Förstorade porer och fina linjer – Hur kan jag förfina dem?

Visa mer

Förstorade porer och fina linjer

Hur kan jag förfina och minska dem?

Det kan vara störande när vi upptäcker hudens första ålderstecken. För många sker detta i 20-årsåldern och kan förvärras av en kombination av inre och yttre faktorer. För att motverka de första tecknen, såsom fina linjer och matt hud och få en silkeslen hud, bör man ha bästa möjliga hudvård.

Vår Hyaluron-Filler Skin Refining Serum har en kombination av aktiva ingredienser som gör det till både till ett kraftfullt anti-age serum och ett hjälpmedel mot förstorade porer. Allt för att du skall kunna få silkeslen hud. 

Vad är de första tecknen på åldrande hud?

First signs of aging can include fine lines or dull skin texture

Varje persons hudtyp och historia är individuell, men många av oss upplever liknande ålderstecken i huden i 20-årsåldern, såsom t ex rynkor samt matt och glåmig hud.

Fina linjer och rynkor
Allt eftersom att vi blir äldre, åldras vår hud med oss. I detta minskar hudcellernas förmåga att förnya sig själv, vilket leder till att huden gradvis tappar fukt och spänst. Det är en naturlig del i åldrandeprocessen, men symptom som t.ex torr hud i ansiktet kan motverkas med rätt hudvårdsrutin. Med tidens gång kan vi även uppleva minskad elasticitet eller att huden blivit ålderstorr.

Förstorade porer och ojämn hud
Livsstilsfaktorer och genetiska anlag kan bidra till att hudens ser ojämn ut. I takt med att huden åldras i 20-årsåldern minskar dess förmåga att återbildas och den kan bli ojämn och matt. Även motståndskraftig hud kan i 20-årsåldern börja uppvisa ålderstecken. Det är också vanligt att uppleva en överproduktion av talg, vilket bidrar till igentäppta eller förstorade porer.

Vilka inre och yttre faktorer kan bidra till att huden åldras?

Hudens åldrande påverkas av flera inre och yttre faktorer. Vissa kan mildras med hjälp av ändring i livsstil eller lokala behandlingar, medans andra är en naturlig del av hudens åldrande. Att förstå hur och varför huden åldras hjälper oss att hitta de mest effektiva lösningar för att motverka hudens synliga åldrande eller förtida åldrande.


Inre orsaker
Att huden åldras är en helt naturlig biologisk process. Huden är en levande organism som genomgår många förändringar under en livstid. I 20-årsåldern börjar inre faktorer och hormonella förändringar ofta bidra till de första synliga ålderstecknen.  I den åldern börjar huden naturligt tappa hyaluronsyra och cellerna börjar minska sin produktion, vilket gör att huden får mindre lyster och kan se ojämn ut. Vissa hudtyper börjar uppvisa tecken på åldrande tidigare än andra. Ljus hy börjar ofta åldras tidigare då den har ett sämre naturligt skydd mot UV-strålar. Känslig hud kan också få rynkor tidigare än den mindre känslig huden. 

Externa orsaker 
Externa orsaker som påverkar hudens första ålderstecken är sådant som sol, luftföroreningar, rökning, medicinering, kostvanor eller livsstil. Alla dessa kan utlösa fria radikaler som skapar oxidativ stress i huden. Oxidativ stress ökar cellförstörelsen vilket bidrar till en minskad produktion av hyaluronsyra och collagen. Resultatet blir ett synligt för tidigt åldrande hud vilket ofta märks genom förstorade porer, matt och ojämn hud och synliga fina linjer.  

Hur kan jag behandla och motverka åldrande hud?

För att motverka att huden åldras är det viktigt att ha en hudvårdsrutin som hjälper huden. Det första steget är ofta att förstå vilken hudtyp du har. Många hudtyper har flera olika indikationer, såsom åldrande, torr hud, hyperpigmentering eller akne.
För hudvårdsprodukter som förfinar porer och reducerar fina ha linjer bör du leta efter formulas som inkluderar följande ingredienser:

Hyaluronsyra

High molecular Hyaluronic Acid | Low molecular Hyaluronic Acid

Den här ingrediensen produceras naturligt i huden och spelar en nyckelroll i hudens återfuktning. Den är en kraftfull fuktbevarare som binder vatten till huden. Den är så kraftfull att den kan binda vatten mellan 1,000 och 10,000 gånger sin egen vikt.

Eftersom att huden producerar mindre hyaluronsyra när den åldras, kan lokal applicering  av vissa former av denna aktiva ingrediens ge huden välbehövlig återfuktning. Den kan också hjälpa till att synligt reducera fina linjer. Det finns flera olika typer av hyaluronsyra, men en kombination av låg- och högmolekylär hyaluronsyra  ger en kraftfull formula för en jämn och återfuktad hud. 

 

Glykolsyra

Glycolic Acid helps to smooth skin texture

s.Glykolsyra är en väldigt vanlig peeling som används av många dermatologer. Det är en AHA-syra (Alpha-Hydroxy Acid), eller ett derivat från sockerrör, i en extremt liten molekylstorlek. Den tar bort död ut för att jämna ut huden. Produkter som innehåller glykolsyra hjälper till att göra huden len och ger mer lyster.

Koncentrationen av glykolsyra i Skin Refining Serum är lägre än koncentrationen som används i dermatologiska behandlingar för att skonsammare effekt. 

 

Mjölksyra

Lactic Acid helps firm skin and tighten pores

Mjölksyra är en mild och återfuktande och exfolierande ingrediens. Olikt andra syror löser den upp orenheter och igentäppta porer samtidigt som den förbättrar hudens återfuktning.

 

Antioxidanter

Antioxidanter, som till exempel C-vitamin, är väldigt populära inom hudvård. Antioxidanter som Alpha-Glycosylrutin (AGR) och Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP) jobbar för att effektivt neutralisera fria radikaler och ge bättre skydd för cellerna för att bevara hudens naturliga försvar.  

 

Hur gör jag om jag även har aknebenägen eller fet hud?

Att förstå anledningarna bakom akne kan hjälpa till att hitta de bästa lösningarna mot aknebenägen hud. I vissa fall kräver det att man även använder läkemedel.

I de fall där fet hud eller akne är ett sekundärt bekymmer jämfört med åldrande hud, kan det vara väldig effektivt att  börja med att hitta rätt anti-age-vårdande hudvårdsrutin. Till exempel, att välja rätt gel vs. rengöringsmjölk eller välja ett lugnande serum med en lätt formula låter dig effektivt jobba i lager med din hudvårdsrutin. Leta efter ett anti-age serum med en lätt formula som snabbt tas upp av huden och inte ökar produktionen av talg.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård

Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer

Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation

Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig