Kvinna som applicerar kräm på benet.

Xerosis (torr hud) Symtom, orsaker och behandling

De flesta människor har haft xeros, eller torr hud, vid något tillfälle i livet. Vid svåra symtom kan tillståndet påverka både det fysiska och psykiska välbefinnandet. Det är viktigt att följa en lämplig hudvårdsrutin som inte förvärrar tillståndet och som ger adekvat vård och återfuktning för att hantera symtomen av xeros. Om du känner till de olika orsakerna till tillståndet och vet hur det behandlas kan du anpassa hudvårdsrutinen efter dina behov och göra den mer effektiv.

Vad är xeros?

Xeros är det medicinska namnet för torr hud. Det kommer från grekiskans ”xero” som betyder ”torr” och ”osis” som betyder ”sjukdom” eller ”medicinskt tillstånd”. Det orsakas av vattenbrist i huden, som i sin tur kan bero på åldrande (senil xeros) eller underliggande sjukdomar som diabetes. Följden är torr, grov eller stram hud som kan försämras och bli ännu grövre, till och med fjällig och flagande.

 

 

Om du är osäker på din huds tillstånd är det viktigt att du kontaktar en hudläkare.

Hudens förmåga att reglera återfuktningen eller vattemkoncentrationen i de övre hudlagren beror på tre faktorer som verkar på olika djup i huden:

 • I de övre hudlagren tas stora mängderfukt upp och binds till flera fuktbindande molekyler som karbamid, laktat, pyrrolidinkarboxylsyra, salter och aminosyror.
 • Hudens egna barriärlipider (t.ex. ceramid 3) är mycket viktiga för att minska fuktförlusten till följd av avdunstning.
 • I de djupare hudlagren transporterar hudens eget livsviktiga återfuktningssystem fukt mot hudytan genom aquaporinkanaler.

Läs mer i Torr hud i allmänhet

Detta känsliga system fungerar effektivt och anpassar sig efter hudens återfuktningsbehov genom att hålla en lämplig fuktkoncentration i en miljö som ständigt förändras. Flera inre (endogena) och yttre (exogena) faktorer kan dock störa detta system och leda till torr hud. Symtomens svårighetsgrad beror på en rad sammansatta faktorer.

Närbild av torr hud
I torr hud kan inte fukthalten justeras.
Närbild av torr hud
Inre och yttre faktorer kan rubba hudens återfuktningsförmåga.

Xeros – tecken och symtom

Xeros är ett vanligt tillstånd som drabbar miljoner människor, antingen kroniskt eller akut. På samma sätt som flera faktorer stimulerar hudens återfuktning kan brist på fukt i huden yttra sig på flera olika sätt. Torr hud uppvisar oftast bara några av dessa symtom medan mycket torr hud vanligen har samtliga av symtomen till någon grad:

 • Stramhet uppstår när huden förlorar sin elasticitet till följd av uttorkning. Huden blir mindre flexibel när den är uttorkad och minskar i volym när det är brist på fukt.
 • Grovhet orsakas även av torrhet som leder till ökad celldöd i de övre hudlagren och ger ett tjockare lager av döda hudceller vid hudens yta.
 • Fjällig hud påminner om grov hud med skillnaden att det övre hudskiktet, eller stratum corneum, är torrt och stramt.
 • Flagande hud uppstår när flagor av torr hud lossnar. Ibland lossnar den bara som fint mjäll.
 • Klåda är en annan följd av torr hud och en impulsiv reaktion på obehag som orsakas av stram hud med nedsatt funktion.
 • Känslighet beror på att torr hud inte kan förhindra irriterande ämnen som mycket varmt vatten, parfymer och kemikalier från att tränga in i huden. Känslig hud beror dock inte alltid på torrhet.

Torr hud kan uppträda var som helst på kroppen men är i de flesta fall begränsad till vissa områden som är mer utsatta än övriga kroppen.

Kvinna som kliar sig på halsen
Klåda (p.g.a. torrhet) kan vara en följd av stram hud med nedsatt funktion.
Kvinna med röd och flagande panna
Torr, grov och stram hud kan uppträda i ansiktet.

Inflammatoriska hudtillstånd som atopisk dermatit och psoriasis förekommer i de flesta fall på lokalt avgränsade områden med xerotisk hud.

Läs mer om atopisk dermatit i ansiktet eller atopisk dermatit på kroppen eller om barn med atopisk hud i ansiktet eller på kroppen. Läs även atopisk dermatit hos spädbarn och små barn.

Sök alltid professionell hjälp för en personlig hudanalys och diagnos om du utvecklar något av dessa symtom.

Vad orsakar xeros?

Tre huvudsakliga brister i huden har visat sig bidra till xeros:

Brist på barriärlipider i huden
Cellerna i hornlagret binds samman med epidermala lipider. Dessa lipider är helt avgörande för en frisk hud; de bygger upp hudens skyddsbarriär och binder fukt. Om det är brist på lipider kan huden bli torr och kännas stram och grov.

Brist på naturliga fuktgivare
Huden innehåller även flera andra naturliga fuktgivare utöver karbamid. Dessa är laktat, pyrrolidinkarboxylsyra, salter och sockerarter. Precis som karbamid tar dessa naturliga fuktgivare upp fukt och binder fukt i stratum corneum (det övre hudskiktet) så att huden inte blir torr, flagnar eller skadas.

Brister i hudens eget återfuktningssystem
Aquaporiner är mikroskopiska vattenkanaler i cellmembranen som styr vattenöverföringen in och ut ur cellerna.
Aquaporinerna ingår i ett system som transporterar fukt mellan de olika skikten i överhuden.

Illustration av naturliga fuktgivare som avdunstar genom huden
När huden har brist på lipider eller andra fuktgivare kan den bli torr och skadad.
Illustration av ett begränsat antal aquaporiner.
Låg fukthalt på grund av ett begränsat antal aquaporiner.

Faktorer som bidrar till torr hud

Flera yttre faktorer sätter igång ovanstående fysiologiska förändringar som kan leda till xeros:

Hudens yttre miljö – luftfuktighet, rengöring och solljus

 • Torr hud är vanligare när omgivningens luftfuktighet är låg, vilket ofta är fallet på vintern och ibland under heta sommardagar.
 • Rengöring, särskilt när den är frekvent, leder till att hudens naturliga barriär rubbas. Detta gäller framför allt vid användning av starka rengöringsmedel.
 • Solljus kan torka ut huden eftersom UV-ljus ökar avdunstningen från huden och kan på lång sikt göra att huden åldras i förtid, vilket påverkar dess förmåga att bibehålla tillräckligt med fukt.


Hudens inre miljö – ålder, uttorkning, kost, medicinering och sjukdomar

 • Studier har visat att lipidnivåerna i stratum corneum sjunker med åldern. Det kan leda till ålderstorr hud.
 • En uttorkad kropp kan inte förse huden med vatten.
 • Kosten är viktig eftersom livsviktiga lipider, naturliga fuktgivare och näringsämnen är nödvändiga för en frisk hud.
 • Vissa läkemedel, särskilt vätskedrivande medel, kan göra kroppen uttorkad, vilket i sin tur kan leda till xeros.
 • Torr hud är ett vanligt symtom vid hudsjukdomar som atopisk dermatit, psoriasis och diabetes.
Kvinna i vinterkläder.
Miljöfaktorer, t.ex. kyla, kan ha inverkan på fysiologiska förändringar.
Intvålade händer.
Du ska inte tvätta dig för ofta eftersom det kan förstöra hudens naturliga barriär.
Kvinna som tar en tablett.
Läkemedel kan bidra till att kroppen blir uttorkad.

Vad kan göras åt xeros?

Historiskt sett har behandlingen av xeros i första hand varit symtomatisk. Syftet har varit att kortsiktigt lindra symtomen genom lokal användning av lipider, huvudsakligen vegetabiliska oljor, fuktighetsbevarande ämnen och naturliga fuktgivare som karbamid och laktat. Allteftersom kunskapen har växt om de bakomliggande orsakerna och vad som utlöser xeros, har läkarna upptäckt att en mer holistisk och långsiktig behandlingsmetod av xeros ger bättre resultat. Denna strategi börjar med att undvika eller minimera orsakerna och de bidragande faktorerna till xeros, koncentreras till att bibehålla en adekvat hudvårdsrutin för ansiktet och kroppen för rengöring och återfuktning.

