Klåda är en pirrande känsla som gör att vi vill klia på stället där det förekommer. Känslan finns oftast på en viss plats (t.ex. kliande på specifika ställen som benen) men kan även vara mer generell (över hela kroppen).
Vad är klåda och hur utvecklas det?
Klåda är en pirrande känsla som gör att vi vill klia på stället där det förekommer. Känslan finns oftast på en viss plats (t.ex. på en viss del av kroppen som exempelvis vaderna) men kan även vara generell (dvs. över hela kroppen).
När något irriterar huden stör det hudens skyddsbarriär. Cellerna utsöndrar histamin och hudens receptorer skickar ett budskap till hjärnan att vi ska klia oss.
När huden är torr har dess skyddsbarriär inte den fukt och de lipider den behöver för att fungera effektivt och den blir känsligare för störningar utifrån som kan leda till klåda.
Vad händer när vi kliar?
När huden är torr och man upplever klåda, känner man som oftast ett behov att klia. Det är en obehaglig känsla med konstanta signaler till hjärnan där svaret är att klia och riva upp huden. Att ge efter till dessa signaler och klia skadar hudens skyddande barriär och en bakterie känd som staphylococcus aureus kan öka och infektera huden.
Kliandet är en naturlig reaktion och kan ge en tillfällig lättnad, men frekvent kliande kan förvärra klådan ytterligare. Kliande kan skada huden och göra så att den blir tjockare och skicka fler meddelanden till hjärnan om att vi ska klia mer – och så sätter klådcykeln igång.
Bakterier bidrar till inflammationer och klåda, vilket förvärrar hudens tillstånd. Av den anledningen är det viktigt att ta hand om kliande hud tidigt.
Varför upplever jag klåda på min hud?
Klåda kan utlösas av flera olika sorters stimuli – kemiska, fysiska och psykologiska. Huden är väldigt känslig och till och med ett hårstrå eller en etikett kan göra så att det skickas signaler att något kliar.
Torr hud på händerna kliar ofta och det finns en rad orsaker, både inifrån och utifrån, som kan göra att huden blir torr och därför kliar.
Interna och externa faktorer till klådan


Interna faktorer
- Ärftlighet
- Hormonella variationer
- Hudens åldrande: huden blir torrare när vi blir äldre
- Sjukdomar: torr och kliande hud är symtom på flera olika sjukdomar, bl.a. atopisk dermatit, psoriasis och diabetes. Klåda som orsakas av ett hudproblem kan leda till andra symptom såsom upphöjningar, blåsor, blemmor, fjällande hud, utslag eller färgskillnader.
Externa faktorer
- Klimat och miljö: torrt väder, centralvärme och luftkonditionering kan förvärra torrhet
- Solbränna
- Vissa läkemedel
- Alltför mycket tvättande med vatten som är för varmt
- Aggressiva rengöringsmedel och tvättmedel
- Kost
Vad är andra orsaker till kliande utslag på kroppen?
Det finns så klart många faktorer som kan orsaka klåda som inte har att göra med torrhet eller hudsjukdomar men som också stör hudens skyddsbarriär. De kan vara:

Störande faktorer för huden:
- Allergiska reaktioner
- Insektsbett
- Giftiga växter (som t.ex. giftsumak)
- Rakning
I vissa fall kan regelbunden klåda vara ett tecken på allvarligare tillstånd såsom cancer (i synnerhet lymfom och leukemi). Om du upplever regelbunden klåda och obehag är det viktigt att du talar med en läkare så snart som möjligt för att få en professionell diagnos.
Kan stress bidra till kliande?
Ja, emotionell stress kan påverka ditt nervsystem och ge sensoriska symptom som liknar klåda. Vår kropp reagerar på stressiga situationen genom att öka produktionen av stresshormon som kortisol och adrenalin. En överproduktion av kortisol kan dämpa immunförsvaret men utlösa en inflammatorisk reaktion i huden. Personer med atopisk dermatit eller psoriasis är särskilt mottagliga för denna typen av inflammatorisk reaktion.
Att minska stressen i ditt liv kanske inte tar bort stressrelaterad klåda helt och hållet, men dessa tips kanske kan minska symptomen:
- Identifiera de huvudsakliga anledningarna till din stress och se på hur du kan hantera dessa i framtiden.
- Träna regelbundet och se till att du får frisk luft.
- Sikta på att sova minst 8 timmar per natt
- Håll en hälsosam diet och drick minst 2 liter vatten varje dag.
- Stänga ned jobbet när du är klar och fokusera på återhämtning, gör saker som gör dig glad
Vanliga orsaker till klåda
Klåda på kroppen
Klåda kan uppstå över hela kroppen. Klåda på kroppen är ofta ett resultat av en inflammation eller irritation på huden. Det kan ofta kopplas till utslag, eksem eller andra symptom i huden.
Varför upplever jag klåda på kroppen?
- Ansamling av döda hudceller
- Torr hud på grund av väderomslag
- Infektion
- Inflammation
- Eksem
Utöver dessa, kan till exempel insektsbett leda till klåda överallt på kroppen.
Symptom som kopplas till ett kliande utslag på kroppen kan bestå av:
- Torr eller sprucken hud
- Rodnad
- Blåsor
- Knölar och röda prickar
- Förhårdnad eller fjällig hud
Klåda på benen
Det finns både inre och yttre orsaker till varför du lider av allmän klåda eller kliande utslag på benen. Eksem är en av de vanligaste orsakerna till klåda på benen.
- Underbenseksem
Underbenseksem är ett resultat av kroniskt bensår. Denna typ av eksem uppstår uteslutande på underbenen när vätska har samlats i benen. Det drabbar ofta män och kvinnor över 60 år. - Kontakteksem
Kontakteksem kan bero på irritation eller allergi. Det betyder att det orsakas av antingen externa miljöfaktorer som irriterar huden, eller allergener. Kontakteksem uppstår oftast efter. - Atopiskt eksem
Atopiskt eksem är en typ av eksem som är ärftligt. Det är en av de “atopiska” sjukdomarna tillsammans med pollenallergi och astma. Atopiskt eksem benämns ofta som barneksem, när barnet är äldre än 2 år, kan det ofta uppstå i knäveck eller runt anklar (och handleder och armbågar). - Numellärt eksem
Numellärt eksem eller myntformade eksem visar sig som runda utslag som uppstår på benen, de kan dock sprida sig till andra delar och orsaka klåda på kroppen. Detta eksem följs ofta av kraftig klåda och är oftast infekterade med bakterier. - En orsak till kliande fotsulor kan vara ett av många symptom av en leversjukdom.
Hur ska jag ta hand om hud som kliar?
Kliande hud mår bra av regelbunden och konsekvent hudvård med produkter som särskilt tagits fram för att tackla orsakerna till klådan samt ge omedelbar och långvarig symtomlättnad.
För hud med tendens till eksem kan det vara bra att använda produkter som innehåller t.ex.:
- Lichochalcone A (lakritsrotextrakt): en kraftigt antiinflammatorisk kräm som lugnar kliande hud och minskar rodnad
Omega-6-oljor: Naturliga oljor som nattljusolja och druvkärnolja är rika på fettsyror och hjälper till att stabilisera hudens skyddsbarriär och minska fuktförlusten. - Menthoxypropanediol: ett mentolderivat. Den minskar den kliande känslan i huden genom att aktivera nervfiberändarnas kylande receptorer
Vad kan jag göra för att minska eller förebygga kliande hud?



Topikala behandlingar och hudvård med särskilda sammansättningar hjälper, men det finns andra saker du kan göra (och saker att undvika) för att minska och i vissa fall förebygga kliande hud.
Det första kan låta självklart men är väldigt viktigt: klia inte! Kliandet förstärker bara klådan och är kontraproduktivt. Kliar man mycket kan man skada huden och orsaka små sår som kan bli infekterade. När klådan är besvärlig kan du försöka kyla ner de irriterade områdena med en fuktig kompress och/eller försiktigt massera det kliande hudområdet.
Andra åtgärder som kan förebygga eller minska kliande hud är:
- På vintern: använd luftfuktare inomhus för att förhindra att luften blir torr och skydda huden mot uttorkande, narig vind när du är utomhus.
- På sommaren: undvik lång exponering för värme och fukt.
- Undvik för varma duschar och bad. Varmt vatten kan torka ut din hud och bidra till kliande. Använd därför ljummet vatten istället och försöka begränsa antalet bad du tar. Efter bad i bassänger, tvätta av klor och återfukta efter torkning.
- Använd bekväma kläder som andas. Undvik syntetfibrer och stickig ull.
- Tvätta nya kläder och handdukar innan du använder dem.
- Använd milt, parfymfritt tvättmedel och undvik mjukmedel och blekningsprodukter.
- Använd tvålfria rengöringsprodukter och hypoallergena sminkprodukter.
- Klipp naglarna korta och bär bomullshandskar på natten för att skydda huden om du kliar.
- Använd dig av avslappningstekniker för att minska ilska och stress.
- Drick mycket vatten för att förhindra att huden torkar ut.
- Ta bort damm och håll ditt hus rent.
- Om ditt spädbarn eller barn kliar mycket, prova vantar för att motverka detta.
När bör du kontakt en läkare eller hudläkare?
Om du upplever andra symptom än dina kliande utslag och anar att du har en annan sjukdom bör du kontakt din allmänläkare eller hudläkare. Några symptom man kan uppleva som signalerar att man bör kontakt sjukvården kan vara:
- Missfärgning runt det kliande utslaget
- Kliande som håller i sig längre än 2 veckor
- Kliande i halsen
- Svårigheter att andas
- Kraftig svullnad i huden
- Feber 38°C eller högre
- Yrsel
- Kraftig huvudvärk eller nacksmärtor
- Ihållande kräkningar eller diarre
Våra kärnvärden

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.