Cortisone cream for eczema

Vad är kortison och hur fungerar det på atopisk dermatit?

Kortison har använts för att behandla atopisk dermatit i årtionden och dess effekter och biverkningar har undersökts noggrant. Många av dem som lider av atopisk dermatit har upptäckt att det effektivt lindrar symtomen.

Läs Vad orsakar eksem och hur ska jag ta hand om atopisk hud?

Våra bästa produktval för atopisk dermatit

Vad är kortison?

Våra adrenalinkörtlar frigör olika hormoner, bland annat kortisol (kallas även hydrokortison) och kortikosteron. De tillhör en grupp av kroppens egna steroidhormoner som kallas glukokortikoider och är involverade i en mängd olika fysiologiska processer som exempelvis reglering av inflammation. Farmaceutiska derivat från dessa naturliga glukokortikoider är bland annat dexametason, fludrokortison, prednison, prednisolon och triamcinolon och de är olika starka. Eftersom alla glukokortikoider har en liknande effekt faller de under den gemensamma beteckningen ”kortison”.

Kroppens egna glukokortikoider utgör en viktig del av människans ämnesomsättning och påverkar bland annat skelett och muskler, mineral- och vätskebalansen samt vårt immunförsvar.

Konstgjort framställda glukokortikoider används i receptpliktiga och receptfria läkemedel för att behandla atopisk dermatit samt en mängd andra hudsjukdomar såsom eksem och psoriasis.

Kortison används ofta för att lugna huden under ett utbrott
Kortison används ofta för att lugna huden under ett utbrott

Hur hjälper kortison atopisk hud?

Kortison används som ett antiinflammatoriskt medel och är en aktiv ingrediens i läkemedel i form av geler, cremer och salvor, och har olika styrka och längd på effekten. Det finns även tillgängligt flytande och i tablettform som kan intas oralt.

Används det under den nödvändiga tiden kan sammansättningar med kortison vara ett effektivt botemedel mot symtomen på atopisk dermatit. Kortison dämpar överreaktionen i immunförsvaret och lindrar inflammationen i huden. Klådan avtar därmed. Men kortison är inte lämpligt att använda som en långsiktig lösning på atopisk dermatit

Vilka är de eventuella biverkningarna av kortison?

Använder man kortison under en längre period kan huden bli tunnare (kallas atrofi), vilket gör den känsligare. Risken för atrofi ökar om kortisonet används i höga doser (vilket ofta är fallet då kortison intas oralt).

Därför är det viktigt att använda kortison med försiktighet och alltid följa läkarens rekommendationer.

info

Obs! Om du tänker använda kortisonpreparat bör du först tala med en läkare.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera