt eksem, även om symptomen är väldigt lika. Ett akut och lindrigt eksem som inte är så påtagligt kommer inte att orsaka allvarliga utbrott och kan snabbt förbättras med rätt vård. 

 
Klåda är ett av de vanligaste symptomen på eksem som till exempel atopiskt eksem

Var på kroppen får man eksem?

Hudeksem kan komma var som helst på kroppen. De områden som oftast drabbas är: 

 • händer och armar
 • armbågar och knäveck
 • ansikte
 • hudveck
 • hårbotten

De vanligaste typerna av handeksem är kontakteksem och atopiskt eksem. Eksem i ansiktet förekommer ofta på kinder och näsa.

Vad orsakar eksem?

Trots att eksem är så vanligt finns det ingen konkret känd orsak till eksem, men det finns dock vissa faktorer som är kända för att orsaka eller ge eksem:

 • Faktorer i miljön, till exempel när det är väldigt varmt eller luften är torr eller fuktig, kan ditt immunförsvar reagera och leda till att huden påverkas. Till exempel kan torr eller fuktig luft göra att huden blir torr och kliar, och om det är väldigt varmt kan du börja svettas och huden kan börja klia.
 • Ärftliga faktorer, till exempel att andra i familjen också har eksem, kan få dig att utveckla eksem. Du och din familj kan hantera eksemen bättre om ni vet vilken typ av eksem ni har och vad som orsakar dem.
 • Allergier, till exempel hösnuva och kvalsterallergi, kan ge eksem när kroppens immunförsvar reagerar på symptomen.
 • Stress, men även depression och ångest, kan ge ökade eksemutbrott. Det är viktigt att försöka undvika stress, inte bara på grund av eksem, utan även för att stress gör att man mår sämre generellt.
 • Hormoner är ett problem för särskilt kvinnor, eftersom det är känt att hormonförändringar kan ge eksem. Hormonförändringar förekommer ofta under mens, graviditet och klimakteriet.
 • Retande ämnen, till exempel schampo, smink och tvål, är en annan orsak eftersom vi utsätter huden för dem dagligen.
 • Tyger, till exempel ylle och polyester, kan irritera huden och orsaka utbrott för att de skaver eller att man blir väldigt varm. Kläder i bomull, siden och bambu är exempel på skonsamma alternativ.

De flesta av de faktorer som listas här är nära kopplade till kroppens naturliga immunförsvar. När immunförsvaret reagerar på någon av de faktorer som beskrivs här, kommer huden i sin tur att börja reagera, eller försvara sig, vilket leder till att huden inflammeras. Det här är en naturlig reaktion så det är viktigt att förstå hur det egna immunförsvaret reagerar på de här olika faktorerna, så att man kan behandla och förebygga eksem effektivt.

Vilka olika typer av eksem finns det?

De vanligaste typerna av eksem är:

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem – som även kallas atopisk dermatit – är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som inte smittar och som kan förekomma både i ansiktet och på kroppen. Det kännetecknas av torr, flagig, mycket irriterad och kliande hud och är en av de vanligaste typerna av eksem hos spädbarn (andra vanliga typer är mjälleksem och neurodermatit). Ta reda på mer om vanligt atopiskt eksem.

 • Ögonlocken är känsliga och därför extra utsatta för effekterna av atopiskt eksem. Därför är det avgörande att ringa in symptomen och hitta rätt behandling för eksem runt ögonen.
 • Eksem i hårbotten är lätt att missa och misstas ofta för mjäll och behandlas då inte på rätt sätt. Men ofta kan orsaken till torr, flagnande hårbotten med mjäll i själva verket vara atopiskt eksem i hårbotten eller mjälleksem.
 • Händerna är ett av de vanligaste områdena att få eksem på. Händerna blir mycket lätt irriterade på grund av saker vi gör varje dag, till exempel bära på saker, tvätta händerna och hantera mat. Det blir enklare att sköta vardagen på ett skonsamt sätt om du vet atopisk-dermatit-pa-handerna.
 • Ansiktet utsätts hela tiden för saker som kan orsaka eksem, till exempel väder, allergier och retande ämnen, och därför är det viktigt att veta hur man skyddar sig och behandlar eksem i ansiktet.

Mjälleksem

Mjälleksem, eller seborroiskt eksem, är utslag som främst förekommer på huvudet, i ögonbrynen och runt näsan och som orsakar fet fjällande hud och rodnad.

Dyshidrotiskt eksem

Orsaken till dyshidrotiskt eksem, även känt som pomfolyx, är ännu inte klarlagd, men det drabbar ofta personer som redan lider av andra typer av eksem. Det visar sig i form av små, intensivt kliande blåsor på handflator, fotsulor och kanterna av fingrar och tår. Ta reda på mer om symptom på och behandling av dyshidrotiskt eksem här.

Dyshidrotiskt eksem

Allergiskt kontakteksem kommer oftast på armar och händer eftersom de här delarna av kroppen lättare kommer i kontakt med ämnen som kan irritera huden. Ta reda på mer om symptom och behandling av kontakteksem här.

Myntformat eksem

Myntformat eksem, även kallat nummulärt eksem, är ett eksem som kan komma på armar, ben, händer eller överkropp. Det kännetecknas av utspridda runda, kliande fläckar som ibland utsöndrar vätska. 

Staseksem

Staseksem, även kallat underbenseksem, är en typ av eksem som drabbar personer med venös insufficiens eller dålig blodcirkulation i underbenen. Därför förekommer det oftast på underbenen på äldre personer, som ofta lider av dessa två åkommor.

Neurodermatit

Neurodermatit, även känt som lichen simplex chronicus eller klådeksem, är en typ av eksem som kännetecknas av kliande fläckar som förvärras av intensivt kliande och som kan leda till utslag var som helst på kroppen. De här intensiva utslagen kan få huden att bli tjock och läderliknande om de inte behandlas.

Behandla och förebygga eksem

Det finns olika saker man kan göra beroende på orsaken, typen av eksem och hur ofta utbrotten kommer. Därför är det viktigaste att själv känna efter och lära känna sin kropp för att ta reda på vad som utlöser utbrotten och vad som fungerar extra bra för huden. 

Här är några tips på saker du kan göra för att undvika återfall och lindra symptomen på eksem: 

1. Undvik utlösande faktorer

Det första steget är att undvika det som utlöser eksemen. Det kan vara olika ämnen, till exempel nickel eller vissa hud- och rengöringsprodukter. Även stress och mat kan utlösa eksem.

2. Låt bli att klia

Försök att inte klia även om ditt eksem kliar otroligt mycket. Symptomen blir värre om du kliar och gör det ännu svårare att låta bli. Du hamnar i en ond cirkel. Ta reda på mer om den atopiska hudens olika faser
Du kan försöka att distrahera dig och använda kallt vatten eller kalla omslag eller linda kalla bandage runt områdena som kliar dig för att undvika att klia dig.

3. Rätt vård för hud med eksem

Du kan bidra till att lindra symptom på eksem och förnya din hud med speciella vårdande produkter. Fuktgivande hudvård kan återfukta torr hud och lindra eksem.

Välj produkter som innehåller Urea eller andra aktiva ingredienser och undvik produkter som innehåller irriterande ämnen, till exempel parfym. Ureaprodukter hjälper huden att reglera fuktbalansen. Urea lindrar även akut kliande orsakad av eksem. Crèmerna och lotionerna i serien Eucerin pH5 passar irriterad, kliande hud eftersom de stärker hudens skyddsbarriär och ökar fuktnivån. Du kan använda dem varje dag på mycket torr hud med lindriga symptom på eksem.

Produkterna i serien Eucerin AtoControl passar extra bra för att vårda extremt torr och irriterad hud, som man får av atopiskt eksem. Produkterna innehåller omega-6-fettsyror och Licochalcone A och bidrar till att återfukta och ge huden näring.

Information: Be alltid din hudspecialist om råd om du har symptom på eksem. Din hudspecialist kan ge dig råd om vidare behandling.

4. Undvik stress eksem 

Stress är en vanlig orsak till eksem. Var därför extra uppmärksam i vardagen för att försöka förbättra stressiga situationer och undvika saker som gör dig stressad. 
Det första steget är att ägna sig åt självreflektion. Vad är bra för dig? Vad gör dig stressad? Hur kan du hantera sådana situationer i framtiden? Kan du undvika sådana situationer helt och hållet? Eller finns det något sätt för dig att hantera dem bättre?

5. Hälsosam kost

En nyttig och balanserad kost med många färgglada grönsaker och mycket frukt är både trevligt, gott och hälsosamt. Ta dig tid att laga och äta maten – du kommer att njuta ännu mer av dina måltider! Glöm inte heller bort att dricka mycket vatten. Vätskor främjar hudens cellförnyelse och behövs för att hålla hudens fuktnivå i balans. 

Försök att undvika socker, vetemjöl och feta snacks och tillsatser. Se till att din mat inte är alltför kryddstark, eftersom det kan irritera huden ytterligare. Viktigast av allt, försök att komma på vilken mat som du brukar reagera på eller få allergier av. Ett allergitest utfört av en hudspecialist kan hjälpa dig att undvika dessa ämnen i framtiden. 

6. Behandla atopisk hud på vintern

På vintern blir inomhusluften torr av värmen och det kan göra att huden blir torrare. När huden blir torrare blir det lättare för föroreningar och allergener att tränga in i huden, och det kan förvärra atopiskt eksem eller leda till kliande köldeksem. Använd en luftfuktare på vintern, ge huden näring med lindrande oljebad och kom ihåg att sedan följa din dagliga hudvårdsrutin. Eucerin AtoControl Bath & Shower Oil passar till exempel perfekt till det. Den här produkten stärker hudens naturliga skyddsbarriär och skyddar den mot uttorkning. 

7. Svalka huden under sommaren

På sommaren kan istället värmen öka klådan och andra symptom på eksem. Använd tunna täcken på natten för att undvika att svettas för mycket. Fräscha upp huden med en svalkande dusch under varma sommardagar. Använd produkter som är speciellt framtagna för torr och hyperkänslig hud efter duschen och i din dagliga hudvårdsrutin. Eucerin AtoControl Lotion kan appliceras flera gånger per dag för att undvika utbrott.

8. Var noga med städningen

Huden påverkas i stor utsträckning av den omgivning du rör dig i och som du kommer i kontakt med. 

Här är några tips för ett allergifritt sovrum:

 • Använd kvalsterskydd på madrassen. 
 • Dammsug madrassen regelbundet. 
 • Tvätta sängkläderna varje vecka i minst 60 °C. 
 • Sov alltid i pyjamas och byt ut den regelbundet. 
 • Välj mjuka tyger för att undvika att huden irriteras. 
 • Kvalster älskar fukt, så se till att vädra täcket varje dag. 

9. Hälsosam livsstil

Om man lätt får eksem kan man inte bara leva hälsosamt då och då. Nya utbrott kan lätt komma igen. Du gör alltså dig själv och din hud en tjänst genom att ha en konsekvent daglig rutin, skippa dåliga vanor och se till att ha hälsosamma rutiner. 

 

Complete the routine

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.