Att förstå atopisk dermatit – Vad orsakar eksem och hur ska jag ta hand om atopisk hud?

11 min läsning
Visa mer

Atopisk dermatit är en vanlig hudsjukdom under barndomen, men påverkar även många vuxna. Den förknippas ofta med torr, röd och kliande hud som förekommer i många kroppsdelar, som hårbotten och benen. Det och kan kraftigt påverka dem som lever med sjukdomen, både fysiskt och psykiskt. Det finns inget känt botemedel, men effektiv hudvård har visat sig kunna lindra symtomen och hålla huden lugn under längre tid.

Den här artikeln ger en allmän introduktion till atopisk dermatit. Den förklarar vad det är och hur det påverkar människor. Vi går igenom de möjliga orsakerna och vad som kan utlösa utbrott samt ger rekommendationer om hur man kan lugna dem, lindra symtom och ta hand om atopisk hud i vardagen.

 

Vad är atopisk eksem?

Torr, fjällande, kliande och irriterad hud

Atopisk dermatit kännetecknas av kliande hud

Atopisk dermatit (atopisk eksem) är en kronisk inflammatorisk och icke smittsam hudsjukdom som kännetecknas av torr, fjällande, kliande och irriterad hud som kan uppstå i både ansiktet och på kroppen.

Förekomsten av atopisk dermatit har ökat två till tre gånger i i-länderna sedan 1970-talet. Sjukdomen blir även allt vanligare i utvecklingsländerna. Atopisk dermatit förekommer oftast hos spädbarn och barn: ungefär 15–20 procent av barnen världen över beräknas lida av sjukdomen och runt 90 procent av dem upplever symtom under sina första fem år.

Den kan kvarstå upp i vuxen ålder och forskning antyder att de som har atopisk dermatit som barn kan utveckla andra, relaterade tillstånd såsom astma och allergisk snuva. Även personer som aldrig haft sjukdomen som barn kan utveckla den som vuxna: man uppskattar att var tolfte vuxen lider av atopisk dermatit.

Vilka symtom har atopisk dermatit?

Utslag kan uppstå var som helst på kroppen
Huden kan bli röd, torr och klia intensivt under ett utbrott

Torrhet, klåda och irritation är symtom på atopisk hud. Hos ljushyade personer brukar de drabbade hudområdena bli rödaktiga i färgen och ibland bruna. Hos mörkare hud blir den drabbade huden ljusare eller mörkare eftersom atopisk dermatit påverkar pigmenteringen.

Atopisk dermatit kan uppträda var som helst på kroppen men de vanligaste ställena är: ansiktet (även området runt ögonen), halsen och dekolletaget, hårbotten, arm- och knävecken (därför kallas det även böjveckseksem) samt händer och fötter. De drabbade områdena skiljer sig något beroende på ålder.

Läs mer i Atopisk dermatit och spädbarn, Atopisk dermatit och barn, Atopisk dermatit hos vuxna, Atopisk dermatit i ansiktet, Atopisk dermatit på ögonlocken, Atopisk dermatit på händerna,

Jag säger dermatit, du säger eksem
Orden är synonymer och betyder samma sak: de är samlade begrepp för inflammatoriska förändringar i huden. Som sådana kan de innefatta många olika dermatologiska sjukdomar. Atopiskt eksem och atopisk dermatit är alltså samma sak (atopisk betyder nedärvd känslighet mot vissa allergener).

Vilka är de olika stadierna för atopisk dermatit?

Atopisk hud karaktäriseras av två faser - akuta fasen och den icke-akuta fasen

Den akuta fasen
Är även känd som den ”aktiva fasen” och kallas ofta ”utbrott”. Det är när den atopiska huden är som mest irriterad:

 • Huden kliar måttligt till intensivt. Man kan uppleva en brännande känsla och den kan vara öm.
 • Huden kan se röd, torr och fjällig ut. Den kan vara ojämn eller svullen och kan blöda lite.

Den icke-akuta fasen
Mellan utbrotten finns perioder då den atopiska huden är lugnare och mindre irriterad. Den här icke-akuta fasen är också känd som den inaktiva, intervall- eller utbrottsfria fasen.

 • Huden känns ”mer normal” (dvs. symtomen är mindre irriterande)
 • Huden ser ut och känns torr till mycket torr och kan vara fjällig och klia något
 • Små, läkta sprickor (från tidigare utbrott) kan synas
 • Symtomen liknar dem hos torr hud (ett tillstånd snarare än en sjukdom och känt som xeros).

Du kan läsa mer om möjliga orsaker till utbrott samt hur man lugnar och tar hand om atopisk hud under ett utbrott i Att identifiera och hantera utbrott. Läs även artikeln Varför är huden torr och hur kan man behandla och motverka detta?.

atopic
De två faserna för atopisk dermatit

Längden på varje fas varierar kraftigt beroende på person och hudvården bör anpassas för att passa hudens olika behov under varje fas.

Det finns inget känt botemedel mot atopisk dermatit så det främsta målet när man tar hand om atopisk hud i vardagen är att förlänga den icke-akuta fasen. Under ett utbrott ligger fokus på att lugna symtomen så snabbt som möjligt. 

Eucerin AtoControl-serien har särskilt utvecklats för att ge huden den vård och omsorg den behöver under varje fas.

Kan atopisk dermatit påverka annat än huden?

Att leva med atopisk dermatit, i synnerhet under ett utbrott, kan vara påfrestande och man vet att det påverkar livskvaliteten kraftigt.

Atopisk dermatit kan förhindra en god nattsömn

Förutom de problem som orsakas av själva hudirritationen kan atopisk dermatit leda till fysiska och psykiska problem såsom sömnbrist, diskriminering, stress och en allmänt dålig självkänsla.

Därför begränsar ofta de drabbade sina dagliga liv genom att ändra kläder, vad de äter, den makeup de väljer och de aktiviteter de deltar i. Relationer kan också påverkas om den drabbade känner att hans/hennes attraktivitet minskar på grund av symtomen. Och när det är spädbarn och barn som lider av atopisk dermatit kan föräldrarna känna sig hjälplösa och få skuldkänslor.

Du kan läsa mer i Hur atopisk dermatit påverkar sömnen och livskvaliteten.

Vad orsakar atopisk dermatit?

Atopisk dermatit är kopplad till en försämrad funktion hos hudbarriären och ett bristande immunförsvar. 

1. En försvagad hudbarriär gör det lättare för mikroorganismer att tränga in 2. Immuncellerna aktiveras och huden blir inflammerad 3. Klåda

De yttersta hudlagren (epidermis) hos frisk hud består av hudceller (korneocyter) som är omringade av en lipidrik vävnad av kolesterol, fria fettsyror och ceramider. Du kan läsa mer i hudens struktur. I atopisk hud är lipidomsättningen onormal, vilket orsakar brist på ceramider och leder till vätskeförlust via huden. Den stora vätskeförlusten gör att huden torkar ut, vilket försämrar dess naturliga barriärfunktion.

Den försämrade barriärfunktionen i atopisk hud är också kopplad till en brist på filaggrin (en gen som ansvarar för utvecklingen av strukturerade proteiner som stärker hudens barriärfunktion). När hudens naturliga barriärfunktion försämras blir den mer mottaglig för irritation och infektion.

De drabbade har också en oregelbunden immunfunktion (känt som atopi) som gör huden mer reaktiv mot omgivningen och mottaglig för inflammation.

Varför får vissa atopisk dermatit och andra inte?

Astma är kopplad till atopisk dermatit
Atopisk dermatit kan utlösas och förvärras av föroreningar

Det finns en mängd teorier kring arv och miljö och varför vissa personer utvecklar atopisk dermatit och andra inte. De är bland annat:

Genetisk disposition
Det finns två större riskfaktorer för att utveckla atopisk dermatit: en genetisk defekt i filaggringenen (FLG) att det finns en atopisk sjukdomshistoria i familjen.

Barn kan ärva bristande filaggrin från drabbade föräldrar och dessa genetiska effekter är särskilt vanliga bland vita personer. Flera studier har visat att FLG-genen spelar en nyckelroll i hudens barriärfunktion och att mutationer av genen leder till förekomst av atopisk dermatit. När filaggrinmutationer finns är sjukdomen också allvarligare och mer ihållande.

Sjukdomen går i arv
Ungefär 70 procent av alla patienter med atopisk dermatit har atopisk sjukdom i familjen. Det finns en bevisad länk mellan atopiska sjukdomar: Atopisk dermatit, astma och hösnuva. Om en eller båda föräldrarna lider av ett av dessa tillstånd finns det en risk för att deras barn kommer att utveckla atopisk dermatit. Risken ökar proportionellt, så om båda föräldrarna har alla tre tillstånden ökar risken för att barnet ska ärva sjukdomen.

Klimat/föroreningar
Bor man i ett i-land, en stad (i synnerhet en med höga nivåer av föroreningar) eller ett kallt klimat verkar risken för atopisk dermatit öka. Det finns en del intressant forskning om kopplingen mellan atopisk dermatit och klimatet som du kan läsa mer om i Atopisk dermatit och barn.

Bakterien Staphylococcus aureus

Symtomen på atopisk dermatit är också det som utlöser den. Eftersom huden är torr och kliar, river sig de drabbade. Rivandet skadar hudens skyddsbarriär och en bakterie som kallas staphylococcus aureus kan föröka sig och infektera huden. Den här infektionen orsakar inflammation och klåda, vilket förvärrar tillståndet och gör huden ännu mer irriterad och kliande: en ond cirkel som kallas den atopiska hudcykeln.

Cykeln För Hudklåda

atopic
Den atopiska hudcykeln

Vad kan utlösa en reaktion hos atopisk hud?

Stress kan orsaka atopisk dermatit
Sträva och syntetiska tyger kan förvärra symtomen

Det finns en mängd externa utlösare som kan reta atopisk dermatit och göra symtomen värre. De varierar från person till person men kan bland annat vara:

 • klimat och föroreningar
 • svett
 • stress
 • allergier
 • cigarettrök 
 • sträva eller täta textilier: t.ex. ull och nylon
 • nickel – en metall som finns i klockor och smycken
 • kemikalier i bland annat tvättmedel
 • solen: vissa tycker att solen utlöser symtom, andra tycker att den förbättrar hudens tillstånd

Läs mer i Att identifiera och hantera utbrott och faktorer som påverkar huden

Hur man tar hand om hud med atopisk dermatit

En bra hudvårdsrutin med produkter som är särskilt utvecklade för atopisk hud bidrar till att lindra symtomen på atopisk dermatit och ge din egen eller ditt barns hud de bästa förutsättningarna för att hålla sig lugn längre. 

Effektiv fukt från mjukgörande produkter

Håll atopisk hud fuktad för att stärka dess barriärfunktion
Mjukgörande produkter bidrar till att lindra symtomen på atopisk dermatit

Fukt är avgörande för atopisk hud att återställa hudens naturliga skyddsbarriär genom att ge den den fukt den behöver. Genom att använda fuktcremer (även kallade mjukgörande produkter) varje dag kan man förebygga eller skjuta upp utbrott så länge som möjligt. Detta kallas grundläggande vård. Leta efter mjukgörande produkter som innehåller bevisat aktiva ingredienser som:

 • Licochalcone A: ett extrakt från lakritsroten som lugnar huden och minskar rodnad
 • Ceramider: som stärker hudens skyddsbarriär
 • Omega-3 och omega-6: nattljusolja, druvkärnolja och Glycine Soja Oil innehåller stora mängder av dessa essentiella fettsyror som lugnar och ger huden näring samtidigt som de återställer hudens skyddsbarriär.

Ingredienserna är en del av den aktiva sammansättningen i Eucerin AtoControl-serien med produkter som särskilt har utvecklats för att ta hand om atopisk hud.

Mjukgörande produkter kan även hjälpa till att lugna huden under utbrott. Du kan läsa mer i Att identifiera och hantera utbrott.

Varsam men noggrann rengöring

Rengöringen är det viktiga första steget när man tar hand om atopisk hud. Använd mild men effektiv rengöring som särskilt har tagits fram för att vara mild mot atopisk hud. Prova Eucerin AtoControl Bath and Shower Oil till kroppen och Eucerin UltraSENSITIVE Cleansing Lotion till ansiktet.

Du kan läsa mer om hur du ger atopisk hud den vård den behöver i hur man sköter om vuxen atopisk hud och hur man sköter om ung atopisk hud.

Hur kan jag minska riskerna för utbrott av atopisk dermatit?

Eftersom det inte finns något känt botemedel mot atopisk dermatit är det bästa sättet att ta hand om huden att göra allt du kan för att minska riskerna för utbrott. Här är några av de saker som andra tycker kan hjälpa:

 • Var försiktig när du tvättar huden
  Att ofta tvätta huden i vatten som är för varmt kan skada hudens skyddsbarriär och få den att torka ut. Hårda svampar och massageborstar kan också stressa atopisk hud. 

 • Inte för varmt vatten
  Försök att tvätta huden i ljummet vatten, begränsa tiden i badet, duscha hellre än bada och klappa huden torr istället för att gnugga den. Duscha snabbt så snart du kan efter träning för att kyla ner kroppen och få bort svetten – värme och svett kan orsaka utbrott hos en del personer.  Om ditt arbete innebär att du ständigt måste tvätta händerna eller att de är utsatta för starka kemikalier ska du försöka begränsa exponeringen. 

 • Håll dig sval
  Sänk rumstemperaturen och luftfuktigheten och semestra i svala eller medelvarma klimat. Det bidrar till att minska mängden svett, som kan orsaka irritation och klåda. 

 • Använda solskydd
  Atopisk hud är redan torr och solen torkar ut den ytterligare. Begränsa den tid du är i solen, undvik de timmar då solen är som starkast, använd skyddande kläder och smörj in dig med en lämplig solskyddsfaktor. 

 • Bär mjuka, luftiga kläder
  Försök att undvika sträva och syntetiska tyger närmast huden: Även ull kan ge klåda hos vissa. Vissa tvättmedel kan också trigga igång atopisk hud, så välj allergivänliga alternativ för att hjälpa känslig hud.

 • Bär bomullsvantar på natten
  Symptomen blir bara värre om man river sig, så om du eller ditt barn gärna river kan bomullsvantar hjälpa till att minska skadorna på huden. 

 • Makeup för torr och känslig hud
  Välj produkter som särskilt har tagits fram för torr och känslig hud för att minska riskerna för irritation.

 • Försök att minska stress
  Avslappningsövningar som yoga och meditation kan bidra till att minska den stress som ofta anges som en utlösare för atopisk hud, i synnerhet hos kvinnor. 

 • Ät bra kost
  Vi är alla olika, men en del tycker att vissa livsmedel och drycker triggar igång deras symtom och bland dessa nämns ofta mjölk, ägg, nötter, skaldjur och alkohol. Prova att föra matdagbok för att se om det är något som kan vara orsaken till att din eller ditt barns hud får ett utbrott, men gör inga större förändringar i kosten för spädbarn och barn innan du diskuterat dem med en läkare. 

 • Sluta röka
  Cigarettrök kan förvärra symtomen på atopisk dermatit.

Om symptomen kvarstår eller om din eller ditt barns hud på något sätt besvärar eller oroar dig ska du kontakta läkare.

Du kan läsa mer om många av dem i faktorer som påverkar huden. Du kan läsa mer i Atopisk dermatit och händer och Solens effekter på känslig hud.

Relaterade artiklar

Produkter som kan intressera dig

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.