Vad får atopisk hud att få ett utbrott – Och hur kan jag minska symptomen?

7 min läsning
Visa mer
Att leva med atopisk dermatit kan vara väldigt jobbigt, speciellt under en uppblossning när symtomen är som värst. Denna artikel tittar på vad vi menar med en uppblossning och förklarar skillnaden mellan tre olika faser av atopisk hud. Den förklarar de faktorer som troligast triggar igång ett utbrott och ger informerade förslag på hur du kan lugna och ta hand om huden när den är som mest irriterad.

Vad är ett atopisk eksem utbrott?

Akuta/aktiva fasen

Ett utbrott kan uppträda var som helst på kroppen
Huden kliar, är röd och inflammerad under ett utbrott
Atopisk dermatit har tre distinktiva faser. Den akuta fasen, den subakuta fasen och den kroniska fasen/uppblossningsfasen. Ett utbrott av atopiskt eksem kallas också den “aktiva fasen” av sjukdomen och symtomen inkluderar:

 • Kliande eller intensivt kliande hud
  Den kan även vara öm och en del personer upplever en brännande känsla.
 • Ett utslag som är torrt, rött och flagande
  Den kan vara ojämn eller svullen och kan blöda lite.
 • Blåsor
  Områden som är drabbade av atopisk dermatit kan ofta utveckla blåsor som kallas vesiklar. Dessa kan också leda till ytterligare smärta och svullnad.

Uppblossningsfasen är den allvarligaste av faserna av atopisk dermatit. Den kan även kallas den kroniska fasen. Uppblossning kan ske vart som helst på kroppen, men de utslag som är vanligast är i ansiktet och hårbotten eller på dekolletaget, händerna, handlederna, knän och i armveck. Symtomen kan också variera beroende på ålder.

 

Uppblossning av atopiskt eksem jämfört med icke-akuta faser

Utbrottsfasen är helt klart den mest plågsamma fasen och kan påverka de drabbade både fysiskt och psykiskt. 

Längden på utbrotten varierar från person till person och tack och lov finns det saker du kan göra för att lugna huden under ett utbrott samt även minska styrkan hos utbrotten och förlänga perioderna mellan dem. Perioden mellan utbrotten kallas den icke-akuta fasen och du kan läsa mer om den i Att förstå atopisk dermatit.

Mer att läsa: Hur atopisk dermatit påverkar sömnen och livskvaliteten

atopic
Faserna för atopisk dermatit

Vanliga områden för uppblossning av atopisk dermatit

Atopiska eksem kan uppstå på många olika delar av kroppen, men de vanligaste uppstår i form av:

Vad orsakar eller triggar igång ett utbrott av atopisk dermatit?

Atopisk dermatit är en inflammatorisk torr hudsjukdom. Atopisk dermatit ärvs till stor del och är kopplad till en försämrad funktion hos hudbarriären och ett försvagat immunförsvar. Irriterande ämnen och allergener i omgivningen kan trigga igång en reaktion hos dem som redan har anlag för atopisk dermatit.  

På grund av den försvagade hudbarriären kämpar den atopiska huden för att hålla kvar viktig fukt och lipider. Den torkar ut ännu mer och får ännu sämre förmåga att skydda sig mot påverkan utifrån. Huden blir lätt irriterad och får infektioner, och eftersom personer med atopisk hud redan har ett försvagat immunförsvar har de sämre förmåga att bekämpa dessa irriterande ämnen och är mer benägna att få allergiska reaktioner.

Du kan läsa mer om orsakerna i Att förstå atopisk dermatit

Faktorer som kan orsaka ett utbrott av atopisk dermatit

Föroreningar kan trigga igång ett utbrott av atopisk dermatit
Allergier kan trigga igång ett utbrott
Det finns många olika, både interna och externa, faktorer som kan orsaka ett utbrott av atopisk dermatit på huden, dessa inkluderar:

 • Klimat och föroreningar
  Temperaturförändringar, varma och fuktiga klimat och luftföroreningar som finns i städer är sådant som förvärrar tillståndet.
 • Svett
  Svett kan irritera hudens yta och orsaka klåda och irritation.
 • Stress
  Drabbade säger ofta att huden lättare får utbrott när de är stressade. Och ju mer huden kliar, desto mer ökar stressen så klart.
 • Cigarettrök
  Både rökning och passiv rökning kan förvärra symtomen

 • Tyger
  Syntetiska tyger som inte andas, såsom nylon och Lycra, kan irritera huden. Det kan även ull som kliar.

 • Smycken
  Klockor och smycken innehåller ofta nickel. När man bär dem ofta kan svett oxidera nickel och orsaka en reaktion.

 • Kemikalier
  Innehållet i vissa makeup- och solskyddsprodukter kan orsaka utbrott. Starka rengöringsmedel, vissa tvättmedel och cigarettrök kan också aktivera atopisk hud.