Rengöring av torr hud

Mild men effektiv hudrengöring är en grundförutsättning inte bara för följande topikala behandlingar, t.ex. vid atopisk dermatit i ansiktet, utan även för fuktcremer för ansiktet vid behandlingen av torr hud. Det är viktigt att du väljer en lämplig rengöringsserie till huden som inte rubbar dess barriärfunktion, så att den efterföljande återfuktande behandling får bästa möjliga effekt.

Kvinna som applicerar rengöringslotion i ansiktet med en bomullsrondell.
En mild rengöringsprodukt bör användas.

Förbättrad återfuktning av huden

Hudens återfuktning regleras på flera olika sätt, och varje sätt påverkas av flera olika faktorer. För att effektivt behandla xeros måste hänsyn tas till samtliga faktorer som är inblandade i att anpassa och bibehålla hudens återfuktning.

Det är ofta brist på karbamid i torr hud, och därför är det en vanlig ingrediens i fuktcremer. Andra orsaker till xeros är brist på naturliga fuktgivare och barriärlipider i huden. Om dessa livsviktiga molekyler tillförs topiskt kan hudens förmåga att reglera återfuktningen återställas. Dessutom har glycerylglukosid, ett nytt fuktighetsbevarande ämne och konjugat av glycerol och glukos, visat sig stimulera hudens eget återfuktningssystem.

Vid en klinisk utvärdering av ämnets effekt vid behandling av xeros, i jämförelse med en lotion (kontrollgrupp) baserad på karbamid, mjölksyra och glycerol, gav de fuktcremer som innehöll flera naturliga fuktgivare, gluko-glycerol och ceramid 3 en bättre och mer långvarig återfuktning av huden. Produkterna innebär därmed ett framsteg för behandlingen av xeros. Dessutom förbättrades såväl hudens återfuktning och barriärfunktion som synlig torrhet och kännbar grovhet avsevärt med fuktcremerna i jämförelse med kontrollerna. Cremerna var även mycket skonsamma mot huden.

Sammanfattningsvis erbjuder hudvårdsprodukter i bl.a. Eucerin Urea-serien, med en unik kombination av effektivt återfuktande ämnen för huden som åtgärdar de huvudsakliga bristerna vid xeros, avancerade behandlingsalternativ för den här hudsjukdomen.

Kvinna i bh som rör vid sin högra arm.
Använd produkter med karbamid – en viktig ingrediens i fuktcremer.
Kvinnohänder som rör vid ben.
Eucerin Dry Skin-produkter för torr hud ger effektiv hudvård vid torr till mycket torr hud.

Före och efter behandling av Eucerin Complete Repair

Illustration av fuktförlust och fuktspridning i huden

Om symtomen förändras eller om du är osäker på vilken behandling som passar dig bäst, vänligen kontakta hudläkare.

Undvika bidragande faktorer

Förutom att ha en välfungerande rengörings- och återfuktningsrutin är det viktigt att du undviker faktorer som bidrar till torr hud. På så sätt kan du minska följderna av torr hud och behovet av behandling:

 • Undvik torr luft genom att tillbringa mindre tid utomhus när vädret är varmt och torrt eller kallt, och genom att använda luftfuktare inomhus när värmen är på.
 • Minska exponeringstiden för mycket varmt vatten genom att ta snabbduschar i ljummet vatten i stället långa bad i mycket varmt vatten.
 • Använd diskhandskar för att skydda huden mot hett vatten och starka rengöringsmedel.
 • Använd kläder i naturmaterial, t.ex. bomull och siden, som inte irriterar huden. Ull är ett naturmaterial men kan irritera atopisk hud. Det bör därför undvikas vid detta tillstånd.
 • Försök använda tvättmedel utan färgämnen och parfym eftersom dessa ämnen kan sitta kvar i kläderna efter tvätten och irritera torr hud.

Kvinna som håller i ett vattenglas.
Se till att dricka tillräckligt med vatten.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera