Atopisk dermatit på kroppen – Känna igen och hantera uppblossat eksem

Visa mer

Atopisk dermatit är en kronisk hudsjukdom som blir allt vanligare i västvärlden. Den drabbar i första hand spädbarn och barn, så många som 10–20 % av världens barn, men 2–5 % av alla vuxna lider också av sjukdomen. Personer med sjukdomen har ständigt torr och lättirriterad hud som lätt blir infekterad eller inflammerad. Även om det inte finns något känt botemedel kan regelbunden hudvård, fristående eller i kombination med medicinsk behandling, lindra mycket av besvären.

Tecken Och Symptom

Vad är atopisk dermatit?

Atopisk dermatit, som även kallas atopiskt eksem, är en icke smittsam kronisk hudsjukdom som drabbar huden i ansiktet och på kroppen hos spädbarn, barn och vuxna. Antalet rapporterade fall av sjukdomen har ökat två- till trefalt under de senaste 30 åren. Även om det inte finns några kända orsaker finns det en bevisad koppling till astma och hösnuva.

1. Om hudens barriärfunktion är skadad tränger mikroorganismer lättare in. 2. Aktivering av immunceller, inflammation 3. Klåda

Personer som lider av sjukdomen har sämre fungerande hudbarriär och immunförsvar. Sjukdomen kännetecknas av två distinkta faser. I den inaktiva fasen (intervallet mellan två skov) är huden torr och lättirriterad och kan flagna. Detta torra eller mycket torra hudtillstånd kallas xeros. I den aktiva fasen (när eksemet är uppblossat) blir huden infekterad, inflammerad och kliar. Även om det inte finns något känt botemedel mot atopisk dermatit kan personer som lider av sjukdomen med hjälp av konsekvent hudvård förlänga den inaktiva fasen och minska antalet skov.

Under den aktiva fasen får den drabbade ofta eksem i ansiktet, hårbotten, på halsen, i dekolletaget, i knä- och armvecken samt på händerna, handlederna och fötterna. På barn och spädbarn drabbas andra områden.

Symptomen för atopisk dermatit varierar från person till person. Vissa personer lider av mycket svår klåda och inflammerad hud.
Huden blir emellanåt inflammerad och öm.

Eksemen gör att huden kliar och blir inflammerad, och den onda cirkeln med klåda leder till ytterligare infektion. Eftersom atopisk hud är torr och kliar, kliar sig förstås den drabbade. Det skadar hudens skyddsbarriär och utsätter de underliggande hudskikten för mikroorganismer och föroreningar i omgivningen.

"Skoven av sjukdomen måste hållas under kontroll med klådstillande, antiinflammatoriska och antibakteriella läkemedelsbehandlingar."

Atopisk dermatit på kroppen kan förvärras när det är varmt. Därför måste personer som lider av sjukdom ofta välja bort vissa textilier, exempelvis välja mjuk bomull framför ull och nylon. Den drabbade kan även lida av sömnbrist på grund av svettning och klåda.

Om du är osäker på dina symptom ska du rådfråga en hudläkare.

Orsaker Och Utlösande Faktorer

Möjliga orsaker och utlösande faktorer till atopisk dermatit

Hudläkarna har identifierat flera bakomliggande och bidragande faktorer.

Om en förälder har atopisk dermatit, astma eller hösnuva är det större sannolikhet att barnet drabbas av sjukdomen.
Det finns en koppling mellan levnadsmiljön och sannolikheten att utveckla atopisk dermatit. I mycket förorenade städer rapporteras fler fall av atopisk dermatit.

Exempelvis:

 • Det verkar finnas en genetisk koppling mellan atopisk dermatit, astma och hösnuva. Om en eller båda föräldrarna lider av något eller flera av dessa tillstånd ökar sannolikheten proportionellt för att barnet utvecklar atopisk dermatit. Om båda föräldrarna har atopisk dermatit är det 60–80 % sannolikhet att även barnet får sjukdomen.
 • Man har funnit en koppling mellan levnadsmiljön och risken att utveckla sjukdomen. Människor som bor i mycket förorenade storstäder eller i kalla klimat löper högre risk att drabbas. I en studie, som jämförde jamaicanska barn som levde i London med jamaicanska barn i Jamaica, fann man att det var dubbelt så många fall av sjukdomen var bland de Londonbaserade barnen.
 • Mödrar som föder barn sent i livet löper större risk att få ett barn med atopisk dermatit än yngre mödrar.

Ärftlig atopisk dermatit kännetecknas av en brist på naturliga fuktgivare, t.ex. aminosyror, och en störd omsättning av epidermala lipider.

Eksemen kan blossa upp av den atopiska hudcykeln där klådan skapar en ond cirkel av symptom och reaktioner.

Bidragande Faktorer

Andra bidragande faktorer

Vissa livsmedel, t.ex. nötter, kan utlösa symptomen för atopisk dermatit.
Försök att undvika material som inte andas och kläder i ull; sådana material kan utlösa symptomen. Klä dig gärna i bomull.

När huden drabbas av atopisk dermatit är det viktigt att svalka huden och se till att den inte blir irriterad. Förvärrande faktorer kan vara följande:

 • kläder som kroppen svettas i, t.ex. material som inte andas (nylon)
 • kläder som sticks mot irriterad hud, t.ex. ull
 • vissa livsmedel. Dessa varierar från person till person, men symptomen kan bland annat utlösas av mejeriprodukter, nötter och skaldjur.
 • alkohol
 • huskvalster, damm, pollen eller andra allergener
 • starka tvättmedel
 • formaldehyd
 • cigarett- och cigarrök
 • föroreningar.

Stress och sömnbrist kan också förvärra symptomen.

Läs mer om faktorer som påverkar huden.

Behandling

Lindring av besvären vid atopisk dermatit när eksemet blossat upp

Det finns för närvarande inget botemedel mot atopisk dermatit, men symptomen både i den aktiva och i den inaktiva fasen kan lindras med konsekvent, effektiv hudvård och lämplig medicinsk behandling. Även med den mest noggranna hudvårdsrutinen kan dock eksemet blossa upp, och personer som lider av sjukdomen måste hitta sätt att lindra besvären på.

Mjukgörande produkter

Eucerin AtoControl Acute Care Cream förbättrar hudens utseende avsevärt under sjukdomens aktiva fas.

Mjukgörande produkter (fuktcremer) håller huden smidig och återfuktad och minskar klåda som kan leda till att eksemet blossar upp. Dessa cremer, lotioner, bad- och duscholjor håller huden återfuktad och skyddar den från ytliga skador till följd av kliande.

Vanliga ingredienser i mjukgörande produkter:

 • Omega-6-fettsyror: Nattljusolja och druvkärneolja tillför stärkande näring till hudens naturliga skyddsbarriär och lugnar huden.
 • Licochalcone A (ett extrakt av lakritsrot). En naturlig antiinflammatorisk antioxidant som bidrar till att minska hudrodnad och dämpa inflammationen – unik för Beiersdorf.

Eucerins AtoControl Acute Care Cream har hudvårdande egenskaper som avsevärt förbättrar huden under sjukdomens aktiva fas.

Daglig personlig vård av atopisk dermatit på kroppen

Symptomen varierar från person till person, men det finns ett antal livsstilsförändringar som flera personer med atopisk dermatit uppger har hjälpt dem att hantera sjukdomen.

Lär dig att hantera stress, t.ex. med hjälp av yoga eller meditation. Stress kan utlösa symptomen för atopisk dermatit.
Försök att klappa huden torr efter duschen eftersom du kan irritera huden om du gnuggar den. Smörj därefter in huden med creme eller lotion.

Exempelvis:

 • Håll en sval rumstemperatur men inte kall. Svettning kan utlösa hudirritation och klåda.
 • Förvara cremer och salvor i kylskåpet eftersom kalla mjukgörande produkter ger ytterligare lindring av klådan.
 • För dagbok över vad du äter och dricker samt eventuella temperaturförändringar för att se hur det påverkar symptomen. 
 • Vissa semesterdestinationer anses mer gynnsamma för huden än andra. Några exempel är Nordsjön, Atlanten, Döda havet, Medelhavet och höga bergsområden. Extrem kyla bör dock undvikas.
 • Yoga och meditation kan förebygga stress – en av de faktorer som får eksemet att blossa upp. 
 • När huden kliar är det bättre att klappa på den än klia. Båda metoderna lugnar huden, men att klappa huden skadar inte hudens skyddsbarriär.  
 • Om den drabbade är ett barn ska du se till att barnets naglar hålls korta och släta för att minska skadorna när barnet kliar sig.
 • Använd bomullshandskar på natten för att undvika att du river dig på kroppen i sömnen.
 • Duscha i stället för att bada och håll temperaturen under 32 °C. Om du duschar alltför ofta kan huden torka ut. 
 • Klappa huden torr med handduken i stället för att gnugga och smörj därefter in huden med creme eller lotion.
 • Undvik mekanisk irritation från exempelvis hårda kroppsborstar eller skrubbhandskar. 

Om du är osäker på hur du ska hantera problemen ska du rådfråga en läkare eller hudläkare.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård

Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer

Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation

Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.