 • Sol
  En del personer säger att solen lindrar deras symtom, medan andra tycker att den kan utlösa utbrott och göra huden sämre. 

 • Allergier
  Kvalster, pollen och/eller damm kan sätta igång ett utbrott. Den eventuella kopplingen mellan kosten och atopisk dermatit är kontroversiell, men vissa personer säger att viss typ av mat och dryck gör huden sämre. De vanligaste allergena livsmedlen är ägg, mjölk, jordnötter, vete, soja, trädnötter, skaldjur och fisk.

Du kan läsa mer om kopplingarna mellan atopisk dermatit och astma och hösnuva i Att förstå atopisk dermatit

Du kan läsa mer om många av dessa i faktorer som påverkar huden.

Kan stress orsaka eksem?

Stress påverkar funktionen hos både interna och externa organ. Stress kan vara bra för kroppen i små doser, men överdriven stress är känt att orsaka utbrott av eller förvärra befintliga hudproblem så som utslag, akne eller eksem.

Uppblossning av eksem på grund av stress orsakas av att kroppen producerar mer kortisol vilket dämpar hudens immunförsvar och orsakar en inflammatorisk reaktion i huden. Det är vanligt att eksem på stresseksem uppstår på bröstet, händerna eller i ansiktet.

Även om man blir av med den stress man en gång haft betyder det inte att eksemen som uppstått försvinner helt, men symptomen på stresseksem kommer börja minska.

Symtomen som kan orsaka eller förvärra ett utbrott

Symptomen på atopisk dermatit kan också sätta igång och/eller förvärra ett utbrott. Eftersom huden är torr och kliar, river sig de drabbade. Rivandet skadar hudens skyddsbarriär och en bakterie som kallas staphylococcus aureus kan föröka sig och infektera huden. Den här infektionen orsakar inflammation och klåda, vilket förvärrar tillståndet och gör huden ännu mer irriterad och kliande: en ond cirkel som kallas den atopiska hudcykeln. 

Cykeln För Hudklåda

atopic
Den atopiska hudcykeln

Psykologiska faktorer som kan orsaka och/eller förvärra ett utbrot

Utbrott av atopisk dermatit kan vara väldigt stressande
Utbrott av atopisk dermatit kan ha en betydande påverkan på livskvaliteten. Förutom klådan och obehaget i huden upplever de drabbade sömnbrist, diskriminering, stress och låg självkänsla. 

Trots att atopisk dermatit inte smittar påverkar den även familjen och vårdgivare – relationer påverkas av den konstanta klådan, sömnlösa nätter och låg självkänsla hos de drabbade, och föräldrarna till drabbade spädbarn och barn känner ofta dåligt samvete och hjälplöshet.

Du kan läsa mer i Hur atopisk dermatit påverkar sömnen och livskvaliteten samt få veta mer om vilken påverkan det har på olika åldersgrupper i Atopisk dermatit hos spädbarn och barn och Atopisk dermatit hos vuxna.

Hur kan jag förhindra eller minska utbrott?

Tyvärr finns inget botemedel för atopisk dermatit, men det finns mycket du kan göra för att ta hand om din eller ditt barns atopiska hud och hjälpa till att minska och lindra symtomen:

Minska och lindra symtomen

Eucerin AtoControl Acute Care Cream lugnar huden under ett utbrott
Forskning visar att medicinsk behandling kan förbättra livskvaliteten så prata med din läkare för att se vilka behandlingar som skulle kunna vara bäst för din hud. Alternativen kan vara:

 • En steroid såsom hydrokortisoncreme 1%
 • En starkare creme eller salva
 • Bandage och våta omslag 
 • Fototerapi (ultraviolett ljus för att minska inflammationen)
 • Orala kortikosteroider och eventuellt antibiotika för att förhindra att huden blir infekterad
 • Antihistaminer för att minska svår klåda

Undvik potentiella utlösande orsaker

Prata med din läkare om hur du bäst tar hand om ett eksemutbrott
Att identifiera och undvika potentiella utlösande orsaker är ett annat viktigt steg för att skjuta upp och minska symtomen. Om ditt spädbarn eller barn lider av den här sjukdomen ger Atopisk dermatit hos spädbarn och barn dig råd om de utlösande orsaker som oftast kopplas till små barn och hur man undviker dem.

Du kan läsa om potentiella utlösande orsaker till atopisk dermatit och hur man undviker dem i Att förstå atopisk dermatit

Regelbunden och lämplig hudvård kan också förbättra hudens tillstånd, ge en bättre sömn och förbättra livskvaliteten.

En icke-medicinsk produkt som Eucerin AtoControl Acute Care Creme kan användas tillsammans med en medicinsk produkt för att lugna huden under ett utbrott och har visat sig förbättra sömnen och livskvaliteten betydligt när den används tillsammans med Eucerin AtoControl Lotion.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig