Vad är kortison – Och hur fungerar det på atopisk dermatit?

2 min läsning
Visa mer

Kortison har använts för att behandla atopisk dermatit i årtionden och dess effekter och biverkningar har undersökts noggrant. Många av dem som lider av atopisk dermatit har upptäckt att det effektivt lindrar symtomen.

Läs Vad orsakar eksem och hur ska jag ta hand om atopisk hud?

Vad är kortison?

Kortison används ofta för att lugna huden under ett utbrott
Kortison används ofta för att lugna huden under ett utbrott

Våra adrenalinkörtlar frigör olika hormoner, bland annat kortisol (kallas även hydrokortison) och kortikosteron. De tillhör en grupp av kroppens egna steroidhormoner som kallas glukokortikoider och är involverade i en mängd olika fysiologiska processer som exempelvis reglering av inflammation. Farmaceutiska derivat från dessa naturliga glukokortikoider är bland annat dexametason, fludrokortison, prednison, prednisolon och triamcinolon och de är olika starka. Eftersom alla glukokortikoider har en liknande effekt faller de under den gemensamma beteckningen ”kortison”.

Kroppens egna glukokortikoider utgör en viktig del av människans ämnesomsättning och påverkar bland annat skelett och muskler, mineral- och vätskebalansen samt vårt immunförsvar.

Konstgjort framställda glukokortikoider används i receptpliktiga och receptfria läkemedel för att behandla atopisk dermatit samt en mängd andra hudsjukdomar såsom eksem och psoriasis.


Hur hjälper kortison atopisk hud?

Kortison används som ett antiinflammatoriskt medel och är en aktiv ingrediens i läkemedel i form av geler, cremer och salvor, och har olika styrka och längd på effekten. Det finns även tillgängligt flytande och i tablettform som kan intas oralt.

Används det under den nödvändiga tiden kan sammansättningar med kortison vara ett effektivt botemedel mot symtomen på atopisk dermatit. Kortison dämpar överreaktionen i immunförsvaret och lindrar inflammationen i huden. Klådan avtar därmed. Men kortison är inte lämpligt att använda som en långsiktig lösning på atopisk dermatit

Vilka är de eventuella biverkningarna av kortison?

Använder man kortison under en längre period kan huden bli tunnare (kallas atrofi), vilket gör den känsligare. Risken för atrofi ökar om kortisonet används i höga doser (vilket ofta är fallet då kortison intas oralt).

Därför är det viktigt att använda kortison med försiktighet och alltid följa läkarens rekommendationer.

Obs! Om du tänker använda kortisonpreparat bör du först tala med en läkare.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig